En Sıcak Konular

Altın rekor üstüne rekor kırıyor, dolar güçleniyor

9 Kasım 2010 12:11 tsi
Enflasyon ve Avrupa'daki ülke borcundan kaynaklanan endişeler değerli madenlere talebi artırırken altın da rekor üstüne rekor kırıyor. Altının onsu spot piyasada 1.414 doları görürken, içeride de cumhuriyet altınının fiyatı 420 liraya yaklaştı.

Altındaki yükselişin beraberinde sürüklediği gümüş de 28 dolara yaklaşarak son 30 yılın zirvesini gördü. Paladyum da 712 dolarla son dokuz yılın en yükseğine çıktı.

Reuters'a konuşan bir işlemci, "Piyasalara likidite pompalanıyor, ABD, doların değerini düşürmeyi borç yükümlülüklerini yerine getirmede bir çıkış yolu olarak görürken, Asyalı merkez bankaları da dolar almaya devam ederek para birimlerini ucuz tutuyor. Bu nedenle değerli madenlerdeki yükseliş devam edecek" dedi.

Aynı işlemci piyasada alım yönünde bir dalga bulunduğunu, altının gelecek üç hafta içinde 1,475 ile 1,500 doları görebileceğini belirtti.

Altın, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) geçen hafta açıkladığı 600 milyar dolarlık tahvil alım programı sonrasında yaklaşık yüzde 5 değer kazandı. İçeride de cumhuriyet altını 420 liraya yaklaşırken, çeyrek altında 106 liraya yaklaştı.

Diğer taraftan, sorunlu Avrupa ülkelerinin borçlarına ilişkin yeniden gündeme gelen endişeler de güvenli liman olarak görülen altındaki yükselişte etkili oldu. Bu endişeler euroya satış, dolara da alım getirdi.

Euro/dolar paritesi 1.38'li seviyelere gelirken, içeride de euro/TL 1.95'in altına geriledi. Dolar/TL ise 1.41'in üzerinde işlem görüyor.

Fed'in kararı sonrası 1.42'inin üzerine çıkan euro/dolar paritesi, Avrupa'da özellikle İrlanda'nın borç yükümlülüklerini yerine getiremeyeceğine yönelik endişelerle hafta başından beri geriliyor. 

Gelişmeler Avrupa Birliği (AB) tarafından yakından izlenirken, AB Komisyonu'nun ekonomik ve parasal işlerden sorumlu üyesi Olli Rehn, İrlanda ile yaptıkları görüşmelerde AB kurtarma fonuna ihtiyaç konusunu tartışmadıklarını belirtti.

Rehn, ülkenin dört yıl sürecek kemer sıkma planını açıklamasıyla piyasaların bu ekonomiye güveninin yeniden artacağını söyledi.

hurriyet




Bu haber 496 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,093 µs