En Sıcak Konular

Rusya'dan Asya açılımı

30 Ekim 2010 16:26 tsi
Rusya'dan Asya açılımı Moskova 2011'de ASEAN üyesi oluyor

Rusya son dönemde uluslararası ilişkilerde yapıcı politika açılımını sürdürüyor. ABD ile ilişkilerde yeni bir sayfa açan Moskova, NATO ile stratejik ortaklığa hazırlanırken, Doğu Avrupa ülkeleri ile de sorunlarını çözmeye çalışıyor. Dünya Ticaret Örgütü üyeliği için gün sayan Moskova'nın yeni gündemi Güneydoğu Asya ülkeleri.

Vietnem'da Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) ve Rusya'nın birlikte gerçekleştirdiği zirveye katılan Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, Moskova'nın Asya ülkeleri ile ilişkileri geliştirmek istediğini söyledi. Asya-pasifik bölgesinde başarılı işbirliğinin tüm bölge ülkelerinin çıkarına olacağını vurgulayan Medvedev, Rusya'nın her zaman bu tür işbirliklerine katkı sağlamaya hazır olduğunu söyledi.

Medvedev'le birlikte zirvede yer alan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da Moskova'nın 2011'de örgütün tam üyesi olacağı bilgisini verdi. Vietnam'ın başkenti Hanoi'da gerçekleşen zirve sonrası basına açıklamada bulunan Lavrov, "Zirvede Rusya ve ABD Devlet Başkanlarının da gelecek yıl ve sonrasında yapılacak zirvelere düzenli üye ülke liderleri olarak davet edilmesi kararlaştırıldı" dedi. Zirvede Dışişleri Bakanı Hilary Clinton'ın temsil ettiği ABD de örgüte üye oluyor.

ASEAN ülkelerinin Rusya ile nükleer enerji dahil tüm enerji alanlarında işbirliği yapmak istediklerini kaydeden Lavrov, "Ortaklarımız özellikle nükleer enerjiye ilgi duyuyor... jeotermal enerji de gündemde. Burada yaklaşımlar çok olumlu. 2010-2015 perspektifi ile ilgili bir çalışma başlatıyoruz" bilgisini verdi. Lavrov zirvede terör, organize suçlar ve uyuşturucu ile mücadele konularında da görüş alışverişinde bulunulduğunu kaydetti.

VİETNAM'LA NÜKLEER ANLAŞMA

Rusya'nın eski müttefiki Vietnam'la nükleer santral konusunda bir anlaşma imzalanması bekleniyor. Vietnam Devlet Başkanı Nguyen Minh Triet'in daveti üzerine bu ülkeye giden Medvedev, Rusya-ASEAN zirvesi sonrası Hanoi'daki temaslarını sürdürüyor.

1967'de kurulan örgüte Malezya, Endonezya, Singapur, Tayland, Filipinler, Vietnam, Laos, Mianmar, Bruney ve Kamboçya tam üye. ABD, Japonya, Avustralya, Kaanda, Yeni Zelenda, Hindistan, Çin, Güney Kore ve Rusya ortak statüsünde zirveye davet ediliyor. 580 milyon kişinin yaşadığı ASEAN ülkelerinin gayri safi milli hasılaları da 1,5 trilyon dolara ulaşmış durumda.



Bu haber 881 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,026 µs