En Sıcak Konular

Borç ödemede en karlı yol...

17 Kasım 2010 09:24 tsi
Borç ödemede en karlı yol...

Devlete olan birikmiş borçların erken ödenmesini sağlamak amacıyla önceki gün açılan paketten yararlanırken alternatif ödeme avantajlarını iyi kullanan mükellefler daha az ödemeyle borcundan kurtulabilecek.

Yeniden yapılandırmadan yararlanıp devlete olan birikmiş borcunu ödemek isteyenler peşin ödeme yaptıklarında faiz yükünden kurtuluyor.
 
Peşin ödeyecek gücü olmayanlar içinse taksitlendirme yerine banka kredisi kullanmak az da olsa daha avantajlı...

Devlete olan birikmiş borçların erken ödenmesini sağlamak amacıyla önceki gün açılan paketten yararlanırken alternatif ödeme avantajlarını iyi kullanan mükellefler daha az ödemeyle borcundan kurtulabilecek. Borç ödeme alternatifleri içerisinde en avantajlı olanı, borcun tamamını peşin ödeyip kapatmak. Birikmiş parası olmayanlar içinse borcunu devlete taksit taksit ödemek yerine borcu banka kredisiyle kapatmak daha avantajlı olacak.

3 ALTERNATİF ÖDEME

Kenarda parası olup, yapılandırmadan peşin parayla yararlananlar açısından sorun yok. Parası olmayıp taksit ödeyecek mükellefler içinse 3 alternatif ödeme yöntemi hazırlandı. Vatandaşın tercihine göre borçlar istenirse devlete 6 ila 18 taksitte ödenecek. Bu durumda taksitlendirme öncesi borç vadeye göre 1.05 ila 1.15lik katsayıyla çarpılacak. Yani ileriye dönük faiz işletilmiş olacak. Böylece güncellemeyle örneğin 2 bin 500 lira olan borç 12 ayda 2 bin 750 TL olarak ödenecek. Taksitse 229,1 TL olacak.

UCUZ KREDİ ŞANSI

İkinci alternatif banka kredisi. Taksitlendirmeye girmek yerine borcun tamamını banka kredisiyle kapatanlara katsayı çarpanı uygulanmayacak. Borç 2 bin 500 lira olarak ödenecek. Vatandaş bankaya kredi karşılığında 224,77 TL taksitle 12 ayda borcunu ödeyecek. Vatandaşın cebinden 2 bin 697 TL çıkmış olacak. Üçüncü alternatifi seçenlerse ödemeyi kredi kartıyla yapacak. Ancak kart borcunun asgari tutarını ödeyenler bankanın aylık yüzde 2,44 faizini ödemek zorunda kalacak.

İŞTE 6 ADIMDA ÖRNEK HESAPLAMA

1-31 Temmuz 2006 yılından bu yana 2 bin liralık vergi borcunu ödemeyen bir mükellefin 31 Temmuz 2010 itibariyle toplam borcu 4 bin 312 liraya ulaştı. Bu borcun 2 bin lirası anapara, 2 bin 312 lirası ise gecikme zammından oluşuyor.

2-Yeniden yapılandırma esaslarına göre bu mükellefin 2 bin y liralık anapara borcu aynen kalacak. Geri kalan 2 bin 312 liralık gecikme zammı ise silinecek.

3- Mükellefin ödenmeyen borcuna 2006 yılından bu yana uygulanan gecikme zammının yerine örneğin TÜFE uygulanarak güncelleme yapılacak. Dolayısıyla 2 bin 312 liralık zammın yerini 716 TL tutarındaki enflasyon artışı alacak. Böylece mükellefin güncel hale getirilmiş toplam borcu 2 bin 716 TL olarak belirlenecek.

4- Mükellef 2.716 TL borcunu vergi dairesine peşin öderse, bu borca başkaca hiçbir faiz yürütülmeyecek. Borç kapanacak.

5- Peşin parası olmayan taksitlendirme hakkından yararlanacak. Bu durumda da örneğin 12 aylık taksit seçeneği tercih edildiğinde borç 1.10 katsayısıyla çarpılacak. Toplam borç 2 bin 987'ye çıkacak. Bu borç tutarı da 12 takside bölünecek. Mükellef 12 ay i boyunca aylık 249 TL taksit ödeyerek borcunu sıfırlayacak.

6- Aynı mükellef taksitlendirmeye girmek yerine banka kredisi kullanarak borcunu kapatmak isterse, bankadan 2 bin 716 TL kredi çekip, devlete olan borcunu sıfırlayacak. Bankaya ise faiziyle birlikte toplam 2 bin 930 TL ödeyecek. Böylece taksitli seçeneğe göre toplam borcu 57 TL, aylık taksit tutarı da 4,75 TL azalacak.

İHRACATÇI İÇİN YENİ DÖNEM

Eski Devlet Bakanı ve AK Parti Milletvekili Kürşad Tüzmen, kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasıyla ilgili olarak, şunları söyledi: "Sanayicilerimize, işadamlarımıza tüm esnafa yaralı olabilecek bir paket. Dolayısıyla böylesine uygun şartların sağlanması bize her ağdan iyi bir noktaya getirecektir. Çünkü gerçekten esnahmz, sanayicimiz, ihracatçımız ciddi sıkıntılar çekiyor. Ama bu paket on\ara bir soluklanma dönemi sağlar."

YAPILANDIRMA AYAĞA KALDIRIR

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan, yapılandırma sürecinin, iş dünyasına olumlu yansıyacağını ve bayram sonrasında piyasalara pozitif bir etki yapacağını belirterek, "Bu yapılandırma imkanı, özellikle küresel kriz döneminde yükümlülüklerini yerine getiremeyen iş dünyası için yeniden ayağa kalkma anlamına geliyor" dedi.

Şimdi beklenenin bu tasarının bir an önce hayat geçirilerek, iyi niyetli mükellefin önünün açılması olduğuna işaret eden Vardan, bununla beraber borçlarını zamanında ödeyen mükellefler için; erken ödeme, peşin ödeme, devamlı zamanında ödeme indirimi gibi birtakım uygulamaların da ele alınmasının, adaletli bir sistemin ikamesi anlamında önemli bir gelişme olacağına dikkat çekti.

bugün



Bu haber 855 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,428 µs