En Sıcak Konular

Erdoğan, Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina ile görüştü

14 Kasım 2010 11:47 tsi
G-20 zirvesine katılmak için gittiği Güney Kore'den sonra Bangladeş'e geçen Başbakan Erdoğan, Dakka'daki temaslarının ikinci gününde Bangladeş Halk Cumhuriyeti Başbakanı Şeyh Hasina ile bir araya geldi.

İkili ve heyetlerarası görüşmelerin ardından Başbakan Erdoğan ve Şeyh Hasina, daha sonra ortak basın toplantısı düzenledi. Görüşme sonrasında iki ülke arasında çeşitli anlaşmalar imzalandı.

Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina ile düzenlediği ortak basın toplantısında konuşan Başbakan Erdoğan, "Türkiye Cumhuriyeti olarak Bangladeş'i hiçbir zaman yalnız bırakmayacağız." dedi. Açıklamasının başında 21 yıl aradan sonra Bangladeş'i ziyaret eden ilk Türk başbakan olduğunu hatırlatan Erdoğan, bundan da mutluluk duyduğunu dile getirdi. "Kardeş Bangladeş'te kendimizi evimizde hissediyoruz." diyen Erdoğan, ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade etti.

İki ülke arasındaki ilişkilerin Kurtuluş Savaşı'ndan itibaren başladığının altını çizen Erdoğan, Türkiye'nin de Bangladeş'in bağımsızlığını ilk tanıyan ülkelerden biri olduğunu vurguladı. Bangladeş'in insan hakları, hukukun üstünlüğü, kadın-erkek eşitliği gibi konularda attığı başarılı adımları takip ettiklerini söyleyen Erdoğan, Türkiye ile Bangladeş arasındaki ekonomik, siyasi, kültürel alandaki iş birliğini artırarak devam ettirmek istediklerini kaydetti.

Türkiye ile Bangladeş arasında 2002 yılında 47 milyon dolar olan ticaret hacminin 2009 yılı itibarıyla 658 milyon dolara çıktığına dikkati çeken Başbakan Erdoğan, bu rakamların iki ülke arasındaki potansiyeli yansıtmadığını belirtti. Erdoğan, daha önce 1 milyar dolar olarak hedeflenen dış ticaret hacmini 2015 yılında minimum 3 milyar dolara çıkardıklarını aktararak, "Fazlası olmalı, azı olmamalı." diye konuştu.

23 Aralık 2010'dan itibaren Türk Hava Yolları'nın Dakka seferlerine başlayacağını bildiren Erdoğan, bu seferlerin iki ülke arasındaki ticaret ve turizm ilişkilerini ve halklar arasındaki dayanışmayı artıracağına inandığını ifade etti. Bangladeş'le iki anlaşma imzalandığını belirten Başbakan Erdoğan, buna göre iki ülkenin sağlık alanında iş birliği yapacağını, diğer anlaşmaya göre de iki ülkenin karşılıklı büyükelçilik arazisi vereceğini ve bu bağlamda Bangladeş'in Ankara Oran'da, Türkiye'nin de Dakka'da kendi topraklarında bayraklarını dalgalandıracaklarını söyledi.

Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina da uluslararası ilişkiler açısından birçok konuya Türkiye ile aynı açıdan baktıklarını dile getirdi. Hasina, "Terörün her şekline karşı her türlü mücadele konusunda mutabakatımız var. Başbakan Erdoğan'ın hem uluslararası alandaki başarılarına hem de liderliğine hayranlığımı ifade etmek istiyorum." dedi.
 
cihan



Bu haber 711 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,654 µs