En Sıcak Konular

758 belge Yunanistan ile ilgili

29 Kasım 2010 13:48 tsi
Yunan basın-yayın organları, WikiLeaks internet sitesinin Yunanistan'ı ilgilendiren bin 758 belgeyi yayınlamaya başladığını duyurdu.

Önümüzdeki saat ve günlerde gün yüzüne çıkması beklenen belgelerin "yakıcı" olduğunu yazan basın-yayın organları, belgelerin çoğunun Türkiye-Yunanistan ve Yunanistan-Makedonya ilişkileri üzerine olduğu bildirdi. Bin 250 belgede ise Kıbrıs konusu işleniyor.

İlk sızdırılan belgelerden biri, 16 Eylül 2009 tarihinde Makedonya isim sorunu için düzenlenmiş. 4 Ekim 2009 tarihinde yapılan genel seçimleri dikkate alan Amerikalı diplomatlar, "Yunanistan'da seçimlerden çıkacak yeni hükümet, daha büyük esneklik gösterirse Makedonya sorunu çözülmüş olur." ifadelerini kullanıyor.

"En sonunda Makedonya isim sorununu kim çözecek?" sorusunun tartışıldığı anlaşılan belgelerde, dönemin başbakanı Kostas Karamanlis'in 10 yıllardır Balkanları boğan ve çözümü halinde bölge korelasyonunu bile değiştirebilecek bu sorunu çözme konusunda 'güçsüz' olduğu belirtiliyor.

Amerikalı diplomatlar, bu şartlar altında Makedonya sorunu konusunda çözümü Yunanistan'da yeni ve sosyalist bir hükümetin sağlayabileceği görüşünü dile getirmiş. Buna neden olarak da Yunan sosyalistler arasında daha fazla anlaşma alanı ile daha açık beyinlerin bulunması gösterilmiş.

Bu arada Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Türk-Yunan ilişkilerinin geleceğine dair gönderdiği mektuba cevap veren Papandreu'nun birebir ifadeleri de belgelerde yer alıyor. Yunan internet haber siteleri, Atina'dan sızdırıldığı belirtilen ifadelerden sonra Yunan başbakanlık bürosunun güvenlik hattına dair şüphelerin gündeme geldiğini savundu.

Roma'dan gönderilen bir başka belgede ise Güney Akım doğalgaz boru hattı projesine değiniliyor. İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi'yi konu alan belgede, "Böyle giderse İtalya'yı Putin'in kucağına götürür" cümleleri kullanılıyor. Yunan basın-yayın organları, "projeye ilk imzayı koyan dönemin Başbakanı Kostas Karamanlis hakkında ise neler yazmış olabileğini bir hayal edin" yorumunu yapıyor.

cihan

 

 




Bu haber 621 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,292 µs