'Bizim çocuk'a casus soruşturması | " /> 'Bizim çocuk'a casus soruşturması | "/>

En Sıcak Konular

'Bizim çocuk'a casus soruşturması

9 Kasım 2010 08:17 tsi
'Bizim çocuk'a casus soruşturması

Askeri casusluk ve şantaj soruşturması derinleşiyor.

Dün hakkında 'zorla getirme' kararı bulunan Tuğamiral Fahri Can Yıldırım ifade verdi. Yıldırım, Poyrazköy sanıklarından ele geçirilen belgelerde "Bizim çocuk" olarak tanımlanıyordu.

İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı tarafından yürütülen 'şantaj ve askeri casusluk' soruşturmasında biri amiral 4 asker daha şüpheli sıfatıyla ifade verdi. Hakkında 'zorla getirme' kararı bulunan Tuğamiral Fahri Can Yıldırım da dün adliyedeydi. Liderliğini Deniz Albay İbrahim Sezer'in yaptığı iddia edilen fuhuş çetesine yönelik soruşturmada ele geçen çok gizli askeri belgeler nedeniyle soruşturma şantaj ve askeri casusluk iddiaları üzerine yoğunlaştı. Soruşturma kapsamında 45'i muvazzaf toplam 49 asker yer alıyor. Bugüne kadar ifade veren 35 askerden 16'sı 'devletin güvenliğine ilişkin belgeleri yok etmek, tahrip etmek ve bunlar üzerinde sahtecilik yapmak' "devletin güvenliğine ilişkin belgeleri temin etmek", "gizli kalması gereken bilgileri siyasal ve askeri casusluk maksadıyla temin etmek", "Şantaj amaçlı kurulan suç örgütüne üye olmak" suçlamalarıyla tutuklandı.

4 saat ifade verdiler

Aralarında tuğamiraller Şafak Yürekli ve Fahri Can Yıldırım'ın da bulunduğu 14 muvazzaf askerin ifade vermeleri için 8 Kasım 2010 itibarıyla Merkez Komutanlığı görevlilerince İstanbul Adliyesi'ne getirilmeleri istendi. Haklarında zorla getirme kararı bulunan 14 askerden 4'ü dün Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'ne gelerek Özel Yetkili Cumhuriyet Savcı Fikret Seçen'e ifade verdi. Adliyeye getirilenler arasında Poyrazköy sanıklarından ele geçirilen belgelerde derin yapının "Bizim çocuklar" diye nitelendirdiği Tuğamiral Fahri Can Yıldırım da yer aldı. Yıldırım'la birlikte iki kurmay albay ile bir astsubay da savcıya ifade verdi. Dört askerin ifadesi yaklaşık 4 saat sürdü. Savcılık tarafından serbest bırakılan subaylar askeri araçla adliyeden ayrıldı.

Yıldırım'a 'özel' görev

Poyrazköy İddianemesi'nde yer alan belgelerde "Bizim çocuklar" denilen Deniz Albay Fahri Can Yıldırım, son Yüksek Askeri Şura (YAŞ)toplantısında tuğamiralliğe terfi ettirilmişti. Poyrazköy İddianamesinin 1 numaralı sanığıolan emekli Binbaşı Levent Bektaş'ın bilgisayarından şifrelenmiş olarak ele geçirilen 'Gündemlerim' adlı belgede Yıldırımla ilgili olarak "2009-2010 yılındaki top adaylarımız Şafak Yürekli, Fahri Can Yıldırım, Levent Görgeç ilgililere iletilsin. Şafak ve Fahrican Yıldırım bizim çocuklardan, kuvvet bunların terfisi üzerine bina edilecek, alt kadememizdeki yapılanmamız için bu iki isim çok önemli. Fahri Can, Güneydoğu kökenlileri temsil edecek" şeklinde notlar bulunmuştu. "Peş peşe terfi ettirildiler" Balyoz Darbe Planı içerisindeki "Darbe Öncesi ve Sonrası Yeniden Yapılanma Faaliyetleri"nin raporlandığı belgenin ekinde "Öncelikli ve Özellikli Görevlendirme Listesi" yer alıyor. Bu listede Albay Fahri Can Yıldırım 14. sırada yer alıyordu. Tuğamiral Yıldırım'ın adı Kafes Eylem Planı soruşturmasında da geçiyordu. Örgüt notlarında yer alan terfiler bir bir gerçekleşti. Görgeç 2009'da Yürekli ve Yıldırım ise 2010 Yüksek Askeri Şurası'nda tuğamiralliğe terfi ettirildi. Yıldırım'ın ardından Tuğamiral Yürekli'nin de bu hafta içinde ifadeye gelmesi bekleniyor.

Heron skandalına uzandı

İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı tarafından yürütülen 'şantaj ve askeri casusluk' soruşturmasında şok bir bağlantıya ulaşıldı. Kamuoyunda 'Heron skandalı' olarak bilinen ve PKK'lılara çok zayiat verdirdiği gerekçesiyle heronların düşürülmesini isteyen subaylarla ilgili olarak ele geçirilen bir belgenin de soruşturma dosyası içinde bulunduğu öğrenildi. Heron skandalına adı karışan subayların 'şantaj ve askeri casusluk" çetesiyle irtibatlarının araştırıldığı öne sürüldü.

BUGÜN'ün duyurduğu Heron skandalı 2007 yılında MİT tarafından tespit edildi. MİT'in dinlediği telefonu arayan subay "PKK'lılar çok zayiat veriyor. Heronları düşürelim ya da koordinatlarını değiştirelim' derken karşısındaki subay da 'Çaresine bakarız' karşılığını verdi. Soruşturma karartılmıştı Kara Kuvvetleri Askeri Savcısı 'Heronları düşürelim' diyen subayın Üsteğmen Fırat Çetinkaya, 'Çaresine bakarız' diyen kişinin ise Yarbay Selami Selçuk Çakmaklı olduğunu tespit etti. Havacı subaylar nedeniyle soruşturma Hava Kuvvetleri eski Askeri Savcısı Albay Ahmet Zeki Üçok'a devredildi. Üçok ise skandalı aydınlatmak bir tarafa soruşturmayı karartmakla suçlandı. Haklarındaki ciddi iddialara rağmen üsteğmen yüzbaşılığa, yarbay albaylığa terfi ettirildi.

180 askeri personel ifade verdi

Fuhuş çetesi soruşturması İstanbul Özel YetkiIi Cumhunyet Savcısı Fikret Seçen tarafından başlatıldı. Çok kritik askeri belgelerin 'casusluk' ıçrı kullanılan kadmlar yardımıyla ele geçirildiği belirlendi. Çete üyelerinde bulunan belgelerin devletin gizli belgeleri olduğunun ortaya çıkması soruşturmanın seyrini değiştirdi. Dosyanın 'casusluk ve şantaj' faaliyetleri kısmını yürüten Savcı Fikret Seçen fuhuş boyutunu askeri yargıya havale etti. Aralarında general ve amirallerin olduğu 180 askeri personel fuhuş çetesinin mağduru darak sivil savcılara ifade verdi.

bugün



Bu haber 2,495 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,185 µs