En Sıcak Konular

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 2011 bütçesi 6,7 milyar TL

25 Kasım 2010 21:46 tsi
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 6 milyar 700 milyon TL olarak belirlenen 2011 yılı bütçesi, Belediye Meclisi'nde oy çokluğuyla kabul edildi.

İBB'ye bağlı şirketleriyle birlikte 18,05 milyarlık bütçenin 7,5 milyar lirası yatırıma ayrıldı. CHP'li meclis üyelerinin red oyu verdikleri 2011 yılı bütçesi İBB Meclisi'ne sunan Başkan Kadir Topbaş "Yaklaşık yedi yıldır bu kente hizmet vermekten dolayı çok mutluyum. Bize verilen destek ve güvenle çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz." dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantısı'nda, 6 milyar 700 milyon TL olarak belirlenen 2011 yılı bütçesi görüşüldü.

Toplantıda konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, artık dünyada ülkelerin değil, şehirlerin yarıştığını, şehirlerin yaptığı çalışmaların konuşulduğunu ve ülkelerin bundan etkilendiğini söyledi.

Dünyada 3.5 milyar insanı ilgilendiren ve onların mensubu bulundukları belediye başkanları, yerel hükümetler, yerel yönetimler ve yerel birliklerin de üye olduğu Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Birliği(UCLG)'nin Dünya Başkanlığı görevine getirildiğini hatırlatan Topbaş, ''2010-2013 yılları arasındaki görev süreci boyunca, Birleşmiş Milletler (BM) Bin Yıl Kalkınma hedeflerini ana tema tema alan ve kendi içindeki bir çok maddeyi değerlendiren bu birlikte daha aktif bir rol oynayacağız. UCLG'yi daha ileri derecede temsil edeceğiz. BM nezdinde UCLG'yi daha farklı konuma getireceğiz.'' diye konuştu.

İŞTİRAKLERLE BİRLİKTE TOPLAM 18 MİLYAR 55 MİLYONLUK BÜTÇE

''Arzumuz 2011 bütçesiyle bu şehri daha ilerilere taşımak'' diye konuşan Topbaş, belediyenin 2011 yılı bütçesinin 6 milyar 700 milyon TL olduğunu, geçtiğimiz yılın bütçesine göre yaklaşık yüzde 6'lık bir artış olduğunu belirtti. Topbaş, bu bütçenin 4 milyar 159 milyon TL'sini yatırım ve hizmetler için ayırdıklarını, bu miktarın toplam bütçenin yüzde 62'sine denk geldiğini söyledi.

Konsalide bütçenin ise 18 milyar 55 milyon TL olduğunu anlatan Topbaş, yaklaşık yüzde 42'sini yatırımlara ayırdıkları konsalide bütçede 7 milyar 503 milyon TL'lik yatırım ve hizmet harcamasının planladığını ifade etti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 2011 yatırımlarının sektörel dağılımları hakkında da bilgi veren Topbaş, bütçeden 2 milyar 664 milyon TL ulaşım, 700 milyon TL çevre, 173 milyon TL kültür-turizm, 219 milyon TL sağlık, 403 milyon TL depreme ayırdıklarını söyledi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığı yatırımların Türk ekonomisini de canlandırdığını söyleyen Topbaş, Türkiye'deki yatırımların 4'te birini İstanbul'un yaptığını dile getirdi.

Topbaş, ''Bugün burada konuştuğumuz bütçe 12 bakanlığın bütçesinden daha büyük ancak biz bunun yeterli olmadığını düşünüyoruz.'' dedi.

İSKİ'nin konsolide bütçe içinde yüzde 18'e denk gelen payının 3 milyar 257 milyon TL, İETT'nin ise 1 milyar 800 milyon TL olduğunu ifade eden Topbaş, belediye şirketlerinin toplam bütçesinin 6 milyar 300 milyon TL olduğunu aktardı.

ULAŞIMA 6 YILDA 16.5 MİLYAR TL YATIRIM

Kadir Topbaş, İstanbul'da ulaşıma son 6 yılda yaklaşık 16.5 milyar yatırım yaptıklarını, 2,7 milyar TL'lik 2011 ulaşım yatırımları bu rakama eklendiğinde toplamda 19,2 milyar TL'lik bir ulaşım yatırımının ortaya çıktığını belirtti. Hedeflerinin en geç 2011 yılı sonunda Yenikapı'ya varmak olduğunu, bu amaçla Haliç Metro geçişinin yapımının hızla sürdüğünü anlatan Topbaş, diğer yandan 22 kilometrelik Kartal-Kadıköy metrosunu rekor hızla tamamladıklarını, bu hatta günde 150 metre tünel açtıklarını, gelinen aşamada ana tüneli tamamen bitirdiklerini söyledi. 11 istasyonda ince işlerin, 7 istasyonda elektromekanik işlerin başladığını, bu hattın 4,5 kilometre daha giderek Pendik Kaynarca'ya kadar devam edeceğini belirten Topbaş, toplamda 26.5 kilometre olacak bu hattı 2011 yılı sonunda hizmete açacaklarını ifade etti. Kadir Topbaş, ulaşıma konsalide bütçeden 3 milyar 417 TL ayıracaklarını söyledi.

"DEPREM İSTANBUL İÇİN SON DERECE ÖNEMLİ"

Topbaş, deprem konusundaki hassas çalışmaları, İstanbul'un bir deprem kenti olduğu bilinciyle sürdürdüklerini belirterek, ''Geçtiğimiz 6 yılda bu alanda 1 milyar TL'yi aşkın bir yatırım yapmıştık. 2011'de de bu doğrultuda çalışmalarımızı sürdürmek için belediyenin yatırım bütçesinden yaklaşık yüzde 10'a denk gelen 403 milyon TL'lik bir pay ayırdık. Şirketler de bu alana 223 milyon TL kadar yatırım yapacaklar. Böylece toplamda depreme karşı mücadele için 626 milyon TL ayırmış olacağız. Bu da konsolide yatırım bütçesinin yaklaşık yüzde 9'una denk gelmektedir.'' diye konuştu.

Deprem İstanbul için son derece önemli bir konu'' diyen Topbaş, şöyle devam etti: ''Depremle ilgili atılacak her adım, bu şehrin geleceği için çok önemli. Günlük en büyük problem ulaşım gibi görülmekle birlikte aslında en büyük sorun depremdir. Hep beraber, ortak akılla bu şehrin geleceğini kurtarmak zorundayız ağır bedeller ödemeden. Bu bedeli sadece İstanbul değil, Türkiye öder, dünya öder.''

CHP 2011 BÜTÇESİNE RED OYU VERDİ

CHP adına konuşan meclis üyesi Bülent Soylan, bütçenin yeterince açık olmadığını belirterek, "İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 'konsolide' bütçesi dediğimiz zaman, elimizdeki tasarılara göre 6,7 milyarlık kendi bütçesi ile bağlı kurumlardan olan İETT'nin 1,8 milyarlık, İSKİ'nin 3,256 milyar olmak üzere bu üç kurumun bir aradaki 11,756 liralık bütçesinin anlaşılması gereklidir. Hatta teknik olarak bu kurumların kendi aralarındaki borç alacak ilişkilerinin sıfırlanması gerekir. Böylece rakam on milyar ve hatta daha da aşağılara inecektir." diye konuştu.



Bu haber 765 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,975 µs