En Sıcak Konular

CHP ve askere tepki yağıyor!

31 Ekim 2010 10:29 tsi
CHP ve askere tepki yağıyor! Cumhuriyet'in kuruluşunun 87. yıldönümü nedeniyle Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Çankaya Köşkü'nde verdiği resepsiyona CHP'nin yanı sıra Genelkurmay'dan da katılım olmaması farklı kesimden aydınların tepkisini çekti.

Köşk'ün davetine icabet etmeyen komuta kademesi ve anamuhalefet partisinin başörtüsünü hedef aldığını belirten aydınlar, asker ve CHP'nin bu tavırlarıyla temel hak ve özgürlükleri içine sindirmediğinin ipuçlarını ortaya koyduğunu söyledi.

Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Helene Flautre, "Onların katılmaması şaşırtıcı bir şey değil." derken generallerin resepsiyona gitmemesinin kendisini üzmediğini belirtti. Komuta kademesinin tavrını, "Başkomutana başkaldırı" diye yorumlayan gazeteci Mehmet Ali Birand, askerin hâlâ 'kaybedeceği bir savaşı sürdürdüğünü' ifade etti. Emekli Tuğgeneral Adnan Tanrıverdi'ye göre, askerin resepsiyona katılması 'nezaketin ötesinde bir görevdi'. Askerlerin tutumunun izah edilemeyeceğini kaydeden sanatçı Şanar Yurdatapan ise CHP'nin boykotunu "İlkeli bir duruşları yok. Saygınlıklarını yitiriyorlar." şeklinde değerlendirdi. "CHP liderinin resepsiyona katılması siyaset açısından iyi olurdu." diyen TESEV Başkanı Can Paker askerin tutumunu 'devlet' kavramına ters bulduğunu dile getirdi: "Referandumdan sonra arzu edilen demokratik noktaya daha kolay gelinir diye düşünüyorduk. Ancak henüz buraya ulaşamadığımızı gördük."

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da resepsiyona anamuhalefet partisi ile askerin katılmamasıyla ilgili çarpıcı değerlendirmeler yaptı. Davutoğlu, "Nasıl cumhur tekse cumhurun bayramı da tek olmalıdır. Alternatif kutlamalar şekline dönüşmemelidir." dedi. Eski Devlet Bakanı Hasan Celal Güzel ise Cumhurbaşkanlığı makamına karşı takınılan tavrı 'utanç verici' buldu. "Tam da normalleşme olduğu dönemde askerin yaptığı bu davranışı ayıplıyorum." diyen Güzel, "AB Parlamentosu'nda başörtüsüyle konuşabilen Cumhurbaşkanı'nın eşine karşı TSK'nın bu tavrı anlamsızlıktan öteye gidemez." ifadesini kullandı.

Askerin resepsiyona katılmamasına ilişkin siyasetçi, akademisyen ve aydınların tavrı şöyle:

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu: "İnsanların özel hayatlarındaki tercihlerine saygı gösterilmesi lazım. Bunun bir tehdit gibi algılanması zaten doğru değil. Nasıl cumhur tekse cumhurun bayramı da tek olmalıdır. Alternatif kutlamalar şekline dönüşmemelidir."

Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Helene Flautre: "Generallerin resepsiyona katılmaması beni pek üzmedi. Çünkü onların katılmaması şaşırtıcı değil. Bu açıdan pek üzülmedim."

Gazeteci Mehmet Ali Birand: (twitter yazısı) "Komutanlar Köşk'e çıkmadı. Başkomutana başkaldırdılar. Kaybedecekleri bir savaşı sürdürüyorlar. Üstelik ellerinde etkin silah da kalmadı."

Eski Milli Eğitim Bakanı - köşe yazarı Hasan Celal Güzel: "Tam da normalleşme olduğu dönemde askerin yaptığı bu davranışı ayıplıyorum. Unutulmamalıdır ki Anayasa'nın 117. maddesinde cumhurbaşkanının aynı zamanda TSK'nın başkomutanı olduğu yazıyor. Asker başkomutanın hazırladığı bu resepsiyona katılmamakla bir protokol ayıbı gerçekleştirmiş oldu. Genelkurmay'ın tavrı, asırlık bir hazımsızlığın tezahürüdür."

Özgür-Der Başkanı Rıdvan Kaya: "Milletin değerlerine karşı bir asırdır süren takıntılı ruh halinin devam ettiğini görüyoruz. Cumhurbaşkanlığı'nın davetine katılmamak tek kelimeyle saygısızlıktır. Kaybediyorlar, kaybedecekler de..."

Emekli Tümgeneral Adnan Tanrıverdi: "Katılmamalarını resepsiyona eşli olarak davet yapılmasına bir tepki olarak algılamak lazım. Bunu hiçbir şekilde izah edemezler. Milli Güvenlik Siyaset Belgesi'nde irticayı tehdit olmaktan çıkıyor. Ancak inancı gereği örtünenler yadırganıyor. Yanlış bir tavır. Asker, milletin gönlündeki yerini tekrar kazanmak istiyorsa bunları hazmetmesi gerekir. Tepkinin ötesine giden bir davranış olamaz. Geçmişi uygulamak yanlış bir tutum. TSK, bu davranışıyla temel hak ve özgürlüler ile inanç konusunu içine sindirmediğinin ipuçlarını verdi."

TESEV Başkanı Can Paker: "Biz referandumdan sonra arzu edilen demokratik noktaya daha kolay gelinir diye düşünüyorduk. Askerin resepsiyon tavrı henüz buraya ulaşılamadığının göstergesi. Asker, milletin iradesine karşı irade koyamaz. Siyasilerin tutumu ile askerin tutumu bir olamaz. CHP liderinin resepsiyona katılması siyaset açısından iyi olurdu. Ancak onun tercihi. Oysa asker, devletin memurudur. Yaptıkları 'devlet' kavramına karşı bir tutumdur."

Gazeteci Nazlı Ilıcak: "Askerin resepsiyona katılmamasını da, bunun için alternatif resepsiyon geliştirmesini de doğru bulmuyorum, onaylamıyorum. Askerler kendilerini ve programlarını cumhurbaşkanına göre ayarlamak zorundadır. Komutanların tavrı kabul edilebilir bir durum değil."

Sanatçı Şanar Yurdatapan: "Bir devlet kurumunun, cumhurbaşkanının verdiği resepsiyona katılmama gibi bir lüksü olamaz. Memuruna grev hakkı vermeyen bir devlette Genelkurmay'ın resepsiyona katılmamasının izahı yok. CHP'nin ise katılmaması da çok ilginç. İlkeli duruşları yok. Böyle davranarak saygınlıklarını yitiriyorlar."

zaman



Bu haber 858 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,207 µs