En Sıcak Konular

Cemevlerinde kutlu doğum çoşkusu

0 0 0000 00:00 tsi
Cemevlerinde kutlu doğum çoşkusu Hz. Muhammed'in doğum yıldönümü 1989 yılından bu yana Türkiye'de Kutlu Doğum Haftası olarak kutlanıyor. Birlik ve beraberliğimizi geleceğe taşıyan ve bir geleneğe dönüşen bu önemli zaman dilimi, artık Diyanet İşleri Başkanlığı'nın dışında sivil toplum

Bu yıl geçtiğimiz dönemlerden farklı olarak Türkiye ve Avrupa Alevîleri Hz. Peygamber'in Kutlu Doğum'unu cemevlerinde anmaya hazırlanıyor. 19 Nisan Perşembe'yi Cuma'ya bağlayan gece İstanbul başta olmak üzere Anadolu'nun birçok şehrindeki cemevlerinde ve Balkan ülkelerindeki dergâhlarda anma törenleri düzenlenecek. Alevî İslam Din Hizmetleri Başkanı Ali Rıza Uğurlu, bu gelişmeyi, "Eskiden merkezî bir otorite olmadığı için cemevlerinde münferit kutlamalar yapılıyordu. Şimdi birlikte hareket etme imkanımız doğdu." sözleri ile açıklıyor. Yenibosna Cemevi ile Bakırköy Müftülüğü'nün ortak düzenleyecekleri Kutlu Doğum programında da Peygamberimiz'in değişik yönleri anlatılırken semah gösterisi yapılacak. Bakırköy Müftüsü Yusuf İzzettin Konuk, "Çocuk ilahileri ve semah gösterisi eşliğinde Alevî kardeşlerimizle güzel bir program düzenleyeceğiz." diyor. Cem Vafkı Başkanı Prof. Dr. İzzettin Doğan, Peygamberimiz'in doğumunun tüm insanlık için bir rahmet olduğunu belirterek, cemevlerinde Kutlu Doğum Haftası'nın heyecanla kutlanacağını ifade etti. Doğan, "O'nun getirdiği mesajlar bütün insanlığın kurtuluşu içindir. Müslümanların Tanrı anlayışı da 'Rabbül âlemin'dir. Şayet Peygamberimiz olmasaydı ne Hz. Ali, ne Hz. Ebu Bekir, ne Hz. Ömer, ne Hz. Osman ne de İslamiyet olurdu." ifadesini kullandı. "Hz. Muhammed hepimizin peygamberidir." diyen Alevî Vakıfları Federasyonu Başkanı Doğan Bermek de, kutlamaların sadece camilerle sınırlı kalmaması gerektiğini söyledi. Yard. Doç. Dr. Ali Yaman ise Peygamberimiz'in doğumunun Alevîler için de en önemli konuların başında geldiğine dikkat çekerek, bütün Alevî ibadetlerinin Hakk'ın, Hz. Muhammed'in, Hz. Ali'nin ve ehlibeyt soyunun zikredilmesiyle geçtiğini vurguladı.

Diyanet İşleri Başkanlığı, Kutlu Doğum Haftası'nı bu sene 16-22 Nisan tarihleri arasında kutlayacak. Kutlamalara cemevleri de iştirak edecek. İstanbul başta olmak üzere Anadolu şehirlerinde ve Avrupa'daki cemevleri ile Balkan ülkelerindeki Alevi-Bektaşi dergahlarında 19 Nisan Perşembe'yi Cuma'ya bağlayan gece Kutlu Doğum programları düzenlenecek. Cem Vakfı Başkanı Prof. Dr. İzzettin Doğan, Peygamberimiz'in doğumunun tüm insanlık için bir rahmet olduğunu söyleyerek cemevlerinde Kutlu Doğum Haftası'nın heyecanla kutlanacağını ifade etti.

Bu doğumu bütün insanlık kutlamalı

Peygamberimiz'in doğumunu sadece Müslümanların değil bütün insanlığın kutlaması gerektiğine işaret eden Doğan şöyle konuştu: "Çünkü O'nun getirdiği mesajlar bütün insanlığın kurtuluşu içindir. Müslümanların Tanrı anlayışı da 'Rabbül âlemindir.' Bunun kaynağı Hz. Muhammed'dir. Şayet Peygamberimiz olmasaydı ne Hz. Ali, ne Hz. Ebu Bekir, ne Hz. Ömer, ne Hz. Osman ne de İslamiyet olurdu. Bu açıdan onun doğumu bütün insanlığa bir hediyedir. Aleviler bu hediyeyi günümüze kadar gönlünde taşımış, ifade etme imkanı bulamamıştı. Cem Vakfı kendi imkanları ile bunu yapmaya çalışıyor."

Alevi Vakıfları Federasyonu Başkanı Doğan Bermek de, "Gazi ve Yenibosna cemevlerinde Peygamberimiz'in doğumunu kutlayacağız." diyerek, kutlamaların camilerle sınırlı kalmayacağını söyledi. Etkinliklerle Hz. Muhammed'in değişik yönlerinin anlatılacağını ifade eden Bermek, "Hz. Muhammed (sas) hepimizin peygamberi. O'nun doğumu hepimiz için büyük anlam ifade ediyor." diye konuştu. Yard. Doç. Dr. Ali Yaman ise Peygamberimiz'in doğumunun Aleviler için en önemli konuların başında geldiğini vurguladı. Yaman, şunları dile getirdi: "Ne acıdır ki yüzyıllardır ülkemizde Aleviler aleyhinde yanlış propagandalar yapılmıştır. Bunların en çirkini ise Alevilerin Allah'ı tanımadıkları, Hz. Muhammed'i peygamber olarak tanımadıkları ve Hz. Ali'yi Allah veya peygamber olarak gördükleri şeklindeki iftiralardır." Alevi İslam Din Hizmetleri Başkanı Ali Rıza Uğurlu da Hz. Muhammed'in doğumunun Sünniler için ifade ettiği anlamın Aleviler için de geçerli olduğunu kaydetti. Uğurlu, "Hz. Ali'nin doğumuna nasıl seviniyor ve kutlamalar yapıyorsak onun bağlı olduğu Peygamberimiz (sas)'in doğumunu da aynı heyecanla kutluyoruz." dedi. İzmir Limontepe Cemevi Dedesi Cemal Sevin ise cemevlerindeki kutlamalara herkesi davet ettiklerini dile getirdi.

Önce semah, ardından ballı süt

İstanbul'daki cemevlerinin hepsinde, İzmir'de ise Limontepe ve Güzeltepe'deki cemevlerinde cuma gecesi Peygamberimiz Hz. Muhammed (sas) ile ilgili Kutlu Doğum kutlaması yapılacak ve ballı süt dağıtılacak. Saat 20.00'de başlayacak kutlama bir saatlik konuşmalardan sonra cem töreniyle devam edecek. Kutlamalar, cemden sonra lokma ve ballı süt dağıtımıyla sona erecek.

zaman



Bu haber 236 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,798 µs