En Sıcak Konular

Ticareti bilmeyen insanlar yasa çıkartıyor

30 Ekim 2010 18:19 tsi
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Bursa'da yaptığı konuşmada gecikme faizi oranlarının yüzde 30’lar civarında olduğunu belirterek, “Tefeci kanunu gibi. Ticarette namusuyla çalışmak isteyen insanı sistem b

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın (BTSO) ‘Ekonomiye Değer Katanlar-2010’ ödül töreni BTSO hizmet binasında bugün yapıldı. Devlet Bakanı Faruk Çelik’in de katıldığı törende konuşan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, gecikme faizi oranlarının yüksekliğinden yakındı. Bu faizlerin yüzde 30’larda olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, “Tefeci kanunu gibi. Ticarette namusuyla çalışmak isteyen insanı sistem bozuyor. Devlet borçlanırken yüzde 9’la borçlanıyor, bizden gecikme faizi olarak yüzde 30 alıyorsunuz. Haksızlık ve adaletsizlik bu. Ne yazık ki Ankara’da ticareti bilmeyen insanlar yasa çıkartıyor. Bir sefer borcunu ödeyemez olunca, sicili bozuluyor. Adam her gün kasasında para tutmaz. Tutarsa ticaret yapamaz. Her gün para denk gelmez. Vergi ve prim borçlarının yeniden yapılanması sırasında gecikme faizinin de ödenebilir seviyelere getirilmesi lazım” dedi.

Türkiye’nin seçim sarmalına girdiğini ifade eden TOBB Başkanı, “Yapısal reformlara devam etmek zorundayız. Sıkıntımız şu, Türkiye bir seçim sarmalına girdi. Genel seçimler, cumhurbaşkanlığı seçimleri, yerel seçimler ardı arda gelecek. Bu ortamda yapısal reformları yapmak zordur. Uzak durmalarının nedeni de budur. Bizim sanayici olarak siyasetçiyi morallendirmemiz lazım. Yapısal reformlar yapamazsak rakiplerimiz bizi geçecek haberiniz olsun” diye konuştu.

1950 MODEL TİCARET KANUNU’NU 2010 MODELE ÇEVİRMEMİZ LAZIM

Yapısal reformlar ile ilgili olarak da görüşlerini açıklayan Hisarcıklıoğlu, “Yapısal reform açısından 1950 model Ticaret Kanun’umuzu 2010 modele çevirmemiz lazım. Meclisteki partilerimizin 3’ü de buna hazır. Bir iradenin bunlara ‘hadi’ demesi lazım. Borçlar Kanunu, Hukuk Muhakemeleri Kanunu, Perakende Sektörü Kanunu çıkartıyor olmamız lazım. Rakiplerimizin kullandığı, bizim bu güne kadar sıfır kullanabildiğimiz ihracat sigorta mekanizmalarının kurulması lazım. Devletimizin bizi ihracat konusunda koruması lazım. Enerji borçlarından, vergi borçlarından, hatta stopaj borçlarından yeni bir sayfa açmamız lazım” dedi.

BAKAN ÇELİK: GÜVEN ORTAMI ŞART

Törende konuşan Devlet Bakanı Faruk Çelik, Türkiye’nin kalkınmasının, güven ortamının tesisi ile mümkün olabileceğini, milletin bu gerçeği her ortamda ortaya koyduğunu dile getirdi.

Ülkede güven ortamının olmamasının huzursuzluğa neden olacağına işaret eden Bakan Çelik, “8 yıldır iktidardayız. 4 seçimi ve 2 referandumu geride bıraktık. Hepsinden başarı ile çıktık. Hasetliklerden uzaklaşmak gerekir. Uzaklaşamıyorsanız en azında başarıyı da teslim edin. Çalıştık, çalışıyoruz, gece demeden gündüz demeden. Ben 10 gün başbakana eşlik ettim. İnanın insanın başı dönüyor. Bir gün değil, 5 gün değil, 8 yıldır böyle. Bunlar çalışmayla oluyor. Biz kadirşinas bir milletiz, hak sahibine hakkını teslim etmemiz gerekiyor. Herkes çalışacak, herkes üretecek” diye konuştu.

BAZI ALANLARDA KRİZ ÖNCESİNİ GEÇTİK

2002 yılındaki krizin yaralarını sarmanın kolay olmadığına dikkat çeken Bakan Çelik, Türkiye’nin küresel krizde bir özelliğinin olduğunu belirtti. Çelik, “Ülke olarak ilk özelliğimiz, o krize en son giren ve ilk çıkan ülkelerin başında olmamız. Neden? Nedeni gayet açık. Türkiye 3 alanda doğru şeyler yaptı. Mali disiplini korudu. Bütçe açığına baktığınız zaman yüzde 4.2 düzeyinde. İkincisi, finans sektörü çok sağlam hale getirildi. Kamu borçlarının GSMH’ya oranına baktığınız zaman yüzde 42-45 arasında. Yunanistan’da bu oran yüzde 113. Şimdi tüm göstergelere bakıyoruz, kriz öncesine hızla dönülüyor. Bazı alanlarda kriz öncesini geçtik. Büyümede, ihracatta, işsizlikte, enflasyonda ivme devam ediyor” diye konuştu.

Konuşmasında, Türkiye’nin ana meselesinin anayasa değişikliği olduğuna işaret eden Bakan Çelik, “Bu değişikliği yaptık. Ne oldu o kadar karmaşa, değerlendirmeler? Ne oldu? Ticaret kanunun çıkması gerekiyor. Evet değiştirelim. Bin 500 maddelik bir kanun. Ama siz meclisi tıkamak isterseniz 1500 maddelik kanun 6 ayda geçmez. Açıkça tavrınızı koyacaksınız. Bu Türkiye’nin yararına olacak diyeceksiniz. ‘Ticaret kanunu ve anayasa değişikliğini hemen bitirelim’ diyecek bir iradeyi muhalefetin de koyması gerekiyor” dedi.

Konuşmaların ardından bu yıl 7 kategoride, 394 BTSO üyesine plaket ve berat verildi.



Bu haber 738 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,479 µs