En Sıcak Konular

Harput türkülerinin üstadı yanarak öldü

9 Kasım 2010 17:24 tsi
Elazığ'ın ünlü ses sanatçılarından 75 yaşındaki Enver Demirbağ, tek başına oturduğu evinde ısınmak için yaktığı elektrik sobasından çıkan yangında yanarak öldü.

 Sıra Geceleri'nin ünlü ismi 'Kazancı Bedih' lakaplı gazelhan Bedih Yoluk ve eşi de 2004 yılında ısınmak için yaktığı katalitik sobasından sızan gazdan zehirlenerek hayatını kaybetmişti.

Kentin yetiştirdiği en ünlü ses sanatçılarından Enver Demirbağ'ın yalnız yaşadığı Kültür Mahallesi Arka Sokak Manolya Apartmanı'ndaki evinde bugün saat 11.00 sıralarında yangın çıktı. Yangın üzerine eve giden polis ve itfaiye ekipleri alevleri söndürürken, Demirbağ'ın oturduğu koltukta yanarak öldüğü belirledi. Yapılan ilk incelemede Demirbağ'ın kısmi felçli olduğu ve ısınmak için yaktığı elektrik sobasının koltuğu tutuşturmasıyla yangının meydana geldiğini belirledi. Elazığ Emniyet Müdürü Fahrettin Coşkun, evde yakılan elektrik sobasından yangın çıktığını belirterek, şöyle dedi:

“Olay bize saat 11.00'de intikal etti. Ekiplerimiz intikal ettiğinde değerli bir sanatçımız elektrik sobasına sırtını yasladığında kendisi ve yanındaki koltuk yanmış. Ekiplerimiz yetiştiğinde Enver Demirbağ, maalesef yanarak yaşamını yitirmişti. Herhangi şüpheli bir durum görünmemesine rağmen soruşturmamız sürüyor.”

Elazığ Folklor Turizm Derneği Başkanı Bünyamin Eroğlu da Demirbağ'ın uzun süredir hasta olduğunu hatırlatarak, “Harput musikisini en güzel, en doğru ağzını kullanan ve güzel şeklinde gelecek nesillere aktaran çok değerli sanatçımızdı. Bir ustadır. Çok üzüldüm. Ölüm şekli hiç yakışmadı ama Allah'ın takdiri yapacak bir şey yok” dedi.

Enver Demirbağ’ın cenazesi otopsi için Fırat Üniversitesi adli tıp morguna kaldırıldı.

ENVER DEMİRBAĞ

Palulu İbrahim Bey ve Ayşe Hanım'ın dört çocuğundan en küçüğü olan Enver Demirbağ, 1935 yılında Palu'da dünyaya geldi. Babasının müziğe olan ilgisi nedeniyle müzikle erken yaşta tanışan Demirbağ, çocukluğunu Müzeyyen Senar, Hamiyet Yüceses ve Münir Nurettin Selçuk gibi sanatçıları dinleyerek geçirirken, Türk sanat müziğine ilgi duydu.

Palu'da yaşanan bir yangında evleri yanan ve bir süre sonra da babasını kaybeden Demirbağ ile kendisi gibi yerel sanatçı olan kardeşi Mehmet (Paşa) Demirbağ, Palu'nun Sekrat köyünde dayısı Ali Bey'in konağına yerleşti. Yeğenlerinin seslerinin güzel olduğunu fark eden Ali Bey, zamanın musiki ustası Köğenkli Hafız Mustafa Süer'den ders almalarını sağladı. İki kardeş 15 yıl süren eğitimleri ile yöredeki birçok etkinlikte türküler okumaya başladı.

Çeşitli illerde konser veren Demirbağ, TRT Radyosu'nun arşivi için birçok eserler okuyarak kaynak kişi unvanını aldı, bugüne kadar 70'e yakın plak doldurdu.

Yaklaşık 10 yıl önce felç olan Demirbağ, yalnız yaşıyordu. Enver Demirbağ, Elazığ-Harput yöresi türkülerinin yaşayan en iyi icracısı olarak kabul ediliyordu.



Bu haber 670 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,434 µs