En Sıcak Konular

'Müslümanlar baskı altında tutuluyor'

25 Kasım 2010 18:58 tsi
Bulgaristan Başmüftüsü Mustafa Aliş Hacı, Bulgaristan'da yaşayan Müslümanların baskı altında yaşadığını belirterek, "Biz de seçimle göreve gelmemize rağmen devlet tarafından tanınmıyoruz." dedi.

BAL-GÖÇ'ün konuğu olarak Bursa'ya gelen Bulgaristan Başmüftüsü Mustafa Aliş Hacı, Bulgaristan'da Müslümanların karşılaştığı sorunlar hakkında açıklamalarda bulundu. 1909 yılında Osmanlı Devleti ve Bulgaristan arasında yapılan anlaşma ile Bulgaristan'daki Başmüftü'nün seçimle göreve geldiğini kaydeden Başmüftü Hacı, şimdi gelinen noktada devletin kendisini tanımadığını dile getirdi. 1997-2000 yılları arasında Başmüftülük görevini üstlendiğini, ardından 2005 yılındaki seçimler ile yeniden göreve geldiğini hatırlatan Hacı, "Açılan dava nedeniyle Bulgaristan yüksek mahkemesi yapılan seçimi iptal etti. Fakat geçen yıl kongre ile yeniden göreve seçildim. Müslümanlar bizi seçti ancak devlet tanımıyor. Kongre, mahkeme tarafından tescil edilmediği için yürürlüğe girmedi. Şu anda Bulgaristan'da başmüftü yasal olarak yok. Başmüftülük binasındayız ve Müslümanlar bizi tanıyor. Görevimize devam ediyoruz. Bulgaristan vatandaşı olarak haklarımızı arıyoruz. 1996'da yapılan kongrede seçildiğini iddia eden bir kişi, kendini başmüftü sanıyor. Biz, bizi seçen Müslümanlara hizmete devam edeceğiz." dedi.

Bulgaristan 1.5 ile 2 milyon arasında Müslüman nüfusun bulunduğunu belirten Başmüftü Mustafa Aliş Hacı, tüm baskılara rağmen dinlerini yaşamaya çalıştıklarını söyledi. Bulgaristan'da 128 cami, 302 tanede mescit bulunduğunun altını çizen Hacı, Osmanlı döneminden kalmış 12 camiye el konulduğunu ve alamadıklarını söyledi. Hacı, "2yıl önce ezan protestosu düzenlendi. Ezanı susturmaya çalıştılar. Bu da rağmen ezanımızı susturmadık. Ezan okumaya devam ediyoruz. Bazı şehirlerde ezana izin vermiyorlar." diye konuştu.

(CİHAN)



Bu haber 706 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,527 µs