En Sıcak Konular

Washington ziyareti Wikileaks'e 'tesadüf etti'

29 Kasım 2010 11:40 tsi
Washington ziyareti Wikileaks'e 'tesadüf etti' Wikileaks sızıntısı, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Washington ziyaretini nasıl etkiler?

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ABD'nin başkenti Washington'daki temasları kapsamında ABD'deki Türk derneklerinin yöneticileri ve bu ülkede yaşayan Türk toplumunun üyeleriyle biraraya geldi.

Davutoğlu, gün içinde ilk olarak Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası'nda çalışan Türk vatandaşları ve Türk-Amerikan Bilim İnsanları ve Akademisyenleri Derneği (TASSA) üyelerini Büyükelçilik binasında kabul etti.

Bu görüşmenin ardından, ABD'deki Türk derneklerinin yöneticileriyle görüşen Davutoğlu, ABD'de yaşayan Türk toplumunun üyeleriyle resepsiyonda biraraya geldi.

Türkiye'nin Washington Büyükelçiliğinde düzenlenen resepsiyonda yoğun ilgi gören Davutoğlu ile birçok katılımcı fotoğraf çektirmek için sıraya girdi. Davutoğlu, resepsiyonda uzun süredir görmediği, üniversitedeyken ders aldığı öğretim üyesi ile bir akrabası ve öğrencisiyle karşılaştı.

Davutoğlu'na, resepsiyon ve görüşmelerinde, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik ve Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Namık Tan da eşlik etti.

-''EVİNİZE HOŞ GELDİNİZ''-

Resepsiyonda yaptığı konuşmasına, ''Evinize hoş geldiniz'' diye başlayan Davutoğlu, büyükelçiliklerin devlet daireleri değil, tüm vatandaşların ve Bosnalı, Arnavut, Filistinli, Pakistanlı gibi dünyanın değişik köşelerinden ''tarihdaşların'' evi olduğunu söyledi.

Davutoğlu, şunları kaydetti:

''Gerçekten bu evde hep beraber ortak kaderimizi konuşuyoruz. Buluştuğumuz zaman sadece kişiler buluşmuş olmuyor, idealler, ülkemiz, milletimizle ilgili geleceğe dönük beklentilerimiz, hasretlerimiz, özlemlerimiz buluşuyor. Türkiye'de dostlarınızla buluştuğunuzda bir başka anlam ifade eder, ama yurtdışında bir Türkçe ses duyduğunuzda bile gönlünüzde bir esinti duyuyor ve o kişinin özelliği ne olursa olsun, nereden gelmiş olursa olsun, hangi siyasi görüşü, felsefi yaklaşımı, etnik kökeni benimsemiş ve oradan gelmiş olursa olsun bir anda içinizde, yüreğinizde bir sıla hasreti, kardeşlik duygusu, bir aile hissi uyanıveriyor.''

-DAVUTOĞLU, RESEPSİYONDA HOCASI, AKRABASI VE ÖĞRENCİSİYLE KARŞILAŞTI-

Kendisinin burada olduğunu bilmediği bir akrabasıyla ilk kez bu resepsiyonda karşılaştığını ifade eden Davutoğlu, ''1981 yılında Boğaziçi Üniversitesi'nde iken, Dünya Ekonomik Kalkınma dersini aldığı hocası Fahrettin Yağcı ve Malezya'da ders verdiği bir öğrencisiyle de uzun zaman sonra burada buluştuğunu'' anlattı. Davutoğlu, tüm bunların küresel, küçük bir köyde yaşanıldığının göstergesi olduğunu ifade ederek, ''Bulunduğumuz yere taşıdığımız kimlikler, bulunduğumuz yer neresi olursa olsun, o kimliklerde kendi benliğimizi, tarihimizi, coğrafyamızı da oraya taşıyoruz'' dedi.

10 yıl önce Avrasya'nın değişik coğrafyalarında birbirinden kopuk olarak yaşayan Ahıska Türklerinin, kendi kültürlerini taşıyarak ABD'ye göç ettiklerini hatırlatan Davutoğlu, ''O güzel Türkçeleriyle, o bizim örfümüzü yaşattıkları güzel gelenekleriyle bir anda bu ailenin bir parçası oldular. Onlar da bir anda bizim ailemize katılıverdiler'' diye konuştu.

Davutoğlu, ABD'deki Türk mevcudiyetinin sadece büyükelçilikler ve konsolosluklarla değil, ABD ve dünyanın her yerinde, oradaki Türk vatandaşlarının toplam varlığıyla ölçüldüğünü vurguladı.

-''TÜRKİYE CUMHURİYETİ'NİN GÜCÜNÜ ARKANIZDA HİSSEDECEKSİNİZ''-

Bakan Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Artık her zaman iftihar ettiğinizi bildiğim Türkiye ve ülkemiz, Anadolu toprakları, sadece bizim gönül bağıyla bağlı olduğumuz kutsal topraklar değil, aynı zamanda dünya siyasetinde etkili olan, ekonomik bakımdan dünyanın en güçlü ekonomilerinden birine sahip olan, ekonomik krizi başarıyla atlatıp gelecek vaadeden üç-beş ülke arasında zikredilen, son 8 yıl içinde 26'ıncılıktan 16'ıncı büyük ekonomi olmaya yükselen, önümüzdeki 10 yıl içinde ilk 10'a girme hedefi gözettiğimiz, BM Güvenlik Konseyi, G-20 üyesi olan, dünyanın en büyük uluslararası örgütlerinden en üst düzeylerde temsil edilen bir ülke.

Bu noktalara sadece siyasetçilerin, devlet adamlarının, diplomatların başarısıyla gelinmiyor. O güçlü siyasi irade önemli ve bunu her zaman arkamızda göreceksiniz. Hangi vatandaşımız dünyanın neresinde olursa olsun, Türkiye Cumhuriyeti'nin gücünü arkasında hissedecektir.''

-''NEREYE GİDERSEK GİDELİM, TÜRKİYE OLARAK FARKLI KARŞILANIYORUZ''-

Davutoğlu, artık dünyanın neresine giderlerse gitsinler Türkiye olarak farklı karşılandıklarını ifade ederek, Türkiye'nin etki ve gücünün artık tartışılmaz olduğunu söyledi.

Türkiye'nin bu gücünü sürdürebilmesi ve daha ileri hedeflere taşınabilmesinin dünyanın her yerindeki Türk vatandaşlarının buna katkı vermesiyle olabileceğine işaret eden Davutoğlu, ABD'deki Türk toplumuna büyükelçiliğin kapılarının yalnızca özel günlerde değil, her an açık olduğunu, her türlü fikir ve vizyonlarını paylaşabileceklerini kaydetti.

Zaman



Bu haber 713 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,912 µs