En Sıcak Konular

İspanya'dan şaşırtan Türkiye yorumu

9 Kasım 2010 09:03 tsi
İspanya'dan şaşırtan Türkiye yorumu

İspanya’nın büyük bankaları BBVA ve Santander’in, Türkiye ile Polonya’da banka alması, İspanyol basını tarafından El Dorado efsanesine benzetildi.

Türkiye BBVA’nın ‘altın ülkesi’ oldu

El Pais gazetesi, yükselişte olan ülkelerin, İspanya’daki büyük bankalar için “El Dorado” (altın ülkesi) haline geldiğini belirtti ve “Santander ile BBVA, İspanya’da kaybettikleri geliri yurt dışında arıyor” yorumunu yaptı.

El Pais, bankacıların “İspanya’da havuzun kurumakta olduğu”nu söylediklerini belirterek, “Bankalar derinlemesine yüzebilecekleri başka havuzlar arıyor. Bu nedenle uzak ülkelere gitmek üzere valizi hazırladılar. Çünkü yükselen ülkelerde El Dorado aranıyor” ifadelerini kullandı.

Analizde, İspanya’nın en büyük iki bankası olan Santander ve BBVA’nın, kârlarının yarısını yükselen ülkelerde elde ettiği kaydedilerek şöyle denildi:

“BBVA Başkanı Francisco Gonzalez, bankanın kârındaki İspanya payının beş yıl içinde yüzde 30’dan yüzde 10’a kadar ineceğini söylemişti. Santander grubu Başkanı Emilio Botin de İspanya’nın katkısını yüzde 17 olarak hesaplamıştı. Santander ve BBVA, 20-30 yıl öncesinin İspanya’sına benzeyen ülkelere gidiyor. Santander, Polonya’da BZ Bank’ı 4.24 milyar euro’ya satın aldı. BBVA ise Garanti’nin yüzde 25.9’unu aldı. Her iki ülkenin benzer yönleri var: Polonya, Avrupa fonlarından önemli miktarnda pay alacak, Türkiye ise Avrupa için Asya’nın kapısı durumunda.”

El Pais, gelişmiş ülkelerin en fazla yüzde 2 büyürken az gelişmiş olanların ise yüzde 5-10 büyüme sağladıklarını kaydetti.
 

ELDORADO efsanesi

El Dorado efsanesi, Amerika kıtasının keşfinden önce şimdiki Kolombiya sınırları içinde yaşamış olan Chibcha kabilesinin bir geleneğinden doğmuş. Geleneğe göre kabile halkı her yıl seçtiği bir şefi altınla kaplıyor, şef kutsal bir gölde yıkanarak zümrüt ve altınları ibadet amacıyla göle bırakıyormuş. Bu gelenek İspanyolların Amerika’ya gelişinden uzun süre önce terkedilmiş. Ancak, İspanyolların kıtaya ayak basmasından sonra bu hikâye dilden dile dolaşarak, sonsuz miktarda altın bulunan bir ‘altın ülke’ efsanesi doğmuş. Efsane, filmlere konu olmuş.

milliyet



Bu haber 910 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,106 µs