En Sıcak Konular

'Füze savunma sistemi koruma amaçlı'

3 Aralık 2010 13:15 tsi
'Füze savunma sistemi koruma amaçlı'  
Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, NATO’da kabul edilen füze savunma sisteminin, toprakları ve bölgeleri koruma amaçlı olduğunu söyledi.

18. Uluslararası Antalya Güvenlik ve İşbirliği Toplantısı, Antalya’nın Serik ilçesine bağlı Belek turizm beldesindeki Papilion Ayscha Otel’de gerçekleştirildi. Toplantıya, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, NATO Genel Sekreter Yardımcısı Vekili Stefanie Babst, Türk Atlantik Konseyi Başkanı Emekli Büyükelçi Ömer Akbel, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın ve davetliler katıldı.
   
Bakan Vecdi Gönül, dün Portekiz’in başkenti Lizbon’da yapılan NATO’nun tarihi zirvesine değindi. NATO’nun, füze savunma sistemi oluşturulmasını kabul etmesinin amacının, birliklerin, görevlerini yaparken korumayı amaçladığını söyleyen Gönül, şu anda kurulan sistemin Avrupa topraklarını savunmaya yönelik olduğunu belirtti.
   
ABD füze sisteminin kademeli ve adaptasyona dayalı yaklaşım çerçevesi içerisinde oluşturulduğunu ifade eden Gönül, “Eğer bu ittifak devam eden füze savunma programlarıyla entegre olursa bu mümkün olacak. Biz ittifakın güvenlik görünürlüğü durumunda özellikle kollektif savunma konusunda gerekli önemin verileceğini ümit ediyoruz.” dedi.

Füze savunma kabiliyetlerinin artırılmasına ek olarak bütün NATO nüfusunun ve topraklarının korunmasına yönelik bir sistemin başarıya ulaşmasını istediklerini ifade eden Vecdi Gönül, herhangi bir balistik füze menzilinin yapılanların dışında tutulmaması gerektiğini ifade etti.
   
Füze savunma sisteminin, uzun vadeli vizyonla desteklenmesi gerektiğini de söyleyen Bakan Gönül, “Özellikle ortak güvenlik algısı, ittifakın üyeleri tarafından anlaşılması ve desteklenmesi gerekiyor. Bölgesel istikrar ve güvenlik de bu vizyonun parçası.” diye konuştu. Herhangi bir ülkeyi de potansiyel tehdit olarak görmemek gerektiğini düşünen Gönül, füze savunması konusunda sözlerini şöyle tamamladı: “Böyle bir yaklaşımın bölgesel barış ve istikrara olumsuz yönde katkıda bulunacağı aşikar. Buna ilaveten ittifakın Rusya’yı da bu işbirliği içerisine davet etmesinden duyduğumuz memnuniyeti ifade etmek istiyorum.”
   
Öte yandan, konuşmasında Gönül, Türkiye’nin nükleer silahlardan oluşan bir dünyayı ve nükleer silahlara yönelik tüm faaliyetleri de desteklemediğini dile getirdi. Türkiye’nin AB ile ilişkilerine de değinen Gönül, ayrıca, NATO’nun bugüne kadar yaptığı çalışmalar hakkında da bilgi verdi.
   
Toplantının açılışında konuşan Türk Atlantik Konseyi Başkanı Emekli Büyükelçi Ömer Akbel de NATO Lizbon Zirvesi'nde tarihi kararlara imza atıldığını belirtti. Akbel, anlaşmaya varılan Füze Savunma Sistemi’nin büyük önem taşıdığını söyledi.
   
Antalya’daki konferansın, Lizbon Zirvesi sonrası yapılan ilk uluslararası akademik toplantı olduğuna değinen Akbel, söz konusu programda yeni stratejik konsepti ve 2020’li yıllarda NATO’yu tartışacakları bilgisini verdi.
 
cihan



Bu haber 668 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,453 µs