En Sıcak Konular

İrlanda, 2011 başlarında genel seçime gidiyor

23 Kasım 2010 11:58 tsi
İrlanda, 2011 başlarında genel seçime gidiyor Borç krizini aşabilmek için Avrupa Birliği (AB) ve Uluslararası Para Fonu’ndan (IMF) yardım talebinde bulunan İrlanda için yeni yılın başında erken genel seçim görünüyor.

İrlanda ekonomisinin olumsuz seyriyle bağlantılı olarak bir süredir liderliği sorgulanan ve muhalefet partilerince istifası istenen İrlanda Başbakanı Brian Cowen, 2011 bütçesine ilişkin sürecin tamamlanmasının ardından meclisin feshini isteyeceğini açıkladı.

Başbakan Cowen, koalisyon ortağı Yeşiller Partisi’nin, bütçe sürecinin ardından hükümetten desteğini çekeceğini açıklaması ve genel seçimin Ocak ayının ikinci yarısında yapılmasını istemesi üzerine harekete geçmek durumunda kaldı.

Partisi Fianna Fail’in bakanlarını acilen toplantıya çağıran Başbakan Cowen, dün akşam düzenlediği basın toplantısında, 2011 bütçesi meclisten geçirilene ve ekonomik konulara ilişkin gerekli yasal düzenlemeler yapılana kadar görevde kalacağını bildirdi.

Cowen, partili bakanlarla yaptığı açıklamada, 2011 bütçesi, 4 yıllık tasarruf planı ve AB-IMF yardım paketinin İrlanda için büyük önem taşıdığına işaret ederek, hükümetin ve meclisin bu konudaki yükümlülüklerini yerine getirmesinin öncelikli olduğunu vurguladı.

Başbakan Cowen, seçim tarihinin, meclisin feshinden sonra kararlaştırılacağını kaydetti.

-ÖNCE BÜTÇE-

Bu arada, AB Komisyonu’nun ekonomik ve parasal işlerden sorumlu üyesi Olli Rehn adına açıklamada bulunan Amadeu Altafaj, 2011 bütçesinin meclisten geçirilmesinin, İrlanda’ya yapılacak AB-IMF yardımı için "gerekli" olduğunu söyledi.

Altafaj, İrlanda devlet kanalı RTE’ye yaptığı açıklamada, seçim kararının bir iç mesele olduğunu, bununla birlikte Başbakan Cowen’in 2011 bütçesine ilişkin sürecin seçimden önce tamamlanacağına ilişkin açıklamasını memnuniyetle karşıladıklarını bildirdi.

İrlanda hükümeti 4 yıllık bütçe planının ayrıntılarını yarın açıklamayı planlıyor. 2014 yılına kadar öngörülen toplam 15 milyar avro tasarrufun 6 milyar avroluk kısmı 7 Aralık’ta meclise sunulacak 2011 bütçesi için düşünülüyor. Bütçe sürecinin tamamlanmasının haftalar alabileceği ve genel seçimin Şubat ya da Mart ayına kalabileceği yorumları yapılıyor.

-YEŞİLLER’İN GEREKÇESİ-

Fianna Fail-Yeşiller Partisi koalisyonunun küçük ortağı, erken seçim istemine, uluslararası piyasalarda İrlanda’ya yönelik güven kaybını ve halkın beklentilerini gerekçe gösteriyor.

Yeşiller Partisi lideri ve Çevre Bakanı John Gormley, dün yaptığı açıklamada, İrlandalı seçmenin kendisini "aldatılmış" hissettiğini belirterek, halka ve piyasalara daha fazla güven verecek yeni adımlar atmanın vaktinin geldiğini belirtti.

Parti içinde yapılan uzun görüşmelerin ardından genel seçimin Ocak ayının ikinci yarısında yapılmasının uygun olacağına karar verdiklerini bildiren Gormley, 2011 bütçesi, 4 yıllık tasarruf planı ve AB-IMF yardım paketinin öncelikli olduğuna işaret ederek, seçime kadar iktidar partisine bu konuda destek olacakları sinyalini verdi.

Genel seçimlerin beş yılda bir düzenlendiği İrlanda’da son seçim Mayıs 2007’de yapılmış, dönemin Fianna Fail lideri eski Başbakan Bertie Ahern’in görevden ayrılması üzerine yeni hükümet, Brian Cowen’ın başbakanlığında Mayıs 2008’de kurulmuştu.



Bu haber 494 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,620 µs