En Sıcak Konular

Başbakan’ın sigara hassasiyetini ‘izmaritçiler’ deldi

18 Kasım 2010 13:17 tsi
Türkiye’nin dumansız hava sahasıyla tanışması ardından, kapalı alanlarda temiz hava hedefi büyük ölçüde başarılırken, yerlere sigara izmariti atma konusunda aynı başarı sağlanamadı.

    Cezası 25 lira olmasına rağmen açık havada sigara tüttürenler, çöp yerine yerlere izmarit atmaya devam ediyor. Bayramın ikinci gününde AK Parti’nin Genel Merkezi’nin önünde de izmaritler görüntülendi. İki yılda, izmariti yere attığı için ceza verilenlerin sayısının da 100’ü geçmediği iddia edildi.
    Hemen her şehirde sokaklar izmaritten geçilmezken, anne babalar atılan izmaritlerin çocukların sağlığını tehdit etmesinden korkuyor. Tüm dünyanın takdirini toplayan Başbakan Erdoğan’ın sigara karşıtlığı ödül üstüne ödül alırken, hükümet sigara yasağını genişletiyor. İki yıl önce kapalı alanlarda başlayan dumansız hava sahası, geçen yıl kahve, lokanta ve kafelere yaygınlaştırıldı. Tiryakiler, kapalı alanlarda sigara içme yerine açık alanlarda sigara içmek zorunda kaldı. Geçen sürede sigarayı bırakan sayısı artarken, tüketimin de azaldığı rakamlara yansıdı. Sigara yüzünden hasta olanların da sayısında 16 bin kişilik azalma olduğu Sağlık Bakanlığı istatistiklerine girdi.

ANNE BABALAR İZMARİTLERDEN ŞİKAYETÇİ
Başbakan Erdoğan’ın talimatıyla, son olarak yeni neslin sigarayı tanımadan büyümesi için raflardaki sigara paketlerinin tezgah altına girmesi kararlaştırıldı. Henüz tasarıda yer alan düzenleme hayata geçtiğinde, açıktan sigara satılamayacak.
    Hükümetin aldığı tedbirler, dumansız hava sahasının Türkiye geneline yayılmasını sağlarken, izmarite çare olamadı. Kanunda, yere sigara artığı atanlara 25 lira ceza öngörülmesine rağmen her yerde izmarit çöpü yer alıyor. Yerdeki izmaritlerin çocukların dikkatini çektiğini belirten anne babalar, konuya çözüm bulunmasını istiyor. Çocukların başkalarının ağzına değen sigara izmaritlerini eline alıp ağzına götürdüğünü söyleyen ebeveynler, her türlü hastalık bulaşabileceğini ifade ediyor.
    Oğluyla, bayramın 3. günü dışarı çıkan baba Halit Vural, yerlere izmarit atılmasının en çok çocukları tehdit ettiğini belirtti. İzmarit konusunda insanları duyarlı olmaya davet eden Vural, “Evimize nasıl atmıyorsak yerlere de atmamamız lazım. Çocuklarımız, sağlıksız durumla karşı karşıya. Duyarlı olmalıyız. Öğretmen edasıyla yaklaşmalıyız.” dedi.

AK PARTİ’NİN ÖNÜ İZMARİTTEN GEÇİLMİYOR
Diğer yandan, Başbakan’ın bu kadar çaba göstermesine rağmen AK Parti’deki bayramlaşmada gerekli hassasiyetin gösterilmediği görüldü.
    Bayramlaşmak için AK Parti’ye gelenler genel merkez binasının önünü, içtikleri sigaraların izmaritleriyle doldurdu. Metal sigara çöp kutularına rağmen yere atılan izmaritleri, temizlik görevlisi uzun süre süpürerek bir araya topladı. Ardından kovaya koyup çöpe attı.

Cihan



Bu haber 729 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,224 µs