En Sıcak Konular

2012 felakete gebe olabilir

9 Kasım 2010 09:16 tsi
2012 felakete gebe olabilir Fırtınalı savaş siyasetine 'çay partili' dönüş...

2008 yılı başkanlık seçimlerinden sonra ABD Başkanı Barack Obama'ya karşı oluşturulan ve Cumhuriyetçi Parti siyasal söylemlerinin daha sağında politika önerileriyle dikkati çeken 'Tea Party' (Çay Partisi) hareketi son bir yıldır ABD'nin siyasal yaşamında önemli bir yer tutmaya başlamıştı. 2 Kasım 2010'daki ara seçimlerden sonra göreceli bir başarı kazanan bu hareketin kaynağını ve bugünkü durumuna bir göz atmak ABD'yi anlamak için gerekli. 2012 yılında yapılacak ABD Başkanlık seçimlerine kadar bu hareketten daha çok söz edileceğe benzer.

...

Yapılan çeşitli anketlerin harekete katılanların özellikleri konusunda birleştikleri noktaları özetlersek; destekleyiciler çoğunlukla beyaz ırktan, erkek, evli ve 45 yaşından daha yaşlı kişilerden oluşuyordu. Ortalamanın üzerinde muhafazakar, daha zengin ve daha tahsilli kişilerdi. Çoğunluk Cumhuriyetçi Parti'ye kayıtlıydı. Cumhuriyetçilere daha fazla sempati duyuyorlar ve Demokrat Parti'ye eleştirel gözle bakıyorlardı.


Çeşitli konulardaki görüşlerine gelince: Washington Üniversitesi tarafından yapılan bir kamuoyu araştırmasına göre: hareketi destekleyenlerin %73'ü Obama'nın Müslüman ülkelerle yürüttüğü işbirliği politikasını beğenmemekte; %88'i, göçü önleme amacıyla Arizona eyaletinde kabul edilen yasayı onaylamakta; %82'si homoseksüel ve lezbiyen eşlerin evlenmesinin yasal olarak kabullenilmesini doğru bulmamakta; %52'si ise homoseksüel ve lezbiyenlerin siyasal olarak çok güçlü olduğuna inanmakta. 'Tea Party' karşıtlarının %61'i de ırkçılığın, hareketin siyasi davranışlarında önemli yer tuttuğuna inanmakta.


2008 seçimlerinde Cumhuriyetçi Parti Başkan Yardımcısı adayı, Alaska eski Valisi Sarah Palin hareketin sembolik lideri olarak görülüyor. Bu destek de Palin'in 2012 başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçi Parti adayı olma olasılığını artırmakta.

Gerçek olan bir şey varsa bu hareketin, 2010 ara seçimleri sonunda gerek Temsilciler Meclisi üyeleri arasında gerekse eyalet valilik seçimlerinde kazandığı başarı ile 2012 için yapılacak seçim mücadelesinde yeni sürprizler yaratmaya açık olduğu. Obama'nın gelecek iki yıl içerisinde gerçekleştirmek istediği çalışmalarının başarısız olması ve tüm dünya ülkelerinin etkileneceği radikal siyasi tezlerin yeniden başarı kazanması durumunda, dünyada iki yıldır esen barış rüzgarları yerini bir taraftan İran ve Afganistan, diğer taraftan da Rusya ve Çin'e karşı, güce dayanan fırtınalı savaş siyasetine bırakabilir.

Deniz Gökçe / Akşam'daki (Çaysız 'çay partisi' ne iş?) başlıklı yazısından ilgili kısım



Bu haber 1,338 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,716 µs