En Sıcak Konular

Hristofyas'a ültimatom niteliğinde mektup

31 Ekim 2010 13:55 tsi
Hristofyas'a ültimatom niteliğinde mektup 
BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon'un Kıbrıs Özel Danışmanı Aleksander Downer'in mülkiyetle alakalı gizli belgelerinin elektronik postalardan çalınarak, Rum medyasına sızdırılmasına BM'den tepki gecikmedi.

Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas'a ültimatom nitelikli bir mektup gönderen BM, bu durumu uluslararası sözleşmelerin ihlali olarak niteledi. Yaşanan gelişmelerin Kasım ayında yayınlanacak Kıbrıs raporuna etki edeceğine dikkat çeken Rum basını, "Bu meselenin BM'nin kasım sonlarına doğru beklenen Kıbrıs raporunda da yer alması ihtimali dikkate alındığında, baş ağrısı daha da büyüyor." şeklinde yorumladı.

BM ADINA RUM TARAFINA MEKTUP SPHEAR'DAN

Rum gazetelerinden Politis'in, "BM'den Belge Hırsızlığına Ültimatom... Elisabeth Spehar'dan Başkanlığa Sert Mektup.... Hükümet Mektubu Başsavcılığa Gönderdi.... Sızma Kıbrıs'ın İmzaladığı Sözleşmeleri İhlal Ediyor... Konu 4 Kasım'da Yeniden Kıbrıs Meclisi Gündemine Geliyor" başlıklı haberine göre BM tarafından Hristofyas'a ültimatom niteliğinde mektup gönderildi. Gazete, geçtiğimiz hafta BM'nin Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas'a BM'nin Avrupa konuları sorumlusu Elisabeth Spehar'ın imzasıyla mektup göndererek, ortaya çıkan meseleye Rum yönetiminin dikkatini çektiğini yazdı.

Spehar tarafından Hristofyas'a gönderilen mektupta, BM belgelerinin çalınmasının yasa dışı olduğunu gösteren uluslararası anlaşmalara ve talimatlara atıfta bulunulduğu ve Rum yönetiminden bu meseleyle ilgili tedbir almasının istediği iddia edildi.

BM MEKTUBUNDA BELGELERİ YAYINLAYANLAR MUHATAP ALINMADI

Politis edindiği bilgilere dayanarak, BM belgelerini yayınlayan Fileleftheros gazetesinden, belgeleri yansıtan TV kanallarından ve yine aynı belgelere dayanılarak yazılan "İşaretli Deste" isimli kitaptan hiç söz edilmediğine dikkat çekti. Spehar imzalı mektubun daha ileri incelenmek üzere Başsavcı Petros Kliridis'e gönderildiğini belirtildi.

BELGE HIRSIZLIĞININ KIBRIS RAPORUNA YANSIMASI RUMLARI ZOR DURUMDA BIRAKACAK

Politis gazetesi belge hırsızlığının Kasım ayında yayınlanacak Kıbrıs raporuna da etki edeceğine dikkat çekerek, "Bu meselenin BM'nin kasım sonlarına doğru beklenen Kıbrıs raporunda da yer alması ihtimali dikkate alındığında, baş ağrısı daha da büyüyor." yorumunda bulundu.

Rum Hükümeti'nin Downer konusunun Meclis Kurumlar Komitesi'nde görüşülmesini engellemek için elinden gelen her şeyi yapması gerektiğine de dikkat çeken Politis, meselenin Rum tarafına ve mülkiyetle ilgili müzakerelerin düğüm noktasına geldiği müzakereler prosedürüne verebileceği zararın farkına vardılığını belirtti.

RUM TARAFI ULUSLARARASI İLİŞKİLERİ İHLAL ETTİ

Gazete, Rum tarafından BM'ye, hükümetin belgelerin nasıl sızdırıldığının aydınlatılması için araştırma yapmaya hazır olduğunun da iletildiğini iddia etti.

Gazete, "İhlal Edilen Sözleşmeler" başlığıyla ayırdığı bölümünde ise diplomatik yazışmaların çalınmasının Güney Kıbrıs'ın taraf olduğu ve yabancı devletlerdeki diplomatik misyonların imtiyaz ve dokunulmazlıklarına ilişkin uluslararası sözleşmeleri ihlal ettiğinin de altını çizdi.

BM Genel Kurulu'nun Birleşmiş Milletler örgütünün kurulduğu 13 Şubat 1946 tarihinde ihdas ettiği BM'nin imtiyaz ve dokunulmazlıklarıyla ilgili sözleşmeye de işaret eden gazete, bahse konu sözleşmeye BM üyesi bütün ülkelerin taraf ve sözleşme hükümlerinin mecburi uygulanması için yasal düzenleme yapmakla mükellef olduğunu vurguladı.

STEFANU: AMAÇLANAN BM-RUM İLİŞKİLERİNİ ZEDELENMESİ

Kathimerini gazetesinin haberine göre ise Rum Hükümeti, yapılan hırsızlığın hükümetle alakasının olmadığını yazdı. Kathimerini de yayımlanan haberde, Rum Hükümet Sözcüsü Stefanos Stefanu'nun, "Downer belgeleriyle ilgili bizim araştırmamız KİP'in hiçbir şekilde karışmadığını gösteriyor" yorumuna yer verildi.

Rum Yönetimi Sözcüsü Stefanos Stefanu'nun Downer belgelerinin çalınmasında Rum yönetiminin veya hükümetinin, özellikle de Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas'ın hiçbir alakası olmadığını savunduğunu vurgulandı. Habere göre Stefanu, "Bunu kesin olarak söylüyorum. Kendi araştırmamızı yaptık. Bazılarının dediği ve Türk gazetesinin yazdığı ve maalesef burada Kıbrıs'ta da bazılarının yazdığı gibi Kıbrıs İstihbarat Teşkilatı'nın Başkanlığın ve Başkan Hristofyas'ın işi olduğu kesinlikle tespit edilmemiştir. Bunu kesin bir dille reddediyorum." dedi. Stefanu belge hırsızlığını yapanların BM ile Rum hükümetini karşı karşıya getirmek isteyenlerin işi olacağını iddia ederek, "Kıbrıs Cumhuriyeti'nin BM ile karşı karşıya getirilmeye çalışıldığını düşünüyorum" ifadesini kullandı
 
cihan



Bu haber 972 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,277 µs