En Sıcak Konular

Batı'dan taktik değişikliği: Yeni CHP

18 Kasım 2010 09:53 tsi
Batı'dan taktik değişikliği: Yeni CHP "Türkiye’nin batıyla ve aslında bölgesiyle de ilişkilerde bir de taktik önemde gelişme var: O da CHP’nin dışarıdan Türkiye’de bir dış politika aktörü olarak görülmeye başlaması."

Murat Yetkin'in Radikal gazetesindeki köşesinden ilgili kısım:

Türkiye’nin batıyla ve aslında bölgesiyle de ilişkilerde bir de taktik önemde gelişme var: O da CHP’nin dışarıdan Türkiye’de bir dış politika aktörü olarak görülmeye başlaması.

CHP son yıllarda, 1 Mart 2003’te Irak tezkeresinin reddedilmesindeki önemli payı dışında, sesi soluğu çıkmayan bir konumdaydı. Kemal Kılıçdaroğlu’nun mayıs ayında Deniz Baykal’ın boşalttığı koltuğa oturmasından bu yana CHP önce Avrupa Birliği ile teması derinleştirdi. Yıllardır açıkça küs oldukları Alman Sosyaldemokrat Partisi ile barıştı. Ankara’daki AB ülkeleri büyükelçileri, AK Parti’den sonra CHP’yi de sık sık ziyaret eder, CHP’yi de dinler oldular.

Deniz Baykal ve Onur Öymen de her Sosyalist Enternasyonal toplantısına katılırdı, ama Paris’te onu Türkiye’de her şeyin tozpembe olmadığının anlatıldığı bir siyaset sahnesine çeviren Kılıçdaroğlu oldu. Üstelik CHP’nin Türkiye’de bir siyaset alternatifi olarak görünürlüğü henüz ABD ile bir temas kurulmadan, yalnızca AB üzerinden başladı.

Cengiz Çandar, dünkü Radikal’de, Kılıçdaroğlu’nun Paris’te Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani ile görüşmesini, Talabani’nin Ankara’dan rahatsızlığının ifadesi olarak yorumladı. Çandar’ın bu tespiti, Irak’ta bir dönem daha Bağdat’ta cumhurbaşkanlığı yapacak Talabani’nin memleketi Süleymaniye’deki gözlemleri ardından yapması önemlidir. Bu tespit, AB bünyesinde olduğu gibi, Ortadoğu ilişkilerinde de belli başlı aktörlerin artık Türkiye’den yalnızca “Beğenseniz de beğenmeseniz de elimizde bu var” diyen tek bir ses duymaktan yorulduklarının göstergesidir.
Şimdi Kılıçdaroğlu’nun ‘yeni CHP’sinin ABD ve Rusya ile kuracağı temaslara da yakından bakmak gerekiyor. Bir de Ahmet Davutoğlu gibi bir aktörün karşısındaki gölge dışişleri bakanının kim olacağına...



Bu haber 800 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,369 µs