En Sıcak Konular

Aşırı sınav stresinin zararları

31 Ekim 2010 10:54 tsi
Aşırı sınav stresinin zararları

Uzman Dr. Nagihan Yararoğlu Öğrencilerin ard arda tabi tutulduğu sınavların zararlarını anlattı.

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Nagihan Yararoğlu, öğrencilerin art arda sınavlara tabi tutulması, velilerin ve çevrenin baskısı yüzünden öğrencilerin stresinin arttığını belirtti. Bu stresin boyun ağrısına neden olduğunu dile getiren Yararoğlu, "Boyun omurgası normalde C harfi şeklindedir. Stresle omurların etrafındaki kaslar kasılarak boyun düzleşir ve boyun ağrısına neden olur" dedi.

Ruha bedene zarar

Teknolojik gelişmeler ve hayat standartın değişmesiyle hemen hemen her evde bilgisayar ve internet bağlantısı bulunduğunu hatırlatan Dr. Nagihan Yararoğlu, şu bilgileri verdi, "Öğrenciler sosyal hayattan ve spordan koparak bilgisayar başında uzun süre ve yanlış pozisyonda vakit geçirmektedir. Bu durum gençlerimizi hem asosyal hale getirmekte hem de boyun ağrısına neden olmaktadır. Böylece erken yaşta olsa da çocuklarımızda ve gençlerimizde boyun fıtığına rastlamak mümkün olmaktadır. Kas romatizması, doğumsal rahatsızlıklar, kulunç, iltihaplı romatizmalar da öğrencilerde boyun ağrısına neden olmakla birlikte bunlar seyrek görülen sebepler arasındadır."

Nasıl önlenir?

Yararoğlu, öğrencilerin boyun ağrısına yakalanmaması veya kurtulması için ders çalışırken beli ve boynu dik tutmaları ve desteklemeleri gerektiğini vurguluyor. Öğrencileri yatarak televizyon seyretmemeleri konusunda uyaran Yararoğlu, "Bireyler çok yüksek veya alçak yastıkta yatmamalı, ders çalışırken boynu aynı pozisyonda tutmamalı, yüzüstü yatmamalı, boyun ve sırt kaslarını gevşek tutmaya çalışmalıdır. Boyun ağrısına yakalanmamak için bilgisayar başındayken ve ders çalışırken 20-25 dakikada bir hafif boyun hareketi yapmaları, stresten uzak durmaları, düzenli boyun egzersizi yapmaları ve uzun süre bilgisayar başında vakit geçirmemeleri gerekmektedir" tavsiyesinde bulundu.

Ertelenirse kronikleşebilir

Uzman Dr. Nagihan Yararoğlu, boyun ağrılarının erken evrede tedavi edilmezse kronikleşeceği ve tedavilerinin güçleşeceğini bildirdi. Ayrıca yanlış postürde uzun süre kalmadan dolayı deformiteler geliştiğini dile getiren Yararoğlu, boyun ağrısı olan öğrencilerin vakit geçirmeden konunun uzmanı bir hekime başvurarak ağrının sebebine göre tedavi görmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

bugün



Bu haber 686 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,962 µs