En Sıcak Konular

TSK'nın iletişim bağımlılığı bitecek

21 Kasım 2010 09:08 tsi
TSK'nın iletişim bağımlılığı bitecek Türkiye'deki nanoteknoloji çalışmaları, aynı dalda yıllardır at koşturan bazı ülkelerin canını çok sıkacak.

Küçük çiplerin yarattığı büyük devrim, dünyayı değiştiriyor. Çok değil, 15-20 yıl önce masalara sığmayan, bilim kurgu filmlerinde görülen cihazlar, bugün günlük hayatın bir parçası. Savunmadan tıpa, kozmetikten tekstile kadar her alanda yaşanan bu dönüşümün şifresi ise 'nanoteknoloji'de gizli. Türkiye'de nanoteknoloji çalışmalarının yürütüldüğü merkezlerin başında Bilkent Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma Merkezi geliyor. Başında ise bilim dünyasının en saygın ödülü 'Descartes'i kazanan tek Türk olan Prof. Ekmel Özbay var. Özbay, 'görünmezlik pelerini'nden felçlilere umut olacak 'fotosensör'e, uzaya ilk kez Türkiye'nin göndereceği 'Galyum-Nitrat çip'ten bir DVD'ye 25 bin film sığdıracak çalışmaya kadar özgün projeleri Akşam gazetesine anlattı.

NANOTEKNOLOJİ NEDİR?
'Nano' Yunanca'dan ve Latince'den alınmış bir sözcük. Anlamı 'cüce' demek. Kısaltma olarak 'milyarda bir' olarak da kullanılır. Buna göre bir metrenin milyarda biri veya bir milimetrenin milyonda birini ifade eder.

FELÇLİLER ARTIK YÜRÜYEBİLECEK
- Şu an üzerinde çalıştığınız projeler neler?
ABD'deki Boston Üniversitesi ile ortak bir çalışma yürütüyoruz. Geliştirdiğimiz 'nanobiyosensör'le kopan sinirleri çalıştıracağız. Bacağı kopan, sinirlere elektrik gelmediği için felç olan insanlara umut olacak bir proje. İnsan vücudu içine yerleştirilecek 'fotodedektör' dediğimiz çip, sinirleri canlandıracak. Biz, çipin fabrikasyonunu yapıyoruz, Boston Üniversitesi biyolojik çalışmasını yürütüyor. ABD, Irak ya da Afganistan'daki saldırılarda yaralanan ve sinirleri kopan askerlerde bunun denemesini yapıyor.
Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi ile nano kapsüller üzerine çalıştık. İlerleyen dönemde, nano kapsüllerle hastalıkları erken teşhis imkanı yakalanabilir. Dünyada da bu alanda önemli çalışmalar var. Elektronik deri üretildi mesela. Öyle bir şey yapıldı ki, insanın dokunurken aldığı hissi, elektronik deriyle yaratma imkanı oluştu. Kolunu yitirmiş insanlar için geliştirilen bu teknolojiyle, dokunduğunu hisseden robotik bir kol yapılıyor.

BİYONİK İNSANLAR GELİYOR!

- Yarı biyonik insanlar mı olacak?
Belki, ama şimdilik çok maliyetli.
- Bu çalışmalarda hedef nedir?
İnsanın ömrü uzamasa da, daha iyi yaşama imkanı oluşur. 80-85 yıllık ömrün, ağrısız, sızısız yaşanması ve hayat kalitesinin artması için bunlar.
- 'Görünmezlik' çalışmanız hangi aşamada?
Bir şeyi nasıl görünmez yapacağımızı biliyoruz, fakat geliştirdiğimiz 'görünmezlik pelerini' şu an tek renkte çalışıyor. Bizim amacımız bunu çok renkli hale dönüştürmek. Güneş ışığının tüm dalga boylarında çalışan bir görünmezlik kaplaması yapmaya çalışıyoruz. Projemiz sonuca ulaştığında, özellikle askeri kamuflaj konusunda büyük bir gelişim yaşanır. Radara yakalanmama imkanı doğabilir. 3-4 yıl içinde bütün dalga boylarına bunu yaymayı amaçlıyoruz.

TSK'nın iletişim bağımlılığı bitecek

- TSK'nın gereksinimi olan birçok projede de aktif olarak yer alıyorsunuz. O alanda neler yapılıyor?
Türkiye'de tasarlanmış ve üretilmiş ilk uydu Türksat 5A olacak. Bu proje, TSK'nın tüm iletişim ihtiyacını uzaydan karşılayacak. Projeyi, SSM yönetiminde ASELSAN ile yürütüyoruz. Projenin önemli bir yanı, dünyada ilk kez galyumnitratlı bir devreyi uzaya bizim gönderecek olmamız. Yaptığımız çip, çok yüksekte, uzay frekanslarında çalışabilecek. Uzay şartlarına dayanıklı olması, diğer malzemelerden 100 kat daha radyasyona dayanması önemli. Ayrıca MMIC dediğimiz, mikro dalga entegre devresi gerçekleştirdik. 36 bin km'den sinyal gönderecek bir çip. 10 milyon saat hata vermeden çalışabilme kapasitesine sahip olacak. Bu çip, uydu 2015'te uzaya fırlatıldığında büyük katkı sağlayacak.

- Projeyle istihbarattaki bağımlılığımız ortadan kalkar mı?
Gözlem konusunda SSM tarafından geliştirilen Göktürk uydusu bu bağımlılığı bitirecek. İletişim alanında da Türksat 5A ile bu sağlanacak. Çünkü başkasının uydusuna taktığınız her şeyi uydunun esas üreticisi her zaman dinleyebilir. Türkiye'de üretilen iletişim uydusuyla, o ihtimal ortadan kalkacak.

Hakkı Kurban / Akşam



Bu haber 1,318 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    13,939 µs