En Sıcak Konular

'Türkiye nükleer bomba peşinde'

0 0 0000 00:00 tsi
'Türkiye nükleer bomba peşinde' Fransa’nın haftalık haber dergilerinden Le Nouvel Observateur, Türkiye’nin İran’ın askeri nükleer projelerinden endişe duyduğunu ve kendisini bu olasılığa hazırladığını yazdı.          &n

Ortadoğu’daki nükleer yarışı hakkında hazırladığı dosyada Türkiye’ye de geniş yer ayıran dergi, Amerikan düşünce kuruluşu German Marshall Fund’un Ankara temsilcisi Suat Kınıklıoğlu ile Dış Politika Enstitüsü müdürü Seyfi Taşhan’ın görüşlerine yer verdi.

Kınıklıoğlu, dergiye yaptığı açıklamada, İran’ın nükleer bombaya sahip olması durumunda Türkiye’nin iki ülke arasındaki dengeyi er ya da geç sağlayacağını söyledi. Türkiye’de İncirlik üssünde NATO’ya ait 60 atom bombası bulunduğunu yazan derginin haberinde, Kınıklıoğlu’nun ifadelerini temel alınarak Ankara’nın eskiden olduğu gibi NATO’ya güvenmediği belirtiliyor.
Dergi, Dış Politika Enstitüsü müdürü Seyfi Taşhan’ın da “Türkiye, iki araştırma reaktörü, zengin uranyum madenleri, yüzlerce bilimadamı ve Ortadoğu’nun en gelişmiş teknolojik ve sanayi altyapısına sahip. NATO içinde müttefik olsak da Amerikalılar bugüne kadar nükleer elektrik santrali sahibi olmamızın önünü hep kestiler. Ne zaman yabancı bir firmayla anlaşma noktasına gelinse Washinton projeyi son anda engelledi. Yine deneyeceklerdir. Ama bu sefer eskisi gibi olmayacak” ifadelerine yer verdi.

Dergi, Ankara’nın 80’li yıllarda Pakistan’a “hassas maddeler” sağlayarak nükleer bomba edinmesine yardımcı olduğunu da yazdı. Dergiye göre, Washinton’ın ikazlarına rağmen Ankara ile İslamabad’ın nükleer alanındaki işbirliğinin devam etmesi üzerine, dönemin ABD başkanı Reagan 27 Haziran 1988’de Kenan Evren’i telefonla arayarak misilleme tehdidinde bulundu. Dergi bu bilgiyi, Brooking University Press tarafından 2004’te yayımlanan “The Nuclear Tipping Point” adlı kitaptaki verilere dayandırıyor.

Dergide, Reagan’ın telefonuna rağmen konunun kapanmadığı, Ankara’nın, İslamabad’a yardım karşılığı, araştırmacılarını Pakistan’ın askeri merkezlerine gönderdiği de belirtiliyor. Dergi, 1989 yılında dönemin Pakistan savunma bakanının “Türkiye’yle artık tek vücüt olduk” ifadelerine de yer veriyor.
 



Bu haber 276 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,569 µs