iyibilgi Ankara" /> iyibilgi Ankara"/>

En Sıcak Konular

Edelman, 'Türkiye yükselmeye devam edecek' der mi?

18 Kasım 2010 09:48 tsi
Edelman, 'Türkiye yükselmeye devam edecek' der mi? Demez. Derse oximoron olur. Dedi mi? Dedi! Hayırlar olsun. iyibilgi Ankara

Eric Edelman’ı baştan anlatmaya gerek var mı? ABD’nin Ankara Büyükelçisi. Herkes biliyor zaten. Bush döneminin, Dick Cheney’in Ulusal Güvenlik Danışmanı, ABD yönetimindeki Yahudi etkisinin en bilinen isimlerinden, muhafazakar ve tabii Cumhuriyetçi.

AKP hükümeti ile yıldızı hiçbir zaman barışmadığı gibi açıkça yazmak gerekiyor ki, Edelman AKP’yi hiç sevmedi.

Zaman zaman da kritik konular ve söylemlerle Türkiye’ye kendini hatırlattı; örneğin Türkiye’de görev yaptığı dönemde kendisine bir grup tarafından verilen ve darbe hazırlıkları içerdiği iddia edilen belgeler vakası gibi.

Edelman’ın bu minvaldeki son çıkışı dün Cumhuriyet Gazetesi’nin manşetindeydi; “AKP’yi şımartmayın”...

Edelman, AKP iktidarına yönelik bilindik eleştiri ve analizlerini sıralıyor, Washington’ın AKP hükümetini şımartmaktan vazgeçmesi gerektiğini söylüyor, AKP’nin giderek otoriter eğilimler gösterdiğini ve Türkiye’de yargı, medya ve ordunun saldırı altında olduğunu ifade ediyor… 

“AKP’nin, ABD için, ABD’nin AKP’ye olduğundan daha fazla önem taşıdığına inanmalarına izin vererek kendimiz için büyük siyasi ve ahlaki bir tehlike yarattık” cümlesini de sözlerine ekliyordu.

Tabii konu doğal olarak Türkiye’nin dış politik pozisyonuna da gelmiş. Edelman’ın üzerinde pek durulmayan sözleri şöyle; “Başbakan Tayyip Erdoğan ile Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun temel ideolojik eğilimleri Türkiye’yi mevcut yola soktu. Bu devam edecek.”

Edelman’ın başka sözleri de var elbette Türkiye’nin iç ve dış politik dinamiklerine ilişkin. Fakat bu cümle, cümlenin içindeki cümlecik ilginç.. “Devam edecek!”

Aslında Edelman’ın bu cümle üzerinden eleştirdiği konu Başbakan ile Dışişleri Bakanı’nın-o her ne ise-“temel ideolojik eğilimleri”. Bunu tartışma dışı bırakırsak, “mevcut yol” şu an Türkiye’nin izlediği ve üzerinde durduğu dış politika oluyor.

Ve bu “devam edecek”. Mevcut yol ne? Türkiye’nin çok yollu ve çok yönlü, etkin ve saygın dış politikası mı? Öyleyse “devam edeceği”nden Edelman’ın korkusu ne? Yoksa aynı zamanda bazı ülkelere ve haksızlıklara gösterdiği diş mi? Öyleyse Edelman’ın korkusu ne?

Yoksa bunlara hiç bakmadan, çok uzun yıllara dayanan diplomasi kariyeri tecrübesi ile söylediği bu sözün doğru çıkması fikrine katılalım, konu da kapansın mı?

To be continued!

www.iyibilgi.com



Bu haber 2,033 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,710 µs