En Sıcak Konular

.com ve .net adreslerinin ücreti artacak

0 0 0000 00:00 tsi
Web adreslerinin en popüler uzantıları .com ve .net’in ücreti artacak. Web sayfalarını bu uzantılarla yapmak isteyenler artık daha büyük faturalar ödeyecek.

.com uzantısı için ödenecek olan vergi miktarı yüzde 7 oranında artarak 6.42 dolara çıkacak, .net’in vergi ücreti ise yüzde 10 artarak 3.85 dolara ulaşacak. Vergi oranlarındaki yükselme VeriSign Inc. tarafından doğrudan doğruya web sayfası sahiplerine yansıtılacak.

Dünyada 62 milyon .com, 9.1 milyon da .net uzantılı sayfa bulunuyor. VeriSign’in bu alan adlarından elde ettiği gelir ise yıllık 29 milyon dolar. Yeni fiyatlar, bu uzantılarla ilk kez kurulacak sitelerde ve yenilemelerde geçerli olacak. Eski kullanıcılar ise 14 Ekim’e kadar var olan fiyatlarla işlevlerine devam edebilecekler.

Fiyatların yükselmesi bu alanda çalışan şirketleri müşterilerini kaçırmayacakları yeni kampanyalar düzenlemeye yöneltiyor. Daha önce VeriSign’in sahibi olduğu Network Solutions 100 yıllık sabit fiyatlı paketler önererek bu konuda büyük bir atağa geçti. VeriSign ise 10 yıllık sabit fiyatlı paketler öneriyor.

Fiyat artışının gerekçesi olarak hackerlardan ve virüslerden kaynaklanan güvenlik harcamaları gösteriliyor. VeriSign’ın sözcüsü Tom Galvin, en son 1999 yılında fiyat artışı yapıldığına dikkat çekti ve “Geçtiğimiz altı yılda VeriSign alt yapıyla ilgili ciddi iki sorun yaşadı” diyerek bu sorunların çözümü için ilave gelire gereksinim olduğunu ifade etti. VeriSign’ın DNS bilgisayarlarının günde 30 milyar kadar soru kabul ettiğini kaydeden Galvin, 2000’de bu rakamın 1 milyar civarında olduğunu, güvenlik problemlerinin de sekiz kat arttığını kaydetti.

Şibat ayında VeriSign Project Titan adlı bir proje açıklayarak, 2010’da kapasitesini 10 katına çıkacağını ve günlük 4 trilyon soruya yanıt verebilir hale geleceğini bildirmişti. Projenin hayata geçirilebilmesi için gereken para da bu fiyat artışlarından karşılanacak.

Geçtiğimiz Kasım ayında ABD Ticaret Bakanlığı ile Internet Corporation for Assigned Names and Numbers adlı kâr amaçsız internet adresleme kuruluşu arasında özel bir anlaşma yapılarak VeriSign’ın .com uzantısı için verdiği fiyatın yüzde 7’ye kadar artırabileceği karar bağlanmıştı. Bu anlaşmaya göre şirket önümüzdeki iki yıl boyunca yeni bir fiyat düzenlemesi de yapma yetkisine sahip.

VeriSign .com ve .net’in yanı sıra 266 uzantının daha haklarına sahip. Bunlar arasında .fr (Fransa) .biz (businness, şirket) gibi uzantılar da bulunuyor. Ancak VeriSign’ın ücretli olarak kullandırdığı uzantılar .com ve .net’le sınırlı.

pusula.tv



Bu haber 383 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,917 µs