En Sıcak Konular

Fatih, 75 milyon $'a beyaz perdede

31 Ekim 2010 09:45 tsi
Ortadoğu'nun Türkiye ilgisi dizilerden sonra sinemaya kaydı. Katarlı medya şirketi Alnoor, 75 milyon dolara İstanbul'un fethini beyazperdeye taşıyor.

Son dönemde Türk dizilerinden sonra Türk sinema sektörü de Ortadoğu'nun ilgisini çekmeye başladı. Katarlı medya şirketi Alnoor, Fatih Sultan Mehmet'in hayatını sinemaya aktarıyor. Son dönemde yapılan en yüksek bütçeli filmlerden biri olmaya aday olan Fatih Sultan Mehmet'in hayatını anlatacak filmin adı Firman (Ferman) olacak. Fatih Sultan Mehmet'in Hollywood tarzı çekilecek film için 50 milyon dolarlık bir bütçe hazırladıklarını söyleyen Alnoor'un Yönetim Kurulu Başkanı Ahmed Al-Hashemi, 1453'te Doğu ile Batı'yı bir araya getiren Osmanlı Hükümdarı Fatih Sultan Mehmet'in hayatını daha geniş kitlelere yaymak istediklerini belirtti. Al-Hashemi, "Bu film İngilizce olacak ve tüm dünyada gösterime sunulacak. Ardından 30 bölümlük bir dizi film serisi çekeceğiz. Bunun için de 25 milyon dolarlık bir bütçe ayırdık" dedi. Fatih Sultan Mehmet'in 1453'te İstanbul'u fethetmesi ile başlayan hoşgörü sürecinin Avrupa'da hâlâ etkisini sürdürdüğünü kaydeden Al-Hashemi, Fatih'in Fermanı'nın Avrupa'nın en eski özgürlük ve bağımsızlık belgelerinden biri olduğunu belirterek, "Farklı dil, din ve ırka hoşgörü sunuyor. Bunun tüm dünya tarafından bilinmesi gerekir" diye konuştu. Al-Hashemi film için Calinos Holding adlı Türk şirket ile el sıkıştıklarını, filmi birlikte beyazperdeye sunacaklarını aktardı.

Dizi Arapça ve Türkçe olacak
50 milyon dolarlık bir bütçe ile çevrilecek film tamamen İngilizce olarak beyazperdede yer bulacak. Filmin süresi 150 dakika yani 2.5 saat olarak belirlendi. Arapça ve Türkçe olarak yayınlanacak 30 bölümlük dizi ise bölüm başına bir saat olarak çekilecek. Film çekimleri için oyuncu kadrosu ve mekân net olarak belirtilmedi. Ancak filmin büyük kısmının İstanbul'da çekilebileceği vurgulanıyor. Al-Hashemi, filmin Arapça konuşulan 300 milyon nüfuslu Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerin ile Türkçe konuşulan Orta Asya'da yoğun ilgi göreceğini kaydetti.

Filmin maliyeti AROG'un 4.5 katı
Türk sinema sektörü son dönemde kalitesi ve konusuyla değil bütçeleriyle de gündemde yer bulmaya başladı. Son yılların en pahalı filmi rekorunu 2006'da gösterime giren 'Kurtlar Vadisi Irak' 14 milyon dolar ile elinde tutuyor. 'Kurtlar Vadisi Filistin'in bütçesi 11-12 milyon dolar, Mahsun Kırmızıgül'ün "New York'ta 5 Minare" 14 milyon dolar, Cem Yılmaz'ın 'AROG'u ise 11 milyon dolar.

sabah



Bu haber 582 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,744 µs