En Sıcak Konular

Şii ve Sünniler barış içinde yaşayacak

0 0 0000 00:00 tsi
Şii ve Sünniler barış içinde yaşayacak Türkiye’de bulunan Irak’lı parlamenterler, müslümanların birlikte hareket etmemeleri durumunda sorunlarının çözüme kavuşamayacağını dile getirirken Türkiye'yi Irak'ta yatırım yapmaya çağırdı

Bir panel dolayısıyla Türkiye’de bulunan Irak’lı iki parlamenter Ulema Cemiyeti Üyesi Dr. Haris el-Ubeydi ve Necef İlim Havzası Öğretim Üyesi Dr. Seyyid Hüseyin el-Hekim Irak’ta ki son durumu değerlendirdi.

Müslümanlar arasında birlik beraberlik sağlamak için düzenlenen bir seminer dolayısıyla Türkiye’de bulunduklarını hatırlatan Dr. Seyyid Hüseyin el-Hekim, Müslümanların fikir birliğine ve pratikte birleşmek için arzu içerisinde olduklarını belirtti.

Müslümanların söz birliğine önem verdiklerini dile getiren Dr. Haris el-Ubeydi ise, “saflarını birleştirmelerine önem veriyoruz ve Allahın şu sözünden faydalanmalarını umuyoruz ‘Allahın ipine sımsıkı sarılın ve ayrılmayın’ Allahın bizlere yasakladıklarından kaçmak istiyoruz. ‘Birbirinizle çekişmeyin yoksa ayrılığa düşersiniz.’ Ben inanıyorum ki bu tür konferansların düzenlenmesi, İslam ümmetinin geçirdiği bu zor şartlar altında çok gerekli bir olaydı” dedi. İslam ümmeti arasında değişik fikirler yayılmaya başladığının altını çizen el-Ubeydi, dökülen kanların korunması için bir şeylerin yapılması gerektiğini vurguladı. Özelikle ırak, Müslüman alimlerinin önem verdiği bir ülke olduğunu kaydeden Dr. El-Ibeydi, “Müslümanların mezheplerinin bir araya gelmesi için önemli adımların atılması lazım. Ve İslam ümmetinin birleşmesi için önemli adımların atılması lazım. Irak’ta daha fazla kan akmaması için bir şeyler yapmamız lazım” şeklinde konuştu.

Irakta olanların bir mezhep olayı olmadığını kaydeden Seyyid Hüseyin el-Hekim, “hiçbir mezhep diğer bir mezheple savaşmayı emretmiyor. Burada bir takım fırkaların siyasi görüşleri var. Mezhepler arasında savaş çıkarmak isteyen siyasi akımlar var. Hiç bir aşiret diğer aşiretle savaşmayı istemez. Birbirleriyle evleniyorlar, alışveriş yapıyorlar, aynı ders alıyorlar okullara. Ama bazıları aşiretler arasına fitne sokabiliyor. Bu konuda da Müslümanlar arasında fitne çıkarmak isteyen gruplarda çıkabiliyor. Tekfir adını verdiğimiz bir grup, müslümanların büyük bir grubunu kafir ilan etmekte ve dinden çıktığını ilan etmektedir maalesef. Onların bu düşünceleri maalesef bölgedeki bazı ülkelerin çıkarlarıyla örtüştüğü için destekleniyor maalesef. Azı siyasi düşüncelerde bu tekfir inancını maalesef destekleyebilmektedir. Maalesef Irak’ı işgal eden bu güçlerin işine geliyor. Irak halkını zayıflatmakta, dolayısıyla tam olarak siyaset kürsüsüne oturmalarını engellemekte” diye konuştu.

Vahdet konusunda olumlu adımlar atmak istediklerini ifade eden Haris el-Ubeydi, “şu anda sözümüzün bileşmesi için ortam uygundur bu sözü Müslümanlar arasında birleşmeyi uygun görüyoruz. Kan dökülmesi ümmetimize çok zarar verdi. Birçok İslam ülkesi bundan zarar gördü. Din adamları bugün bir takım güzel fikirlerle bu konferansları düzenleyerek olumlu adımlar atmaktadır, bizler gelecekte daha faydalı olacağını düşünüyoruz. Gelecekte daha güzel konferanslar düzenlenecektir” diye konuştu. el-Ubeydi, bugün karşı çıktığımız fitne ve ayrılıkları Müslümanların birleşmesiyle aşılacağını sözlerine ekledi.

Tekfirin aşırılık olduğunu ve bunun da eksik bakış açısından kaynaklandığını kaydeden Seyyid Hüseyin el-Hekim, aynı şekilde bu insanların psikolojik yapılarından kaynaklanan İslam ümmetinin genel görüşünün karşısındaki yenilgilerinden kaynaklandığını söyleyerek, “psikolojik sorunları inançlarına yansıyor. Ve bu ister istemez halka ve işlerle karşılaşmakta sorun oluyor. Tıpkı insanın sinirli bir anında bardağı kırmasına benziyor, maalesef başkalarına da zarar veriyor” diye konuştu.

İslam Alemi’nin fikir olarak İslam adına Müslümanları vuran bu dalgadan korunmaları gerektiğinin altını çizen Seyyid Hüseyin el-Hekim, şunları söyledi: “Irak’ta her hafta toplu öldürülmeler oluyor. Masumlar öldürülüyor. Diğer taraftan İslam alemi ve İslam aleminin faaliyetleri pratikte bir şeyler yapılması gerek. Görüşlerin yakınlaşması lazım. Aşırı tekfir inancına yer vermeliyiz. Hatta kanunlarda da fitne yapanlar olarak İslam alemine fitneciler olarak yayılması, anlatılması lazım. İslam aleminin doğruya ulaşması için, Filistin’de, Lübnan’da, Irak’ta yaşanan olayların Irak halkının kendi kendini yönetebilmesi için desteklenmesi lazım. Irak halkının desteklenmesi gerekir.”

Türkiye hükümeti ve halkına şimdiye kadar ki katkılarından dolayı teşekkür eden Haris El Ubeydi, “tarih boyunca bizi her zaman desteklediler. Türkiye’nin kapılarını bize açmış olarak görmek istiyoruz. Türk halkının ve Türk devletinin olumlu adımlarını her zaman gördük. Bundan sonra da görmek isteriz” dedi

Irak konusunda eski bir tarihi olan Türk halkının, yeni Irak’ın inşasında büyük rol oynayabileceği görüşünü dile getiren Seyyid Hüseyin el-Hekim Irak’taki kardeşlerine yardımcı olabileceklerini gösteriyor.

dünya bülteni



Bu haber 180 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,937 µs