En Sıcak Konular

O utançtan kurtulamadık!

0 0 0000 00:00 tsi
O utançtan kurtulamadık! Türkiye İnsan Hakları Vakfı’nın hazırladığı rapora göre Türkiye'de işkence sistematik olarak devam ediyor. Üstelik verilen rakamlar işkencenin boyutların gözler önüne seriyor.

Raporda, 1990 yılından itibaren 10 bin 786 kişinin rehabilitasyon merkezlerine başvurduğu belirtilirken, 2006 yılında da 231 kişinin işkence gördüğünün tespit edildiği kaydedildi

İşkence ve kötü muameleye maruz kalanların THİV'in Adana, Ankara, İzmir, İstanbul ve Diyarbakır'daki tedavi ve rehabilitasyon merkezlerine dayanılarak hazırlanan TİHV Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezleri 2006 Raporu açıklandı. Raporda merkezlerin kurulduğu 1990 yılından beri 10 bin 786 kişinin tedavi gördüğü belirtilirken, 2006 yılında 9'u cezaevinde olmak üzere 231 kişinin işkence gördüğünün tespit edildiği bildirildi.

"İşkence her yerde"

Raporda. 2005 yılında 692 işkence mağdurunun başvurduğuna işaret edilerek, 2006 yılında genel olarak düşüş görüldüğünün kaydedildi. TİHV tedavi merkezlerine başvuran 54 kişinin sokakta veya açık alanda, evde, araç içinde ve diğer yerlerde işkence gördüğünün belirtildiği raporda, işkence yapılan yerler şöyle sıralandı:

Adana Terörle Mücadele Şubesi'nde (TEM) 73 kişi, Diyarbakır TEM'de 28 kişi, İstanbul TEM'de 11 kişi, Gebze Emniyet Müdürlüğü'nde 7 kişi, İzmir Bozyaka TEM'de 7 kişi, Mersin TEM'de 7 kişi, Adana Emniyet Müdürlüğü'nde 5 kişi, İstanbul Gayrettepe Emniyet Müdürlüğü'nde 5 kişi, İstanbul Beyoğlu Polis Karakolu'nda 4 kişi, İzmir Buca Emniyet Müdürlüğü'nde 4 kişi, Tunceli TEM'de 4 kişi, Ankara TEM'de 3 kişi, Denizli Polis Karakolu'nda 3 kişi, Diyarbakır Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü'nde 3 kişi, İzmir Menemen İlçe Emniyet Müdürlüğü'nde 3 kişi, İstanbul Kartaltepe Polis Karakolu'nda 3 kişi, İstanbul Şehremini Polis Karakolu'nda 3 kişi, Van TEM'de 3 kişi, Van Jandarma Alay Komutanlığı'nda 3 kişi.

"Özel işkence yerleri"

TİHV Genel Sekreteri Metin Bakkalcı rapora ilişkin açıklamasında, son zamanlarda işkence ve kötü muameleye maruz kalan başvuruculardan alınan bilgilerin, özel olarak eğitilmiş görevlilerin çalıştığı gözaltı merkezlerinin varlığı, açık alan ve araçlar içinde yapılan kayıtdışı işkence vakalarındaki artış, farklı yerlerdeki işkence yöntemleri arasındaki benzerliker, bedensel iz bırakmayan işkence yöntemlerinin kullanılmaya başladığını gösterdiğini kaydetti.

İşkencecilerin cezalandırılmamasının sorunu işkencenin önlenmesi önündeki en önemli engel olduğunu belirten Bakkalcı, insan hakları kuruluşlarına yönelik baskıların sürdüğünü, yapılan tüm yasal düzenlemelere rağmen işkencenin devam ettiğini kaydetti.

Raporda işkence ve kötü muamele konusunda şu bilgilere yer verildi:

- Geçtiğimiz yıllarla karşılaştırıldığında 19-25 yaş grubunda belirgin bir artış görülmektedir.

- Başvuruların yaklaşık yarısı 19-30 yaşları arasındadır.

- Başvuruların 240'ı erkek, 93'ü kadın.

- Başvurucuların beşte ikisinden fazlası Güneydoğu Anadolu doğumlu, Doğu Anadolu doğumlular ikinci, Akdeniz bölgesi doğumlular üçüncü sırada yer alıyor.

- Doğu ve Güneydoğu Anadolu doğumluların toplamı tüm başvuruların yüzde 60'ını oluşturuyor.

- 2006 yılındaki başvuruların 293'ü siyasi nedenlerle, 39'u ise adli nedenlerle, biri ise sığınmacılık nedeniyle işkenceye maruz kaldı.

- Başvurucuların 146'sı 24 saatten az, 142'si 1-4 gün arası, 12'si 16-30 gün, 5 kişi ise bir aydan fazla gözaltında kaldı.

- Başvurucuların 184'ü sokaktan veya başka bir açık alandan, 59'u dergi, dernek gibi kurumlardan, 55'i ise evden gözaltına alındı.

ANF



Bu haber 283 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,009 µs