En Sıcak Konular

AB'den ırkçı vekile cevap

5 Aralık 2010 10:28 tsi
AB'den ırkçı vekile cevap Avrupa Birliği Konseyi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) gibi, başörtüsü meselesinin çözümünde son kararı Ankara'nın vereceğini bildirdi.

Irkçı Geert Wilders'in Özgürlükler Partisi mensubu Barry Madlener'in sorularına cevap veren Avrupa Konseyi, kıyafet düzenlemelerinin her üye ülkenin kendi yetki alanında olduğunu vurguladı. Avrupa Birliği'nin bu konuda herhangi bir tavrı bulunmadığına dikkat çekti: "Kılık-kıyafete ilişkin milli kurallar ülkelerin mesuliyetidir, bu alanda herhangi bir AB müktesebatı bulunmamaktadır."

"Konsey saygıdeğer milletvekilinin gündeme getirdiği konuları ne tartışmış ne de bu konularda herhangi bir görüş geliştirmiştir. Kılık-kıyafete ilişkin milli kurallar ülkelerin mesuliyetidir, bu alanda herhangi bir AB müktesebatı bulunmamaktadır." diyen Konsey, AİHM'nin Leyla Şahin kararında olduğu gibi kararın üye ülkeye ait olduğuna işaret etti.

Madlener, ekim ayı sonunda Brüksel'de yapılan Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu toplantısında da İslam'a hakaret etmiş, bunun üzerine AP hristiyan Demokrat Grubu üyesi Anna Maria Corazza Bildt'in sert tepkisi ile karşılaşmıştı. AB'nin 27 üye ülkesinde ve kendi ülkesi Hollanda'daki üniversitelerde başörtüsü yasağı bulunmamasına rağmen Türkiye'de yükseköğrenim kurumlarında başörtüsü yasağının kaldırılmasından rahatsız olan Madlener'in, yasağın kaldırılmasının Türkiye'de laiklik ilkesini zedeleyip zedelemeyeceğini, zedelemesi durumunda Türkiye-AB müzakere sürecine etkisi olup olmayacağını sorarken, AK Parti'yi sürekli "İslami" olarak nitelemesi dikkat çekti. Başörtüsünün üniversitelerde serbest bırakılmasına AB Konseyi'nin nasıl tepki göstereceğini soran Madlener, "İslami" AK Parti'nin YÖK'e sızdığını iddia etti. Başörtüsü yasağının kaldırılmasının müzakere sürecini nasıl etkileyeceğini soran Madlener'e Konsey, müzakerelerin sadece Katılım Ortaklığı Belgesi'nde (KOB) ortaya konan kriterlere göre yürütüldüğünü hatırlattı.

14 Ekim'de sorulan soruya AB Konseyi'nin 22 Kasım'da cevap verdiği anlaşılıyor. Uluslararası Af Örgütü ve İnsan Hakları İzleme Komitesi gibi muteber insan hakları kurumları başörtüsü yasağını yıllardır eleştiriyor ancak her yıl sonbaharda Türkiye ilerleme raporunu açıklayan AB Komisyonu, ısrarla başörtüsü yasağını görmemeyi tercih ediyor.
 
zaman



Bu haber 579 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,320 µs