iyibilgi özel" /> iyibilgi özel"/>

En Sıcak Konular

Siber savaşın ortasında mıyız?

29 Kasım 2010 18:23 tsi
Siber savaşın ortasında mıyız? Dünya gündemini sarsan Wikileaks'in kuruluşunda kimlerin parmağı var? iyibilgi özel

Julian Assange'ın şu an sahibi olduğu Wikileaks adlı site, ABD diplomasisine ait yüzbinlerce sayfalık gizli belgeleri yayınlayacağını duyurduğu günden beri, tüm dikkatleri üzerine toplamış durumda.

Ve dün akşam ilk sızıntı dalgası geldi.

Bugün itibariyle her yerde Wikileaks konuşulur oldu. Assange'ın nerede olduğu bilinmiyor. Adeta kayıplara karıştı. Tüm dünya ülkelerini karşı karşıya getirebilecek önemde bilgileri sızdıranın genç bir ABD askeri olduğu dillendirilse de herkes bu sızıntının arkasında daha büyük bir oyuncu arıyor. Bir ülke olabilir diyenler de var, tetiğin ardında gizli örgütlerin olduğunu savunanlar da...Belki de dendiği gibi bir ABD askeri ve Assange'ın ekibi tamamen tesadüf eseri bir araya geldi. Yani aslında öküz altında buzağı da arıyor olabilir herkes.

Ancak bazı bilgiler var ki, alt alta sıralayınca ortaya ilginç bir tablo çıkıyor

1- Wikileaks 2007 senesinde ilk olarak 'hizmete' girdi.

2- Sitenin kurucuları arasında ABD, Tayvan, Avustralya  ve Avrupa'dan bir çok gazeteci var.

3- Fakat bir 'grup' daha var ki, kimi komplo teorisyenleri, dikkatleri onların üzerine topluyor. Onlar bir grup Çinli muhalif. Kendi ülkelerindeki sansür aygıtından şikayetçi oldukları için Wikileaks'i kurdukları, sitenin oluşturulmasında en çok onların gayreti olduğu söyleniyor. Ve kim oldukları bilinmiyor. Hala etkinler mi o da belli değil.

4- ABD ile Çin'in ekonomik sebeplerden dolayı uzun zamandır çekiştikleri biliniyor. Son olarak G20 toplantısında aralarındaki anlaşmazlığın ne kadar derin olduğu ortaya çıkmıştı.

5- Bu toplantıdan sonra ise kısa süre içersinde Kuzey Kore ile Güney Kore arasında sıcak çatışma çıkmış, ABD bölgeye uçak gemisi göndermişti. Çin ise ABD'nin bu hamlesinden rahatsız olmuş, bölgede savaş tehlikesine dikkat çekmişti.

6- Bir de bu yaz, ünlü arama motoru Google'ın Çinli hackerlar tarafından saldırıya uğradığı haberini hatırlatmakta fayda var. ABD'nin Çin ile arasında sadece ekonomik değil, siber alanda da bir gerginlik olduğu biliniyor.

Bütün bu olanların ışığında, sızıntının ardında Çin'in parmağını arayan uzmanlar var. Teorilerinin doğru olup olmadığını ise ancak önümüzdeki günlerde göreceğiz. Keza Wikileaks'in Çin ile ilgili gizli dosyaları Pazar günü açıklayacağı söylendi. O gün geldiğinde, Çin hakkında ne gibi bilgiler ortaya serilecek, bekleyip göreceğiz.

www.iyibilgi.com özel



Bu haber 2,646 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,096 µs