En Sıcak Konular

ABD: "Türban yasağı devam ediyor"

18 Kasım 2010 17:54 tsi
ABD: ABD Dışişleri Bakanlığı, yıllık dini özgürlükler raporunu yayımladı. Raporda her ülke tek tek yer alırken, Türkiye'de değinilen en dikkat çekici madde ise kamu kuruluşları ve üniversitelerdeki türban yasağı oldu.

ABD Dışişleri Bakanlığı 2010 yılı dini özgürlükler raporunu basın toplantısıyla açıkladı.

Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın açıkladığı raporda, Türkiye bölümüne geniş yer ayrıldı.

Türkiye'deki dini özgürlükler konusunda raporda dikkat çeken maddelerden biri de, son günlerin çokça tartışılan konusu türban yasağı.

Hükümetin "laik devlet" olgusunu korumak adına hala, kamu binaları ve üniversitelerde türbanlı öğrencilerin derslere giremedikleri belirtildi. Ancak yasağa rağmen bazı üniversite ve kamu kuruluşlarının kendi insiyatiflerini kullanarak, türbana izin verdikleri raporda yer aldı.

Toplumun bazı kesimlerinde anti-semitizmin devam ettiği açıklanırken, özellikle Alevilik gibi mezheplere ayrımcılık yapıldığı vurgulandı.

Nufüs kağıdındaki din ibaresini kaldırılmasını talep edenlerin zorluklarla karşılaştığı, bu ibarenin ayrımcılığa ve toplumsal tacize yol açtığı belirtildi.

8 yıllık zorunlu ilköğretim müfedatında, Alevi vatandaşların mesheplerinin ders kitaplarında yer alması talebinin kabul edildiği, fakat Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kitaplara basılan bilgilerin yetersiz ve yanlış olduğunu belirten Alevi vatandaşların bulunduğuna da dikkat çekildi.

ABD Dışişleri'nin raporunun Türkiye kısmında değinilen bir başka konu da imam hatip liseleriydi. İmam hatip lisesi mezunlarının üniversiteye girişte ilahiyat fakültesi dışındaki tercihlerinde  puan düşürülmeye devam edildiği yer aldı.

Düşürülen puanlar nedeniyle imam hatip mezunlarının ilhaiyat dışındaki bölümlere giremediği belirtildi.

Raporda dikkat çeken bir başka ayrıntı ise, tarikat ve cemaatler oldu. 1925 yılında yasaklanmış olmasına rağmen, son zamanlarda toplumun bazı kesimlerinin tarikat ve cemaatlerle ilişkilerini devam ettirdiği yazıldı.

Ordudan aşırı dini görüşe sahip olanların görevlerinden ihraç edildiği raporda yer alırken, son yıllarda bu nedenle ordudan inrac edilenlerin sayısında gözle görülür bir düşü yaşandığı belirtildi.

Raporda eleştirilenlerin başında da Avrupa'daki Müslümanların dini özgürlüklerinin kısıtlanması geliyor. Raporda, Fransa ve isviçre'de başörtüsü ve minarelere karşı geçirilen yasalar ve yapılan referandum eleştirildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın demokrasi ve insan hakları ile ilgili üst düzey yetkilisi Michael Posner de açıklamasında, Amerikalı yetkililerin, "Avrupa'da giderek yükselen dinsel gerginlik nedeniyle kaygılı olduklarını" ifade etti.

CNN Türk



Bu haber 730 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,483 µs