ikinci operasyon | " /> ikinci operasyon | "/>

En Sıcak Konular

CHP’de ikinci operasyon

9 Kasım 2010 08:11 tsi
CHP’de ikinci operasyon 

Kılıçdaroğlu CHP'de büyük bir devrime hazırlanıyor. Peki bu devrim nasıl gerçekleşek?

Performansı zayıf görülen görevden alınacak. Referandumda yüksek oranda 'hayır' çıkan illerin başkanları masada. Ankara ve İstanbul'un karnesi zayıf. Milletvekili olmak isteyenlerin istifasının istenmesi de gündemde

Yol haritasını belirlemek için Parti Meclisi (PM) üyeleri ve milletvekilleri ile görüş alışverişinde bulunan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bu akşam İl başkanları ile bir araya gelecek. Görüşmenin ana gündemi  kurultay. Ancak CHP lideri seçim öncesi çalışmaya devam edeceği il başkanlarını da belirlemeye çalışıyor. Referandum çalışmaları nedeniyle örgüt ile yakından ilgilenemeyen Kılıçdaroğlu, genel seçimler öncesi 'performans değerlendirmesine' göre görevlendirme yapacak. Bu kapsamda sivil toplum kuruluşları ile temas kuracak,  uzmanlardan da performans değerlendirme konusunda danışmanlık hizmeti alacak.

ANKARA VE  İSTANBUL’UN KARNESİ ZAYIF

İl başkanlarının performansına ilişkin Kılıçdaroğlu’nun masasındaki en önemli kriter, referandum. Bu noktada CHP’li il başkanlarının karnesi parlak değil. Sadece 19 ilde 'hayır' sonucu çıkarken, Ankara, yüzde 54.2; İstanbul yüzde 54.9 ile 'evet' dedi. 'Hayır' çıkan bazı illerde, 'evet' ile 'hayır' oyları arasındaki makasın daralması dikkat çekiyor. Kılıçdaroğlu, daha önce de, il başkanlarının görevlendirmesine referandum sonucuna göre karar vereceğini açıklamıştı.

VEKİLLİĞE İSTİFA ŞARTI

Kılıçdaroğlu, genel merkezin ardından örgütte 'tasfiye odaklı' tartışmaların önünü kesmek için 'milletvekili olmak isteyenlerin istifasının istenmesi' formülü üzerinde duruyor. Bu formülü, eski Genel Sekreter Önder Sav, Deniz Baykal'a yakın  örgütü tasfiye için planlıyordu. PM’de, seçim sürecinde aday olmayı düşünen il ve ilçe başkanlarının olağan YSK takvimi sürecini beklemeden görevden ayrılması yönünde görüş oluşturulmuştu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin de, Sav’a yakın İstanbul İl Başkanı Berhan Şimşek’in görevden alınacağı iddialarının tartışılması üzerine, bu yöntemi hatırlatarak, “Partinin üst yönetiminde, genel seçime 6 ay kala milletvekili adayı olmak isteyen parti yöneticilerinin görevden alınması yönünde eğilim var. Önümüzdeki günlerde karar kesinleşirse Aralık ayı içinde istifaları istenir. Hiçbir il ve ilçeyle ilgili bir tasarruf söz konusu değil" açıklamasında bulundu.

KURULTAY BEKLENTİSİ YÜKSEK

Kılıçdaroğlu’nun il başkanları ile yapacağı toplantının ana gündemi kurultay konusunda nabız yoklama. Genel Sekreter Süheyl Batum, gündemde seçimli kurultay olmadığını söylese de kulislerde, Aralık ayında, PM'nin yenileneceği kurultayın toplanması beklentisi var.

PM'DE AĞIRLIK SAV'DA

Parti tüzüğüne göre, CHP PM, kurultaydan sonra en yetkili organ. PM, Genel Başkan çağrısı ile toplanıyor ve en az iki ayda bir toplanmak zorunda. CHP’nin olağan PM’si, 3 Ekim 2010'da toplandı. Olağan PM’nin bu durumda 3 Aralık’ta toplanması gerekiyor. PM’de, tüzük kurultayı önergesinden imzaların çekilmesi ile Kılıçdaroğlu’ndan yana görüntü oluşsa da, ağırlık Sav’ın ekibinde. Sav'ın PM’yi tıkayabileceği ileri sürülüyor. Bu nedenle Aralık ayı içinde seçimli kurultay çağrısının yapılması bekleniyor.

İMZA YÜKSEK, SAV BEKLEMEDE

Tüzüğe göre, olağanüstü seçimli kurultay çağrısını genel başkan yapıyor.  Delegelerin beşte birinin imzası ile de mümkün. Ancak 'seçimlerin' kurultay gündeminde yer alabilmesi için, delegenin yarıdan bir fazlasının imzası gerekiyor. Sav ve ekibinin, seçimli kurultay için imza toplayıp toplayamayacağı konusundaki belirsizlik sürüyor.

CHP’nin son kurultayda gözüken kayıtlı delege sayısı, bin 250. Sav ve ekibinin seçimli kurultay için bu rakamın yarıdan bir fazlasına ulaşması gerekiyor. Kılıçdaroğlu, oy kullanan bin 1197 delegenin bin 189’unun oyuyla genel başkan seçilmişti. İmzaların yüksekliğinde Sav’ın tam desteği etkili olmuştu. Muhtemel kurultayda, delege oylarında bölünme yaşanması bekleniyor ancak yine de makasın Kılıçdaroğlu’nun lehinde olacağı kaydediliyor.

bugün



Bu haber 750 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,501 µs