En Sıcak Konular

İrlanda için kurtarma planı

17 Kasım 2010 11:09 tsi
İrlanda için kurtarma planı
Avrupa Birliği'nin mali konulardaki komisyon üyesi Olli Rehn, İrlanda hükümetin kurtarma paketi talebinde bulunması olasılığına karşı hazırlık yaptıklarını söyledi.

Avrupa Birliği üyesi ülkelerin maliye bakanları ve küresel mali kuruluşların yöneticilerinin acil toplantısının ardından konuşan Rehn İrlandalı yetkililerin Avrupa Birliği ve uluslararası kuruluşlarla işbirliği yapma taahhüdünde bulunduklarını söyledi.

Ancak İrlanda hükümeti bütçe açığı sorununu tek başına çözebileceğinde ısrarlı.

Hem İrlanda hem de Portekiz, piyasalarda güven kaybı ve yüksek borçlanma maliyetleri sorunlarıyla karşı karşıya.

Bu da her iki ülkenin de kurtarma paketlerine ihtiyaç duyabilecekleri tahminlerini güçlendiriyor.

Rehn'in açıklamalarından İrlanda'lı yetkililerin AB, Avrupa Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonu'yla birlikte piyasalardaki kargaşanın durulması için çaba gösterdikleri anlaşılıyor.

Euro bölgesi adına yapılan açıklamada da İrlanda'nın bütçe, rekabet ve mali sektöre ilişkin alanlardaki sorunların giderilmesi için yürüttüğü çabalar övgüyle karşılandı.

Eurogrup ayrıca İrlanda hükümetinin AB Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve IMF'yle birlikte gerekli desteğin sağlanması konusunda ''kısa sürecek ve somut başlıklara odaklı'' görüşmeler yapacağı kaydedildi.

Rehn de toplantı öncesinde yaptığı açıklamada, İrlanda'nın borç darboğazına girdiği konusunda kamuoyunda süregiden tartışmaların Euro bölgesine yapacağı etkiler konusunda endişe duyduğunu söyledi.

AB yetkilisi, birlikte hareket edilmesi çağrısı yaptı ve birliğin paniği körükleyecek bir yaklaşımdan kaçınması gerektiğini savundu.

Birliğin Başkanı Herman Van Rompuy da, AB'nin mevcut borç krizinin üstesinden gelemediği takdirde ayakta kalamayacağını söylemişti.

İrlanda Başbakanı Brian Cowen da ülkesinin parlamentosuna hitap ederek, soruna çözüm için Avrupalı ortaklarla çalışmalarının sürdüğünü belirtti.

Cowen, ülkesinin birlikten bir 'kurtarma paketi' talep etmediğinin altını çizdi ve ülke ekonomisinin gelecek yıla dek bir finansman sorunu yaşamayacağını kaydetti.

İrlanda kriz sonrası en ağır kesinti önlemlerini uygulayan ülkelerin başında geliyordu.

Olli Rehn de ülkenin bankacılık sisteminde başgösteren sorunları ele almak için Avrupa Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonu IMF'nin temaslarının sürdüğünü doğruladı.

Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker ise üye ülkelerin Avrupa'nın mali istikrarını temin etme konusunda kararlı olduklarını vurguladı.

timeturk



Bu haber 734 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,502 µs