En Sıcak Konular

'Mein Kampf' kaç satmıştı, sayın Walser?

9 Kasım 2010 14:11 tsi
'Mein Kampf' kaç satmıştı, sayın Walser? Dünyaca ünlü yazar Martin Walser'den "Türklerin ve Müslümanların Alman toplumunu aptallaştırdığı" tezini öne süre Sarrazin'e destek: "Kitabı bir milyondan fazla satarak, Sarrazin'in açıklamalarında haklı olduğunu onaylamış oldu."

Nazi Almanyası sonrası romanlarıyla Batı Almanya edebiyatına damga vuran önemli yazarlardan biri olan Martin Walser de "Türklerin ve yabancıların Alman toplumuna ayak uyduramadığı" tartışmasına katıldı. Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wulff'un "İslam da Almanya'ya ait" söylemine karşı çıkan ünlü romancı Martin Walser, "Cumhurbaşkanı hayatında bir defa da olsa orijinal olmak istedi" şeklinde konuştu.

Almanya Merkez Bankası eski yönetim kurulu üyesi Thilo Sarrazin'in "Türklerin ve Müslümanların Alman toplumunu aptallaştırdığı" tezine de destek veren ünlü yazar Walser, "Siyaset Sarrazin'i hızlı ve aptalca yargıladı" dedi.

Berlin Duvarı'nın yıkılmasının 21. yıldönümünde Berlin'de Alman Toplumu Ödülü verilen Martin Walser, bu ülkede yürütülen göçmen tartışmasına katıldı. 83 yaşındaki yazar son dönemde ırkçı söylemleri nedeniyle eleştirilere maruz kalmıştı. Alman Bild gazetesi ödül verilen Walser'le röportaj yaptı. Sarrazin'in açıklamaları hakkında ne düşünüyor sunuz? sorusunu Walser şöyle cevaplandırdı: "Alman siyaseti, Thilo Sarrazin'in kitabını çok hızlı ve aptalca bir şekilde yargıladı. Ancak sokaktaki halk, bu kitaba ilgi gösterdi. Kitap bir milyondan fazla satarak, Sarrazin'in açıklamalarında haklı olduğunu onaylamış oldu."

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Sarrazin'in "Almanya kendini yok ediyor" kitabını eleştirmesine sert tepki gösteren ünlü edebiyatçı Martin Walser, "Başbakan bu tür açıklamaları danışmanlarına bırakmalı. O karşı çıkınca, insanların kitaba olan ilgisi daha da arttı. Bazen siyasetçi bir şey söylediğinde, toplumda ilgi bulmaması önemli bir şans" şeklinde konuştu.

CUMHURBAŞKANI WULFF'A SERT ELEŞTİRİ

Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wulff'un "İslam da Almanya'ya ait" açıklamasına tepki gösteren Walser, Cumhurbaşkanı Wulff'un sadece "orijinal" olmak adına böyle bir açıklamayı yaptığını iddia etti.

MARTİN WALSER KİMDİR?

Ünlü Alman edebiyatçı Martin Walser 24 Mart 1927 yılında doğdu. Romanlarıyla 20. yüzyılın ikinci yarısına damgasını vuran ve Türkçe'de yayımlanan romanlarıyla Türk okurunun da yakından tanıdığı yazar Martin Walser, 22 romanın yanı sıra, birçok öykü, tiyatro oyunu ,radyo oyunu ve deneme yazdı. Savaş sonrası Alman edebiyatının en önemli yazarları arasında yer alan Walser’in en sevilen romanları “Kaçan At”, “Ruh Çalışması”, “Kuğu Evi” ve “Yangın”. Hemen tüm yapıtları küçük burjuvanın öznel bakış açısından Federal Almanya’nın toplumsal tarihinin kroniği niteliğini taşır.

Walser Alman halkının ruhunu yansıtan ve anlatılarıyla belgeleyen “günlük yaşamın destancısı” olarak nitelendiriliyor. Romanlarının başkişileri genellikle küçük burjuva ya da orta sınıftan kendi benliğini bulma çabasında yenik düşmüş bireyler, başarısız,anti-kahramanlar; tüketim toplumunda yaşamlarını tehdit altında gören öğretmenler , memurlar, şöförler, emlakçılar, öğretim görevlileri ya da üst düzey bürokratlardan oluşur.

Mustafa Karakuş / Hürriyet



Bu haber 1,036 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,009 µs