En Sıcak Konular

Ogün Samast'ın dosyasının ana dava ile birleştirilmesi talep edildi

2 Kasım 2010 10:56 tsi
Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'i öldürmekten yargılanan Ogün Samast'ın çocuk mahkemesine gönderilen dosyasının ana dava ile birleştirilmesi istendi.

Dink ailesinin avukatı Fethiye Çetin, davanın görüldüğü İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ne iki sayfalık dilekçe verdi. 25 Ekim'deki son duruşmada, 6008 sayılı kanun kapsamında Ogün Samast'ın dosyasının çocuk mahkemesine gönderildiğini hatırlatan avukatlar, dilekçede, "Yasal düzenleme çerçevesinde dosya Çocuk Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmiş olsa da, işlenen suçun niteliği, davanın geldiği aşama, maddi gerçekliğin ortaya çıkması, Ogün Samast'ın diğer sanıklarla olan fiili ve hukuki irtibatı nedeniyle CMK 7. madde hükmü de göz önüne alınarak çocuk ağır ceza mahkemesinden birleştirme talebinde bulunulmasını, bu hususta görüş bildirilmesini talep ediyoruz." dedi.

Avukatlar, 5395 Sayılı Çocuk Koruma Kanunu'nun 'iştirak halinde işlenen suçlar' başlığını düzenleyen 17. maddesindeki 'Davaların birlikte yürütülmesinin zorunlu görülmesi halinde, genel mahkemelerde, yargılamanın her aşamasında, mahkemelerin uygun bulması şartıyla birleştirme kararı verilebilir. Bu takdirde birleştirilen davalar genel mahkemelerde görülür' hükmüne göre başvuruda bulunan avukatlar, birleştirmenin dava ekonomisi gereğince bir zorunluluk olduğunu vurguladı.

AİHM'in konuyla ilgili yaklaşımına da değinilen dilekçede, "Çocuk, işlediği suçun kötülüğüyle yüzleşmek dışında yargılamadan kaynaklanabilecek herhangi bir tahribata veya travmaya uğramamalıdır. Bu yaklaşımda, önemli olan, yargı yeri değil uygulamadır." denildi. Zorunlu olanın, yargılamaların çocukların özel şartlarının göz önüne alınarak yapılması olduğu belirtilen dilekçede, genel ya da özel mahkemelerin bu şartlara uyulduğunda önemi kalmadığı belirtildi.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nin genel mahkeme statüsünde olduğu hatırlatılan dilekçede, "Bilindiği gibi, CMK'nın 250. maddesinde sayılı suçlarla ilgili kovuşturmalara HSYK tarafından kurulacak mütehassıs ağır ceza mahkemelerinde bakılacaktır. Bu mahkemeler, belli suçlar bakımından yetkilendirilmiş olmakla birlikte, genel mahkeme niteliğini taşımaya devam ederler. Bu nedenle, 5395 Sayılı Kanunu'nun 17. maddesinde yazılı genel mahkemeler ibaresi, bu mahkemeleri kapsamaktadır." ifadeleri yer aldı.

Ogün Samast'ın çocuk olarak kabul edildiği süre boyunca yargılamada, çocuk olmasından dolayı özel koşullarının gözetildiği, duruşmanın kapalı yapıldığı ve psikolog bulundurulduğu hatırlatılan dilekçede, "Yargılamanın bugün geldiği aşamada ise 5395 Sayılı Yasanın 17/3 maddesi koşulları vardır ve yargılamanın birlikte yürütülmesi zorunludur. Bu nedenlerle, mahkemenizce çocuk ağır ceza mahkemesine gönderilecek dosya ile ilgili mahkemeniz dosyası ile birleştirme talebinin ve mahkemenizin görüşünün de belirtilmesini ve bu doğrultuda karar alınmasını talep ediyoruz." denildi.

Dink davasının tutuklu sanığı Samast'ın dosyası geçtiğimiz hafta yapılan son duruşmada davadan ayrılmış ve çocuk mahkemesine gönderilmesine karar verilmişti.

cihan



Bu haber 569 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,948 µs