En Sıcak Konular

Savcılıktan karakol baskınlarına inceleme

9 Kasım 2010 14:46 tsi
Savcılıktan karakol baskınlarına inceleme Hakkari'nin Dağlıca, Aktütün, Gediktepe ve Hantepe’de PKK baskınları sonucu şehit olan asker yakınlarının İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na dilekçeyle başvurarak konunun araştırılmasını istemesi üzerine, Van Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığ

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın görevsizlik kararı vermesi üzerine Van Özel yetkili savcılığının inceleme başlattığı, heron görüntülerinin incelenmesinin ardından gerekirse soruşturma açacak.

PKK’nın, 21 Ekim 2007’de 12 askeri şehit ettiği ve 8 askeri bir süre bereberlerinde götürdükleri Dağlıca Jandarma Taburu, 17 askerin şehit ettikleri 3 Ekim 2008 Aktütün Jandarma Sınır Karakolu, 11 askeri şehit ettikleri 19 Haziran 2010 Tekeli Sınır Hudut Tabur Komutanlığına bağlı Gediktepe ve 7 askerin şehit olduğu 20 Temmuz 2010 Hantepe Askeri Üs bölgesindeki baskınları, savcılıkça incelemeye alındı.

Terör örgütü PKK tarafından Yüksekova İlçesi Dağlıca, Şemdinli’nin Aktütün ve Gediktepe ile Çukurca’nın Hantepe karakol baskınlarında şehit olan 48 askerin ailelerinden bazılarının yaptığı suç duyurusu üzerine işlem başlatıldı. Şehit asker yakınlarının İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na dilekçe vererek konunun araştırılmasını istemesi ve İstanbul Başsavcılığın’nın görevsizlik kararı vermesi ve dosyaların Van’a gönderilmesi üzerine, özel yetkili Cumhuriyet Savcılığı harekete geçti.

Savcılık konunun inceleme aşamasında olduğunu, Heron görüntülerinin incelenceğini açıkladı. İnceleme sonrası ihmalin olup, olmadığının ortaya çıkarılacağı belirtilirken, gerekli görülürse soruşturma açılacağını belirtti.

Basılan karaollar

DAĞLICA: Yüksekova İlçesi Dağlıca Bölgesi'nde bulunan Dağlıca 3'üncü Motorlu Piyade Tabur Komutanlığı, Keri Tepe üs bölgesine 21 Ekim 2007'de bir grup PKK'lı terörist tarafından saldırı yapıldı. Saldırıda 12 asker şehit olurken 16 asker yaralandı, 8 asker de kaçırıldı. Saldırı ile ilgili Askeri Savcılık tarafından yaklaşık bin sayfalık bir soruşturma dosyası hazırlandı. PKK terör örgütü tarafından kaçırılan daha sonra teslim edilen 8 askere, 6 ayrı suçtan dava açıldı. Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi'nde yapılan ilk duruşmada, tutuklu bulanan 8 asker tahliye edildi. Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı Askeri Mahmekesi’nde 25 Aralık 2009’da görülen duruşmada ise er Ramazan Yüce 2.5 yıl hapis cezasına çarptırılırken, diğer sanıklar için de ‘görevi ihmal’ suçlarından verilen cezalarda ‘hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına’ karar verildi. 1 yıl 3 ay ile 1 yıl 8 ay arasında değişen sürelerde ceza alan askerlerin, 5 yıl içersinde suç işlememeleri gerekiyor.

AKTÜTÜN: Şemdinli İlçesi'ndeki Aktütün Jandarma Sınır Karakolu'na PKK’lı teröristler tarafından 3 Ekim 2008'de yapılan baskında 17 asker şehit oldu. Saldırda 6’sı ağır 20 asker yaralanırken, çıkan çatışmada 23 terörist ise ölü ele geçirildi.

GEDİKTEPE: Şemdinli'deki Tekeli Sınır Hudut Tabur Komutanlığı'na bağlı Gediktepe mevkiine 19 Haziran 2010'da yapılan baskında 11 asker şehit oldu 15 askerde yaralandı.

HANTEPE: Hakkari'nin Çukurca İlçesi'ndeki Hantepe Askeri Üssü'ne 20 Temmuz 2010'da yapılan PKK baskınında 7 asker şehit olurken, 8 asker de yaralandı.

Milliyet



Bu haber 1,038 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,722 µs