En Sıcak Konular

Avrupa'da krizin yeni adresi İrlanda!

22 Kasım 2010 11:11 tsi
Avrupa'da krizin yeni adresi İrlanda! 
AB, Yunanistan'ın ardından şimdi de batma tehlikesi yaşayan İrlanda'yı kurtarmak için harekete geçti...

Avrupa Birliği ile Uluslararası Para Fonu (IMF) yetkilileri, İrlanda'ya destek olacak üç yıllık bir kurtarma paketinin ayrıntıları üzerinde bugün görüşmelere başlayacaklar. İrlanda hükümeti de 15 milyar euroluk bir tasarruf planının son rötuşlarını yapacak.

İrlanda Başbakanı Brian Cowen de, Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonu IMF ile yardım planı konusunda anlaştıklarını açıkladı.

Cowen, paketin ayrıntılarının önümüzdeki günlerde yapılacak görüşmeler sonrası netleşeceğini belirtti.
BBC'nin haberine göre, üç yılı kapsayacak yardım borç sorunu ve bankacılık sektörünün toparlanmasında kullanılacak.

AB'nin mali konulardan sorumlu komisyon üyesi Olli Rehn, üç yıl içerisinde 100 milyar Euro'yu bulması beklenen paketin Euro bölgesinde istikrarın korunmasını sağlayacağını vurguladı.

Avrupa Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada da İrlanda'nın yardım talebinin memnuniyetle karşılandığı ifade edilerek, söz konusu yardımın AB ve Euro Bölgesi'nin mali istikrarını güvence altına alabilmek açısından önemli olduğu vurgulandı.

İrlanda Hükümeti yardımın miktarına ilişkin henüz net bir açıklamada bulunmazken, AB kaynakları, borç krizinin aşılması ve bankacılık sektöründeki sorunların giderilmesi için kullanılacak paketin, 80-90 milyar euro'yu bulabileceğini belirtiyorlar.

EKONOMİK YAVAŞLAMA DURDURULAMIYOR

AB, IMF ve Avrupa Merkez Bankasından yetkililer, ekonomik durumu incelemek ve olası kurtarma paketini tartışma üzere haftasonu boyunca Dublin'de temaslarda bulunmuştu.

Geçen hafta boyunca basında İrlanda'nın ekonomik yardım çağrılarına direndiği haberleri yer almıştı.
İrlanda'da bankaları iflas noktasına getiren krizin boyutları nedeniyle, paket üzerinde varılan anlaşmanın, borsaların açılması öncesinde ilan edildiğine dikkat çekildi.

İrlanda küresel düzeyde hissedilen mali kriz sonrası en ağır kesinti önlemlerini uygulayan ülkelerin başında geliyordu.

Avrupa Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy geçen hafta, AB'nin mevcut borç krizinin üstesinden gelemediği takdirde ayakta kalamayacağı uyarısında bulunmuştu.

Resmi tahminlere göre, Avrupa'nın önde gelen ekonomilerinde iyileşme yavaşlamış durumda.

Euro bölgesini oluşturan 16 ülkenin ortalama büyüme oranı ise yüzde 1'den yüzde 0,4'e düştü.

KALICI MEKANİZMA ARAYIŞLARI

Öte yandan yetkililer, İrlanda'nın banka sistemini değiştirmesi ve Avrupa Birliği (AB) ortalamasının oldukça altında olan kurumlar vergisini arttırmasının önemli olduğu konusuna da vurgu yaptı.

Öte yandan İrlanda hükümeti artan bütçe açığına karşı yılda 20 milyar dolar tasarruf yapmayı sağlayacak kesintiler yapmayı planlıyor. Ülkesinin mali kriz yaşadığı iddialarını reddeden Başbakan Brian Cowen, gelecek yıl ortasına yetecek ödeneklere sahip olduklarını açıkladı.

AB ve IMF'nin ortak kurtarma paketinin büyüklüğü henüz kesinleşmedi ancak Yunanistan için Mayıs ayında hazırlanan 110 miyar Euro'luk paketten daha küçük olması bekleniyor.

İrlanda bu yıl Avrupa Birliği'nden yardım alacak ikinci üye ülke olacak. Büyük borç krizi içine giren Yunanistan da yıl ortasında Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonu'ndan 145 milyar dolarlık yardım almıştı.

EURO BÖLGESİNDE ACİL CEVAP ARANAN SORULAR

İngiltere'de yayımlanan Financial Times gazetesi, İrlanda'nın borç krizini aşabilmek için yardım paketi talebinde bulunması sonrası, Euro bölgesinin çözmesi  gereken iki önemli sorun olduğunu savundu. Gazete acil cevap bekleyen bu soruları şöyle aktardı:
 
"İrlanda'nın acil yardım paketi talep etme kararı, Euro bölgesinin 16 üyesinden en az ikisinin - ki diğeri Yunanistan'dı - yedi ay içinde böyle bir başvuruda bulunduğu anlamına geliyor.

