En Sıcak Konular

Büyüyen KKTC ekonomisi Rumları rahatsız ediyor

31 Ekim 2010 17:29 tsi
Rum basınından Simerini gazetesi, KKTC'ye geçerek Kıbrıs Türk ekonomisi ile ilgili araştırma yaptı.

Kuzey Kıbrıs'ta ekonominin gelişmesine bağlı olarak artan yatırım olanakları ve gelişen ve genişleyen ulaşım imkanları, Rum basının ilgisini çekti. Simerini gazetesi Türkiye'nin KKTC'deki stratejik noktalara stratejik ekonomik hedefler güderek yatırım yaptığın iddia etti. Yayımlanan haberde Türkiye'nin KKTC ekonomisine yıllık yaklaşık 400 milyon dolar katkı yaptığına da belirten gazete Kuzey'in giderek Avrupaileşen bir şehir olduğuna dikkat çekti.

Gazete, "Türk Başlığı Her Yere Nüfuz Etti... İşgal Makamları Çalıntı Rum Toprakları Üzerine Çağdaş Avrupalı 'Devlet' İnşa Ediyor" başlıklarıyla Lefkoşa'dan ve Girne'den çektiği fotoğraflarla destekleyerek geniş bir şekilde aktardığı haberinde, Türkiye'nin KKTC'deki stratejik noktalara stratejik ekonomik hedefler güderek yatırım yaptığını yazdı.

Türkiye'nin Kuzey'de yaptığı yatırımlarının Orta Doğu'da stratejik derinlik elde etme amacı taşıdığını iddia eden gazete, Türkiye'nin tek hedefinin tüm Kıbrıs'a aşamalı olarak nüfuz etmek olduğunu, KKTC'nin de Türkiye'nin kalkanı olduğunu öne sürdü.

Haberde, Lefkoşa ve Gazimağusa'ya üniversiteler inşa edildiği belirtilirken, Müslüman dünyasının eğitim görmek isteyen gençleri bulunduğu ve bu gençlere Avrupalı devlet olarak seçenekler sunulduğu ifade edildi. Bu noktada, AB'ye girmek için emek veren Rumların emeklerinin çalındığını öne süren gazete, üniversitelerin "çalıntı" Rum toprakları üzerine kurulduğunu ve Rum tarafına doğrudan müzakerelerde, çözüm olması durumunda bu toprakların iade edilmesinin zor olacağı konusunda baskı yapıldığını ileri sürdü.

Lefkoşa'dan Ağırdağ'a kadar her yerde Türkiye'den KKTC'ye gelmesi söz konusu olan yeni nüfuslar misafir edebilmek için "mantar gibi apartman bittiğini" öne süren gazete, Türkiye kökenli vatandaşlar için ucuz binalar inşa edildiğini savundu.

KKTC'deki nüfus sayımının Türkiye tarafından yapıldığını ve buradaki Türkiye kökenli vatandaş sayısının doğru bir şekilde açıklanmadığını iddialarına ekleyen gazete, hiç kimsenin KKTC'de yaşayan Türkiye kökenli vatandaş sayısını bilmediğini yazdı. Ayrıca Girne Limanı'na her gün gemilerle gelen Türkiye kökenlilerin yalnızca bir kimlik göstererek, KKTC'ye giriş yapabildiğini savundu. Türkiye'nin KKTC'ye birçok yol yaptığına dikkati çeken gazete, Girne-Lapta-Alsancak yolunun tamamlandığını, Girne'ye yeni bir liman inşa edildiğini ve bu limanın Türkiye sahil şehirleri ile Girne'yi birbirine bağladığı bilgisine yer verdi.

Girne açıklarının stratejik bölgeler olması nedeniyle daha fazla kalkındığı, her köşede turistik konaklama yerleri bulunduğu ve büyük tabelalar üzerinde Güney Kıbrıs'taki fiyatlarla karşılaştırıldığında neredeyse yarı fiyatına konaklama hizmeti verildiğine dair yazılar bulunduğu kaydeden gazete, KKTC'deki gece kulüplerinin ve kumarhanelerin, KKTC ekonomisine "kan verdiğini" de iddia etti.

Sadece Girne'de 30 kumarhane ve gece kulübü olduğunu yazan gazete, Türklerin Rum topraklarını aldığını ve kendilerinden "yasa dışı olarak inşa ettikleri" bu binalarda müşterileri olmalarını istediklerini öne sürdü.

TÜRKİYE KIBRISLI TÜRKLERİ PARAYA BOĞUYOR

Haberde, Türkiye'nin kendi nüfusunun aksine 2 bin Euro'ya varan maaşlarla Kıbrıslı Türkleri paraya boğduğu iddia edildi. Güney Kıbrıs'ta kişi başına düşen gelir 21 bin 200 Euro iken KKTC'de de kişi başına 16 bin Euro'luk gelir düştüğünü, çok fazla sayıda devlet memuru bulunduğunu ve işsizliğin yüzde 10'lara vardığını, enflasyonun yüksek olduğunu ve ticaretin sınırlı olduğunu, bununla birlikte Güney Kıbrıs'ın KKTC'ye cömert ayrıcalıklar sunduğunu iddia etti.

Haberde, Türkiye'nin KKTC ekonomisine yıllık yaklaşık 400 milyon dolar katkı yaptığı ve bununla birlikte aklanması için büyük miktarlarda para gönderdiği de öne sürüldü.

(CİHAN)



Bu haber 775 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,069 µs