En Sıcak Konular

Peşmergenin ‘kurşun askerlerini’ hangi ülkeler eğitiyor?

0 0 0000 00:00 tsi
Peşmergenin ‘kurşun askerlerini’ hangi ülkeler eğitiyor? Savaş pilotları, binlerce subay, dinleme istasyonları, askeri havaalanları, özel timler… Peşmerge ordusu kuruluyor. Ama nasıl? Peşmergeleri hangi ülkeler, hangi konularda eğitiyor? F-16 pilotlarının eğitimini kimin verdiği ise sır olarak saklan

Sözde Kürdistan Özerk Yönetimi “devlet olma çabaları”nı dört nala sürdürüyor. Kuşkusuz bunların içinde en önemlisi, kukla Başkan Barzani’nin bir ordu sahibi olma arzusu.

Esasen bu mimarinin düzenli ve gerçek bir orduya sahip olması oldukça zor. Ya da “anlamlı” bir ordu demek lazım. Gerçi bir ordunun “inşası” için gerekli olan para, yani talep, “eğitim ve araç” yani arz burada bulunuyor! Batı ülkeleri peşmergeleri bir orduya dönüştürecek imkanları Kuzey Irak’a sunuyorlar.

Kurşun asker…

Ancak bu ordu çocukların oynaması için oyuncakçılardan alınan kurşun askerlerden öteye geçemiyor. Çünkü gerçek bir ordu için başka şeyler gerekiyor! Ancak peşmerge ordusunun yaratılmasında asıl mesele bunlar değil.

Peşmerge ordusunun tüm alanlarda eğitilmesi için gerekli donanım Kuzey Irak’ta yok. Basitçe, “bak buna tüfek denir!” diyecek bir altyapı yok Barzani diyarında. Bunun için de Batı ülkeleri peşmergeleri her alanda eğitiyor ve gerekli altyapıyı da kuruyor.

Örneğin Erbil Havalanı askeri amaçlı kullanılmak için düzenlenirken, Süleymaniye kentinde de ABD’nin öncülüğünde askeri bir havaalanı kurulmuş durumda. Tabii bunun gerekli personel işin en kritik noktası.

Yani hava kuvvetlerine destek verecek yer personeli ile savaş pilotlarının eğitilmesi gerekiyor. İşte bu 700’den fazla personel ABD, İngiltere ve Almanya’da eğitiliyor. Eğitimleri Mayıs sonunda tamamlanacak.

Pilotları kim eğitiyor?

Peşmerge hava kuvvetleri için en önemli ayak olan savaş pilotlarına gelince… Peşmergeler F-16  savaş uçakları için pilot eğitiyorlar. Gerçi “peki uçaklar nerede” gibi bir soru akla geliyor ama bunların nereden geleceğine/ satın alınacağına ilişkin bir şüphe yok!

Bu piloları kimin eğittiğine ilişkin uzun zamandır sorulan sorunun yanıtı belli olmuş durumda. Pilotların sayısı 30! Onları eğiten ülke ise İsrail! İki-üç yıl öncesine değin uzanan bu süreçte ABD’nin eğitime katkıları olmuş.

2005 yılının Mart ayında bu 30 pilot-peşmergenin İsrail’in Natanya kendine götürüldüğü, burada eğitimlerine başlandığı ve Barzani’nin oğlu Mansur Barzini’nin bu işle özel olarak ilgilendiği biliniyor.

Dinleme tesisleri…

Pilotlar ve uçaklar önemli olmakla birlikte, Peşmerge kuvvetlerine Batı tarafından sunulan başka önemli hizmetler de söz konusu. Barzani’nin bölgede kurduğu iddia edilen hallice bir dinleme tesisinden başka yeni ortaya çıkan iki dinleme tesisi daha mevcut. Bunları Alman hükümeti Süleymaniye ve Zaho’da kurmuş!

İddialar bu tesislerin komşuları dinlemede etkin olduğu yönünde. Bu tesislerin personeli de yine ABD tarafından iki yıldır eğitiliyormuş.

Bunların yanında peşmergelerin birkaç yıllık dönemde 8000 civarında teğmen ve üsteğmen yetiştirdiği de iddia ediliyor. İleri gelen (“giden” mi demek lazım yoksa) peşmergelerin açıklamaları böyle olmasına rağmen bu rakamlar biraz mübalagalı gibi.
Zira bu kadar subay için gerekli “erat”ın karşılanması bölge nüfusu açısından hayli zor.

Ancak şu iddia doğru… Bu subayların eğitimi de ABD, Fransa, İngiltere, Almanya ve Belçika’da gerçekleştiriliyor. Özetle peşmergelerden düzenli Kürt Ordusu kurulması çalışmaları Türkiye’nin “müttefiki” Batı ülkeleri tarafından hararetle yürütülüyor.




Bu haber 461 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,938 µs