En Sıcak Konular

Sözde demokrat mı, özde demokrat mı?

0 0 0000 00:00 tsi
Sözde demokrat mı, özde demokrat mı? Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt'ın, dün yaptığı basın toplantısı bugünkü gazete manşetlerinde geniş yer buldu. Medya bu haberi işleyiş biçimi ile tavrını ve duruşunu netleştirdi. İşte atılan manşetlere göre, gazetelerin demokratlık ratingi...

Özde demokratlar, Büyükanıt'ın dün yaptığı açıklamada cumhurbaşkanlığı seçimini meclise bıraktığını ve bu konuda konuşmak istemediğini kabullenen gruptu. Sözde demokratlar ise, Büyükanıt'ın Cumhurbaşkanlığı konusundaki demokratik tavrını içine sindiremese de kabullenmek zorunda olduklarını bilen gruptu. Üçüncü grup ise, Büyükanıt ne söylerse, kendilerine yontmaya hazır, darbeci demokratlardı... İşte bir haber, işte Türk medyası... 


"Özde demokratlar"


Bugün: "4 yıldızlı 4 mesaj" başlığını atan gazete Büyükanıt'ın "cumhurbaşkanlığı makamının başkomutanlık makamı olduğu" hatırlatmasına yer verdi. Ama Genelkurmay Başkanı'nın bu cümlenin ardından sarf ettiği "Karar meclisin" cümlesinin makaslamayarak "Özde Demokratlar" sınıfına girdi.


Sabah: "Görev Verilsin Kuzey Irak'a girelim" başlığını kullanarak, Büyükanıt'ın dış sorunlara işaret eden sözlerini öne çıkaran Sabah, Büyükanıt'ın, objektif olduğunu, Erdoğan'a ne sarı ne de yeşil ışık yaktığını vurguladı.


Milli Gazete: Büyükanıt'ın Cumhurbaşkanlığı konuşması hakkında yorum yapmaktan kaçınan, gazete, "Büyükanıt, terör destekçilerine sert çıktı" başlığı ile haberi ilk sayfaya taşıdı.

Zaman: "Köşk seçiminde karar Meclis'in" başlığı ile haberi manşete taşıyan gazete, Büyükanıt'ın Cumhuriyetin temel değerlerine sözde değil özde sahip bir kişinin Köşk'e çıkmasını umut ettiğini söyledi.


Türkiye: "Kuzey Irak'a girmeliyiz" başlığını kullanan gazete Cumhurbaşkanlığı seçimi konusunda Büyükanıt'ın sözlerine yer verirken, ifadelerini özenle seçti.


Star: "En sivil Büyükanıt" başlığı ile haberi okuyucularla paylaşan gazete, toplantıda medyanın askeri, siyasi kulvara çekmek istemesinden yakındı. Meclis iradesine olan saygısı nedeniyle Büyükanıt'ı övdü.

Yeni şafak: Büyükanıt'ın açıklamalarını "Hukuka bağlılık mesajı" başlığıyla, değerlendirirken, Genelkurmay Başkanı'nın "Karar Meclis'in" ifadesini öne çıkardı.

"Sözde demokratlar"

Hürriyet: Büyükanıt'ın "Karar Meclis'in" cümlesini başlığa taşıyan Hürriyet, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, meclisi destekleyen bir tavır alacağını belli etti. Bu tavrıyla "özde demokratlar" çatısında yer alması gereken Hürriyet'i "sözde demokratlık" sicili kabarık olduğu için bu sınıfa uygun gördük.

Akşam: Büyükanıt'ın, Kuzey Irak ve "Darbe günlükleri" hakkındaki demeçlerini öteleyerek,  cumhurbaşkanlığı seçimi açıklamalarını manşete taşıyan gazete, "Sözde değil, özde vurgusu" başlığını kullandı. Genelkurmay Başkanı'nın "karar meclisin" cümlesini ise hasıraltı etti.

"Darbeci demokratlar"


Vatan: Akşam gazetesi gibi, Büyükanıt'ın ülkeye yönelik dış tehditlere yaptığı vurguyu önemsemeden "Sözde değil özde laik" başlığı ile okuyucuya darbe aroması veren gazete, "Cumhurbaşkanı sivil değil, başkomutandır," mesajını verdi.


Yeniçağ: Büyükanıt'ı milliyetçiliğe dair yaptığı olumlu açıklamaları öne çıkaran gazete buna rağmen başlığa, "Sözde değil, özde" cümlesini oturttu. Gazetenin resim altı cümlesi ise: "TSK'ya sızmış, Atatürk ve Cumhuriyet düşmanları var" oldu!

Cumhuriyet: Uzun bir süredir Cumhurbaşkanlığı seçimleri ile ilgili provokatif yayınlar yapan gazete, "Sözde değil, özde" başlığı ile siciline uygun bir haber yaparak şaşırtmadı. Haberde darbeci demokratlığına uygun olarak Büyükanıt'ın "Cumhurbaşkanı aynı zamanda başkomutandır"  cümlesini cımbızlayarak, tekrar etti...


Milliyet: "Söze değil, öze bakın" başlığını atan gazete, Büyükanıt'tan derlediği cümlelerle ve fotoğrafla yaptığı kurgu ile, Büyükanıt'ı meclise karşı bir tutumda gösterdi. Haberin ilk cümlesinde "cumhurbaşkanının başkomutan olacağını" söyledi. Haberde "PKK'lı, dinci mi seçilecek" cümlesi ile "Başkomutan seçilecek" alt başlıklarını yan yana gelecek şekilde yerleştirerek bilinçaltına oynadı.


Radikal: Gazete standardı aşan uzunlukta başlıkla Büyükanıt'ın açıklamasını değerlendirdi. Bu uzun cümle: "Askerin Çankaya Kriteri: Cumhuriyet değerlerine sözde değil, özde bağlılık" oldu. Spot ise, bu abartılı nicelikteki başlığa uygun nitelikteydi: "Cumhurbaşkanı, TSK'nın komutanı"


www.iyibilgi.com



Bu haber 295 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    5,299 µs