En Sıcak Konular

Türkiye - Suriye ilişkileri engel tanımıyor

30 Ekim 2010 16:25 tsi
Türkiye ile Suriye arasında siyasi, ekonomik, ticari gibi bir çok alanda gelişen ilişkiler, engelliler arasında işbirliği alanına da taşınıyor.

Türkiye Beyazay Derneği, Suriye'de gerçekleştirdiği kurullar toplantısında Türk ve Suriyeli engelliler arasındaki dayanışma ve işbirliği konularını masaya yatırdı.
Suriye'nin başkenti Şam'da gerçekleştirilen toplantıya, Türkiye Beyazay Derneği Genel Başkanı Lokman Ayva, Türkiye'nin Şam Büyükelçisi Ömer Önhon, Suriye Sosyal İlişkiler Genel Müdürü Feryal Hamed'in yanı sıra bir çok davetli katıldı.

Programın açılışında konuşan Beyazay Derneği Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Lokman Ayva, amaçlarının iki ülke arasında her alanda gelişen işbirliğini engelliler alanına da taşımak olduğunu söyledi.

Konuşmasında "Suriye bizim akrabamız ve dostumuz bir ülke, dolayısıyla bizim bu tarihi bağları canlandırmamız gerekir." diyen Ayva, "Bizim bir çok alandaki ortak birikimlerimizin dünyaya anlatılması lazım. Tüm dünyanın istifade edebileceği güzellikler olduğunu biliyoruz. Bunu anlatmayı amaçlıyoruz." şeklinde konuştu.

Özürlünün ne demek olduğu, bir özürlüye imkan verilirse neleri başarabileceğini anlatmayı hedeflediklerini kaydeden Ayva, "Özürlünün eğitimle neleri yapabileceği konusunda deneyimlerimiz var. Bunu dünyaya anlatmaya çalışıyoruz. Suriye'nin Türkiye'de kardeşleri var. Bizim de Suriye'de kardeşlerimiz var. Bunun için bu güzelliği oluşturmak istiyoruz." diye konuştu.

Önümüzdeki dönemde özürlüler alanında dünyayı etkileyecek gelişmeler olacağını ifade eden Ayva, "Biz Türkiye Beyazay Derneği olarak sadece Suriye değil başka ülkelerle de çalışmalarımız var. Kosova, Kırgızistan, Tataristan, Almanya, Kıbrıs gibi ülkelerle çalışmalarımızı birleştirerek bütün dünyaya aktarmayı amaçlıyoruz. Dünyayı etkileyecek gelişmelerin olacağını Şam'dan haber vermek istiyorum" dedi.

    SURİYELİ VE TÜRK ENGELLİLER ORTAK ÇALIŞMALAR YAPACAK
Suriye ile yapacakları ortak çalışmalar konusunda açıklamalarda bulunan Ayva, "Öncelikle 'Eğitim Her Engeli Aşar' projesinin Şam'da başlatılması konusunu değerlendireceğiz. Öte yandan Suriye'deki engelli vatandaşların Türkiye'ye götürülerek ortak spor aktiviteleri yapılmasını amaçlıyoruz. Bununla birlikte, Türkiye'deki engellilerin Suriye'ye gelerek buradakilerin eğitimi konusunda destek verme durumu söz konusu. Buna ek olarak Arapça öğrenmek isteyen Türk engellilerin Suriye'ye gönderilmesi, Türkiye'de üniversite okumak isteyen Suriyeli engellilerin Türkiye'ye gönderilmesi projeleri bulunuyor. Eğitim, spor gibi sosyal alanda her türlü ortak çalışmanın planlarını yapıyoruz." diyerek projeleri hakkında bilgi verdi.

Büyükelçi Ömer Önhon, Beyazay Dernğinin yapmış olduğu çalışmaların büyük önem taşıdığını belerterek bu anlamda toplumsal duyarlılığın sağlanmasının gereğine işaret etti.

Yapılan çalışmaların engellilerin toplumdaki yerlerini almaları konusunda fiili çalışmalar olduğunu belirten Önhon,"Hiç birimizin dışarıdan seyredeyim diyemeyeceği böylesi bir durumda çaba sarf edenlerin çalışmaları takdire şayan olduğunu belirtmek istiyorum." değerlendirmesinde bulundu.
Yapılan konuşmaların ardından Beyazay Derneği Genel Başkanı Ayva, Büyükelçi Önhon'a programa desteklerinden dolayı plaket sundu. Program daha sonra basına kapalı olarak devam etti.



Bu haber 769 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,470 µs