En Sıcak Konular

Watergate'in kilit ismi Howard Hunt öldü

0 0 0000 00:00 tsi
ABD'de Haziran 1972'de Watergate iş merkezindeki Demokrat Parti merkezinde yapılan ve sonrasında Başkan Richard Nixon'ın istifasına dek uzanan skandalın başlangıcındaki soygunun mimarı olduğu düşünülen Howard Hunt, 88 yaşında öldü.

Eski bir CIA ajanı ve casus romanları yazarı olan Howard Hunt'ın devam ettiği presbiteryen kilisesi cemaatinin bir üyesi, Hunt'ın bugün Miami'de öldügünü belirtti.

Uzun süredir zatürre hastası olan Hunt'ın doğal sebeplerden öldüğü kaydedildi. O dönemde Beyaz Saray'da çalışan ve Watergate işhanındaki Demokrat Parti merkezine düzenlenen düzmece soyguna katılan "lağımcı-tesisatçılar"ın üzerinde telefon numarası bulunan Hunt, Başkan Nixon'ın istifasına yol açan skandalın ortaya çıkmasının ardından 33 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

Hunt'ın çok satan romanları arasında Türkiye'de geçen "İzmir" isimli bir eseri de bulunuyor.

WATERGATE SKANDALI

17 Haziran 1972 günü 5 “hırsız”ın Watergate iş merkezindeki bir büroya girerken polis tarafından yakalanarak tutuklanmasının ardından bu büronun ABD'nin o zamanki ana muhalefet partisi olan Demokratik Partinin merkezi olduğu ortaya çıktı.

Sürdürülen soruşturma, hırsızların Nixon'un partisi olan Cumhuriyetçi Parti ile bağlantılı olduklarını ve amaçlarının Demokratik Partinin telefonlarını gizlece dinlemek üzere mikrofonlar yerleştirmek olduğunu ortaya koydu. Bunun üzerine Başkan Richard Nixon bu hırsızlığın arkasında olan bütün siyasetçilerin ortaya çıkarılması için Adalet Bakanı Elliot Richardson'u görevlendirdi.

Richardson, Archibald Cox isimli bir savcıyı bu göreve atadı. Cox, Beyaz Saray'da başkanın bütün konuşmaların teybe alındığını öğrenerek bu bant kayıtlarının kendisine verilmesini istedi. Nixon bu isteği kesinlikle reddetti ve Cox'un görevden alınmasını emretti. Adalet Bakanın Cox'u görevden almayı reddedince Nixon da Richardson'un işine son verdi.

Bunun üzerine Amerikan Yüksek Mahkemesi, Nixon'u bant kayıtlarını savcılara teslim etmeye zorladı. Nixon bant kayıtlarını sonunda teslim etti ama bu sefer halkın desteğini kaybetmeye başladı. Amerikan Kongresi'nde de Nixon'u görevden almak üzere soruşturmalar açıldı.

Nixon, böylesi bir ortamda, 8 Ağustos 1974'te yaptığı bir konuşmayla ertesi gün istifa edeceğini açıkladı, yerine Başkan yardımcısı Gerald Ford başkan oldu. Böylece Nixon, ABD tarihinde istifa eden ilk ve tek başkan oldu.


hürriyet

 



Bu haber 435 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,655 µs