En Sıcak Konular

Kurban satıcılarına EBK müjdesi

17 Kasım 2010 09:13 tsi
Et ve Balık Kurumu, (EBK) elde kalan kurbanlıkları satın alacak. Kurum, kilometrelerce yol kat eden ancak satılmayan kurbanlıklara peşin para verecek.

Fiyat olarak ise o günkü kesimlik hayvan etinin kilosu ne kadarsa besiciye o kadar ücreti ödenecek. Canlı hayvanın, ağırlığı 12 liradan alınması bekleniyor. Kurum, geçen yılki Kurban Bayramı'nda da aynı şekilde elde kalan kurbanlıkları nakit para verip almıştı.

Çankırı'dan Ankara'ya getirdiği 32 kurbanlığın 8'ini satabildiğini belirten Kaya Cengiz, elinde kalan kurbanlıkları geriye götürmek zorunda kalacağını söyledi. Fiyatlar yüksek söylentisi sebebiyle kurbanlıkların elde kaldığını söyleyen Kaya Cengiz, "Bu hayvanları geriye götürmek demek masrafımı yüzde 50 artıracak. Zaten gelirken nakliyeye 1.500 lira verdim. Şimdi giderken de bu kadar para verirsek olmaz." dedi.

Anadolu'nun dört bir yanından büyükşehirlere hayvan getirip satamayanlara EBK Genel Müdürü Bekir Ulubaş'tan müjde geldi. Genel Müdür Ulubaş, besiciye destek olması maksadıyla elde kalan kurbanlıkları alacaklarını belirtti. Çiftçinin krediyle hayvan yetiştirdiğini ve borçlandığını dile getiren Ulubaş, kilometrelerce yol kat edip büyükşehirlere getirilen kurbanlıkları geri götürme zahmetinden kurtaracaklarını aktardı. Nakliye masrafını da yarı yarıya azaltmak için böyle bir alım düşündüklerini söyleyen Ulubaş, "Kurban Bayramı'nın 4. günü elinde 1 tane de olsa 10 bin tane de olsa hayvanları alacağız. O gün etin kilosu ne kadarsa parasını peşin vereceğiz. Besiciler endişeli olmasın, elde kalan kurbanlıkların hepsini alacağız." diye konuştu.

Kurumun kombinasının bulunduğu bütün illerde elde kalan kurbanlıkların satın alınacağını kaydeden Ulubaş, İstanbul'da kurbanlığı kalanların hayvanlarını Sakarya kombinasına getirmelerini istedi. Ulubaş, alınan hayvanların kesileceğini, parasının besiciye peşin ödeneceğini ifade etti.

LÜLEBURGAZ 3. GÜNE KADAR AÇIK

Tarım Bakanlığı'nın, şap hastalığı nedeniyle Anadolu'dan Avrupa yakasına kurbanlık hayvan geçişini yasaklaması Avrupa yakasındaki kurbanlık fiyatlarına tavan yaptırdı. Trakya'dan ve yurtdışından getirilen kurbanlıklar kısa sürede tükendi. İstanbullu, bunun üzerine ithal kurbanlıkların gemiden indirildikten sonra kamyonlarla getirildiği Lüleburgaz'a akın etti. İthal kurbanlıklar bayramın üçüncü gününe kadar Lüleburgaz'dan satın alınabilecek. Mahşeri yoğunluğun yaşandığı Lüleburgaz kurbanlık pazarında vatandaşa 3 turnikeden hizmet veriliyor. Ancak bu sayı yetersiz. Sadece bir turnikede yaklaşık 400 kişi sıra bekliyor. Bir kurbanın alıcı tarafından beğenilmesi ile kamyonete yüklenmesi yaklaşık 30 dakika süre alıyor. Bu da vatandaşın günlerce sırada beklemesine yol açıyor. Lüleburgaz kurbanlık pazarında yaklaşık 10 bin kurbanlık bulunuyor. Yetkililer bu sayının 20 bini bulacağını belirtiyor. Yeni gelecek kurbanlıklar için de hazırlıklar devam ediyor. EBK'dan angus kurbanlık alabilmek için öncelikle belirlenen Ziraat Bankası hesabına kurbanlık başı 4 bin lira yatırmak gerekiyor. Bu dekontla Lüleburgaz'dan angus alınabiliyor.

zaman



Bu haber 596 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,841 µs