"Almanya, Fransa ve ortaklarının ABD, Çin ve Avrupa dışındaki diğer hükümetleri her şeyin kontrol altında olduğuna ikna etme mücadelelerinde cevaplamaları gereken iki acil soru bulunuyor.

"Birincisi: İrlanda için hazırlanan kurtarma paketi, Euro bölgesinin bir sonraki zayıf halkası Portekiz'de tahvil piyasaları üzerindeki baskıyı rahatlatacak ve üçüncü bir kurtarma operasyonunu bertaraf edebilecek mi?

"İkincisi ise Avrupalı liderler, -temelde Almanların fikri olan- ve derin mali sıkıntı içindeki Euro bölgesi devletleri için kalıcı kriz çözüm mekanizması yaratmaya yönelik plandan doğan kafa karışıklığını dağıtmakta başarılı olabilecekler mi?

"Söz konusu planın ayrıntıları şu aşamada son derece bulanık çünkü yeni düzenlemeler, AB'de yürürlükteki anlaşmalarda değişiklikler yapılmasını da içeriyor, üye devletlerin parlamentolarındaki onay sürecinin ne kadar pürüzsüz olacağına dair de şüpheler yok değil. Ama saat işlemeye devam ediyor.

"440 milyar Euro'luk fonun süresi, 2013 yılının Haziran ayında dolacak ve Almanya, aynı yılın Ekim ayında genel seçime gidiyor.

"Alman halkı diğer Avrupalılara kurtarma paketi verilmesinden pek hoşnut değil. Bunun hatırlatılmasına pek de ihtiyacı olmayan Almanya Başbakanı Angela Merkel'in söz konusu kalıcı mekanizmayı sandıkta seçmenlerle karşı karşıya kalmadan önce uygulamaya sokmak istediği anlaşılıyor."

ABD ŞİRKETLERİNDEN İRLANDA'YA VERGİ RESTİ

Öte yandan, İrlanda'da, krize karşı yüzde 12.5'lik kurumlar vergisinin yükseltileceği haberleri üzerine ABD'li şirketler "Vergiler yükselirse yatırımları çekeriz" uyarısı ile hükümete resti çekti. AB ve IMF ile masaya oturan hükümet, vergiyi anlaşma dışı bıraktı

Bankacılık sisteminin yarattığı yükün Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Avrupa Birliği'nden gelecek 100 milyar dolarlık yardım paketiyle kurtarılması gündeme gelen İrlanda'da hükümetin kurumlar vergisini yükselteceği haberleri ABD'li şirketleri telaşlandırdı.

Yüzde 12.5 ile Avrupa'nın en düşük kurumlar vergisine sahip olan ülkede yatırımı bulunan Microsoft, Hewlett Packard (HP), Bank of Amerika, Merrill Lynch ve Intel'in başı çektiği ABD'li şirketler biraraya gelerek İrlanda Hükümeti'ne uyarıda bulundu.

The Telegraph gazetesinin haberinde Amerikan Ticaret Odası adına Lionel Alexander tarafından yapılan açıklamada düşük vergi oranları nedeniyle yabancı yatırımları çekme avantajı bulunan ülkenin dış yatırımlarında zarar verici bir etki yaratacağı açıklandı.

"AB BİZİ ZORLAYABİLİR"

Açıklamada kurumlar vergisindeki olası bir artışın ABD'li şirketlerin yatırımlarını ülkeden çıkarabileceği bunun ise birbirini tetikleyici bir etki yaratabileceği uyarısı da yer aldı. İrlanda'daki 110 milyar euroluk toplam yabancı yatırımların yüzde 70'i ABD'li şirketlere ait.

Bu durum şirketlerin uyarısının hükümet tarafından dikkate alınmasında önemli rol oynadı. İrlanda Ekonomi Bakanı Brian Lenihan ise gelen tepkiler üzerine ise vergi oranlarının yükseltilmeyeceğini ancak Avrupa Birliği'nin bankacılık sisteminin yarattığı zor durum nedeniyle vergilerin yükseltilmesi konusunda bir baskı oluşturabileceğini açıkladı.

İrlanda Başbakanı Brian Cowen ise bakanı Lenihan ile dün yaptığı ortak basın toplantısında IMF ve AB ile yardım planı konusunda anlaştıklarını açıklarken, , kurumlar vergisi oranının söz konusu anlaşmanın dışında tutulacağını belirtti.

dunyabulteni



Bu haber 1,191 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,402 µs