En Sıcak Konular

Hastalıklara yakalanmak istemiyorsanız!

31 Ekim 2010 14:32 tsi
Sonbaharı hastalıklara yakalanmadan geçirmek istiyorsanız bu uyarıları dikkate alın...

Uzmanlar, havaların soğumaya başladığı mevsim geçişlerinde soğuk algınlığı, grip ve bronşit gibi kış hastalıklara yakalanma riskinin arttığını belirtiyor.

Tekirdağ Çorlu Özel Şifa Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Gökhan Kıvanç, sonbaharı sağlıklı bir şekilde geçirmek için beslenme düzeninin gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi. En çok soğuk algınlığının rastlandığı sonbahar mevsiminde kalın bir şeyler giymek kadar önemli bağışıklık sistemini uygun beslenme ile güçlendirmek olduğunu vurgulayan Kıvanç, ''Yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenen bir kişinin soğuk algınlığı veya nezleye yakalanma riski daha düşük olur. Bu bilimsel çalışmalarca da gösterilmiştir. Bağışıklık sistemimize güç kazandırarak vücut direncimizi yükseltmek için vitamin ve minerallere ağırlık vermeliyiz. Öğünlerde dört ana besin grubu olan etlere, süt ürünlerine, tahıl ürünlerine ve sebze-meyvelere yer vermek gerekir. Bu şekilde beslenen kişinin sonbahar yorgunluğunu üzerinden atması ve hastalıklardan korunması kolay olur.'' dedi.

"A VE C VİTAMİNLERİ BAĞIŞIKLIK SİSTEMİMİZİ GÜÇLENDİRİR"

Kış aylarında metabolizmayı güçlendirmek için antioksidant olarak da görev yapan A ve C vitaminlerinden yeteri kadar almak gerektiğini belirten Kıvanç, ''Bu vitaminler bağışıklık sistemimizi güçlendirerek hastalıklara karşı daha dirençli olmamızı sağlamaktadırlar. Kış aylarında bulunan turunçgiller, mandalina, havuç, brokoli, kabak, Brüksel lahanası, yeşilbiber, karnabahar, maydanoz, roka, tere gibi besinlerin tüketilmesi ile bu vitaminleri sağlayabiliriz. Bunun yanında taze sıkılmış meyve suları da vücudumuzun gribal enfeksiyonlara karşı korunmasında etkili olacaktır. Burada önemli olan meyve sularının içilmeden hemen önce sıkılmasıdır. Meyve suları bekletildiğinde C vitamini hızla kaybolur. Çünkü bu vitamin ısı, ışık gibi etmenlerden kolayca etkilenir. Yemeklerde veya öğün aralarında yenen bol miktardaki salata da bize bu vitaminleri sağlayacaktır." diye aktardı.

Bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı daha dirençli olunmasını sağlayan A vitaminin ise en çok karaciğer, süt ve yumurta sarısında, sarı ve yeşil yapraklı sebzelerde (havuç, domates) ve meyvelerde ( kayısı, portakal) bulunduğunu anlatan Kıvançz, "Sonbaharda ve soğuk kış günlerinde yenen balık da içerdiği yağ asidinden dolayı bağışıklık sistemimizin kuvvetlenmesine yardımcı olacaktır.'' ifadesini kullandı.

"GÜNDE 8-15 SU BARDAĞI, SU İÇMEYİ İHMAL ETMEYİN"

Kış mevsiminin vazgeçilmez yiyeceklerinden olan kuru fasulye, nohut, mercimek gibi kuru baklagillerin iyi birer protein kaynağı olduğunun altını çizen Kıvanç, iyi bir posa kaynağı olan kuru baklagilleri haftada 1 -2 kez tüketmekte fayda olduğunu söyledi.

Kıcanç, ''Yaz mevsiminde kazandığımız ve sonbaharda yeniden kaybettiğimiz güzel bir alışkanlık da su içmektir. Soğuyan havalarla birlikte su tüketimimiz gün geçtikçe yerini içimizi ısıtan çay ve kahve gibi içeceklere bırakır. Fakat suyun yerini hiçbir içecek tutamaz. Bu nedenle günde 8–15 su bardağı su içme alışkanlığımızı mevsimlerin etkilerine maruz bırakmadan devam ettirmek gerekir. Fazla miktarda alınan kafein, vücuttan su atımını artıracağından ötürü kafeinli içecekleri günde 4 kupayı aşmayacak miktarda tüketmeye özen göstermelisiniz. Ya da çay, kahve içmek yerine bitki çayları veya c vitamin yönünden zengin olan kuşburnu çayını tercih edebiliriz.'' tavsiyelerinde bulundu.

cihan




Bu haber 714 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,079 µs