En Sıcak Konular

"İki Türkiye yok!"

0 0 0000 00:00 tsi
New York Times’ın “Artık iki Türkiye var” haberi medyanın ilgisini çekti. Cumartesi günü Tandoğan’da toplanan yoğun kalabalık iki ayrı Türkiye’yi mi işaret ediyor? Türk siyasetinin önde gelen isimlerinden Ertuğrul Günay iyibi

Türk toplumu gerçekten ikiye mi bölündü? Basının üzerine yoğunlaştığı en önemli sorulardan birisi bu. Peki, bu tartışma nereden çıktı?

Cumartesi günü Erdoğan’ın Çankaya’ya çıkmasını istemeyenlerin düzenlediği geniş katılımlı gösteri sonrasında Amerika’da yayınlanan New York Times gazetesinin “Artık iki Türkiye var” haberi bu tartışmanın başlamasına sebep oldu. New York Times “300 bin kişi Türk sisteminin İslamcı rengini protesto etti” başlıklı haberinde şu ifadeleri kullandı: Mitinge katılanlar “Tüm Türkiye burada” diyordu. Ama artık iki ayrı Türkiye var. Atatürk’ün dini kamusal hayattan uzaklaştırdığı 1923’ten beri ilk kez toplumda bu denli hararetli bir tartışma yaşanıyor. Gösteriye beklenenin çok üstünde katılım olması da, toplumda İslam’ın rolü konusunda derinleşen bölünmeyi yansıtıyor.

Peki, NYT’nin de ileri sürdüğü gibi gerçekten Türk toplumunda bir bölünme mi var? Bu soruyu Türk siyasetinin önemli isimlerinden, Yeni Siyaset Girişimi’nin önde gelen ismi, CHP eski Genel Sekreteri Ertuğrul Günay’a sorduk.

Böylesi yüzeysel analizi ancak bir yabancı yapar

“Bu derine inen bir ayrışma değil” diyerek sorumuzu yanıtlayan Günay “Bir yabancı ancak böylesi yüzeysel bir analiz yapabilir” diyor. Şu anda “lailkler” ile “dindar-muhafazakarlar” arasında günlük yaşama yansıyan bir ayrışma olmadığını, bunun siyasi bir çekişme olduğunu vurgulayan Ertuğrul Günay, Erdoğan’ın Çankaya’ya çıkmaması konusunda bir hassasiyet olduğunu belirtiyor. Benzer bir hassasiyetin Özal’ın Cumhurbaşkanlığına da gösterildiğini vurgulayan Günay, “ancak o uzun sürmedi, o tartışmalar topluma inmedi” diyor. 28 Şubat sürecinde yaşanan tartışmaların da benzer “ayrışma” iddialarının ortaya atılmasına sebep olduğunu belirten Günay o tartışmaların toplumda bir ayrışmaya sebep olmadığını çarpıcı bir örnek ile ortaya koyuyor: 28 Şubat sonrasında sadece Refah Partisi oy kaybetmedi, CHP de baraj altında kaldı.

Demokrasi için olumlu

Cumartesi günkü gösterinin Erdoğan’ın Çankaya’ya çıkmasını istemeyenlerce yapıldığını belirten Günay, “gösteri sırasında sorun çıkmaması demokrasi açısından bir kazanımdır” diyor. Öte yandan Günay “Türkiye’de toplumsal bir ayrışma var” algısının Erdoğan’ı düşünmeye sevk edeceğini belirtiyor. “Basın bu yüzden mi bu konuyu tartışıyor” sorumuza verdiği yanıtta Günay, “Bu şekilde Cumartesi günü algılanan mesaj sürdürülmek isteniyor” diyor.

“Temennim aday olmaması”

Peki, gerçekten Erdoğan miting sonrası düşüncesini gözden geçirecek mi? Günay “Erdoğan ile ilgili bir temennim var. O da aday olmaması” diyor. Günay temennisi Erdoğan’ın parti içinden kendisine yakın bir kişiyi Çankaya’ya çıkarması. Ancak bu Günay’ın tek beklentisi değil. Günay bu şekilde Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığının yetkilerini azaltacak bir paketin de içinde olduğu demokratikleşme adımı atmasını temenni ediyor. Erdoğan’ın parti içinden bir başkasını aday göstermesi halinde zayıflamayacağını da belirten Günay, “henüz adaylığını açıklamadığı için bu geri adım sayılmaz, kendisine yakın bir kişiyi çıkarır ve demokratikleşmeye hizmet ederse Türkiye’ye hizmet etmiş olur” diyor.

“Özkök zor”

Peki, son günlerde tartışma konusu olan eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök’ün Çankaya’ya çıkması ile ilgili spekülasyonlar hakkında Günay ne düşünüyor? “Artık zor” diyor Günay… “Öyle olursa asker seçme geleneğine dönmüş oluruz. 1966’ya dönmüş oluruz. Dahası böyle bir durumda Özkök ile ilgili rivayetler haklılık kazanmış olur. Bu onu incitir. AKP’den de buna karşı çıkanlar olabilir…”

iyibilgi.com



Bu haber 328 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,115 µs