En Sıcak Konular

'Kıbrıs resmen bölünebilir'

19 Kasım 2010 13:34 tsi
'Kıbrıs resmen bölünebilir'     
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Kıbrıslı Türk ve Rum liderlerle dün New York'ta yaptığı üçlü görüşmenin ardından iki taraf arasında 'ciddi görüş ayrılıkları' bulunduğunu belirtti. Üst düzey bir diplomat ise Ada'nın resmen bölünmey

Ban, Kıbrıs için yapılan BM arabuluculuk faaliyetlerinin geleceği hakkındaki kararını Ocak ayında Cenevre’de Kıbrıs Rum kesimi lideri Demetris Hristofyas ve KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile yapacağı görüşmenin ardından vereceğini söyledi.

Hıristofyas, Eroğlu ve Ban, 1974’ten beri bölünmüş durumda olan Ada'da birlik sağlamak amacıyla dün New York’taki BM merkezinde bir araya geldi. Ban, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, “İki lider bana bir uzlaşma sağlanması için daha hızlı hareket edilmesinin gerekli olduğunu bildiklerini iletti” dedi. 

KIBRIS RESMEN BÖLÜNEBİLİR  

Ban, Ocak ayında Cenevre’de yeniden bir üçlü toplantı düzenleneceğini ve bu zirvenin BM’nin bir sonraki adımlarının kararlaştırılmasına yardımcı olacağını belirtti. Eroğlu ise Ocak ayındaki görüşmeye iyi niyetle gideceklerini ve zorlukların aşılması için katkıda bulunacaklarını söyledi.   

Eroğlu, “Cenevre’deki görüşme sonrasında Ban Ki-mun’un kararının ne olacağını bilmiyorum. Değerlendirmesinin ne olacağını bilemeyiz” dedi.

Görüşmeler hakkında bilgisi olan üst düzey bir diplomat ise BM’nin arabuluculuk çabalarından çekilebileceğine dair “ciddi bir tehdit” bulunduğunu belirtti. Diplomat, bu şekilde Kıbrıs’ın resmen bölünmeye gidebileceğini ifade etti.

HALA ZAMAN VE FIRSAT VAR

Ban, yapılan en son görüşmenin birleşme kapsamında oluşturulacak yönetim ve güç paylaşımı üzerine odaklandığını, bunun yanı sıra ekonomi, Avrupa Birliği (AB) üyeliği, mülk, arazi ve güvenlik konularının ele alındığını belirtti.

“Bu yıl içinde Kıbrıs’ı ziyaret ettiğimde her iki tarafta da insanların Ada'yı bir araya getirecek bir uzlaşmaya olan özlemlerini gördüm. Asıl ilerleme görüşmelerde yapılıyor” diyen Ban,  “Ancak görüşmelerin bir ilerleme veya çıkış yolu sunamadan devam etmesiyle bu beklenti azaldı” yorumunda bulundu.

BM Genel Sekreteri, "O yüzden her iki tarafın liderlerini görüşmeye davet ettim. Bir uzlaşma için hala zaman ve siyasi fırsat varken, Kıbrıs görüşmelerinin hız kazanması gerekiyor” diye konuştu.

Bu yazı, AFP'nin geçtiği "UN chief gives January deadline for Cyprus peace progress" başlıklı haberden derlenmiştir.
 
hurriyet

 



Bu haber 955 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,128 µs