En Sıcak Konular

Alman Focus dergisi: Türkiye Avrupa'nın Çin'i

9 Kasım 2010 16:32 tsi
Türk ekonomisindeki hızlı büyüme bütün dünya gibi Almanya'da da ilgi ve hayranlıka izleniyor.

Alman haber dergisi Focus, yüksek bir ekonomik büyüme ve düşük borç miktarıyla göz kamaştıran Türkiye'yi "Avrupa'nın Çin'i" olarak nitelendirdi. Focus dergisinin internet portalında 9 Kasım'da Focus-Money redaktörü Mika Hoffmann imzalı yayınlanan haberde, "Türkiye bir model mi? Yüksek ekonomik kalkınma oranı ve düşük borçla Türkiye uzmanları ve yatırımcıları büyülüyor." denildi.

Almanya'da başta Türkler olmak üzere Müslüman göçmenlerle ilgili olarak uyum tartışmalarının haftalardır sürdüğünü hatırlatan Focus dergisi, "Yayılan aptalca teze göre Almanya, göçmenler yüzünden aptallaşacak ve yoksullaşacak. Göçmenlerden konuşuluyorsa neredeyse her zaman Müslümanlar ve özellikle de Türkiye kökenliler kastediliyor. Pekiy a gerçek ne? Federal İstatistik Dairesi'nin rakamlarına göre Almanya'ya gelenden daha fazla Türk Almanya'yı terk ediyor. Belki de bir kaç yıl sonra, ekonomik olarak başarılı Türkler bize göçmen gelse mutlu olacağız. Ama önümüzdeki 10 veya 20 yıl içinde böyle Türklerin bize gelmesi için bir sebep var mı?" diye yazdı.

Türkiye'nin ne kadar güçlü bir ekonomik kalkınma trendine sahip olduğu, bu durumun ise kalifiye Türklerin Türkiye'ye dönmesini hızlandırdığını hatırlatan Focus dergisi, "Türkiye artık dünyanın ekonomik olarak en başarılı ülkelerinden biri. İngiliz 'Economist' Türkiye'yi 'Avrupa'nın Çin'i' olarak nitelendiriyor" dedi. Bir ülkenin daha önce kötü olan ekonomik imajını düzeltmesinin 10 yıllarca yıl sürdüğünü kaydeden Focus, "Alman ekonomi magazin dergisi Economist, 'Türkiye bunu 10 yıldan daha kısa bir sürede başardı' diyor. Uluslararası Para Fonu IWF, 'Türk ekonomi mucizesi 2010 yılında, Avrupa'nın iki katı kalkınacak' öngörüsünde bulunuyor. Uzmanlar bu yıl Türkiye'nin Gayri Safi Milli Hasılası'nın 7.8 oranında artıracağını bekliyor. Bu aynı zamanda G-20 ülkeleri arasında Çin'den sonraki en büyük büyüme anlamına geliyor." ifadelerini kullandı.

Türkiye'de enflasyonun uzun yıllar ülkeyi rehin aldığını hatırlatan Focus dergisinde şu ifadeler dikkat çekti: "Türkiye'nin parasının değer kaybetmesiyle verdiği savaşı takip eden Mark Mobius, '1994 yılında enflasyon oranı yüzde 120 idi. Şimdi ise çok gerilere gitti ve yüzde 10'un altında' değerlendirmesi yapıyor. Kurum aynı zamanda Türk hükümetinin reforme ettiği ekonomi ve bütçe disiplinini övüyor. Türkiye'nin 2002'de yüzde 72 olan toplam borç oranı yüzde 45'in altına düştü."

(CİHAN)
 



Bu haber 837 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,998 µs