En Sıcak Konular

Kılıçdaroğlu Silivri'de Sayıştay'ı eleştirdi

30 Ekim 2010 15:33 tsi
CHP İstanbul İl Başkanlığı tarafından Silivri’de düzenlenen “Yerel Yönetimler Değerlendirilme Toplantısı"nda konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 80 ilin kalbinin İstanbul’da attığını dile getirdi.

 İstanbul’un çok önemli olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, “Sayın il başkanına, il başkanı olduğu gün şunu söyledim, ‘Kimi nereye getirirsen getir, o senin elinde, ama bütün sokaklarında CHP temsilcisi istiyorum. Her caddede, her sokakta, ne kadar sürede yaparsın?’ dedim, ‘2 ay’ dedi. ‘6 ay süre veriyorum’ dedim. Çünkü İstanbul bunu yapıyorsa, başka hiçbir il bunu yapamadan duramaz. İstanbullu’ya CHP hizmet edecekse her sokağın bir temsilcisi olacak. Açacağız telefonu, bana ‘Ben şu sokağın temsilcisiyim’ diyecek. O sorumlular görevlerinin başında olacaklar. Ondan sonra sandığa sahip çıktı, çıkamadı olmayacak. Bizimle çalışmak isteyenler, ilçe başkanları, yeni CHP felsefesinin çalışma azmini ve kararlığını içine sindiren ilçe başkanlarımız, bu bağlamda çalışacaklarsa başımızın üstünde yeri var. Hepsini kucaklayacağız. Günün uyku saati olmasa 24 saat çalışacağım. Sizler de biliyorsunuz bende çalışacağım" diye konuştu.

KAFAMIZDAKİ KALIPLARI ARTIK KIRACAĞIZ

Her sorunun da halkın yanında olunması gerektiğine işaret eden Kılıçdaroğlu, “Benim bildiğim CHP bu. Artık kabuğu ve kafamızdaki kalıpları kıracağız. Biz oturalım halk bize oy versin yok. Projelerimizi götüreceğiz. Unutmayın bir dönem birileri İstanbul’da bir belediye aldı. Şimdi Türkiye’yi yönetiyorlar. Dört belediye başkanlığımız vardı. Şimdi 12 belediye başkanlığımız var" dedi.

Kılıçdaroğlu, İstanbul’un aynı zamanda rant demek olduğunu söyleyerek, “Bizim bakış açımızla diğerlerinin bakış açısını kıyaslamamız gerekir. CHP’nin belediyecilik anlayışında yaratılan rantların hakça bölüşülmesi vardır. Çünkü plan ve plansızlık vardır. Plansızlıkta rant yine vardır ama birileri paylaşır, birileri yer. Plan olduğu zaman rant vardır ama kentin bütün noktalarına hakça paylaştırılır" diye konuştu.

SAYIŞTAY’A SÖYLÜYORUM

Kılıçdaroğlu, belediye başkanlarının temel görevinin halka hesap vermek olduğunu vurgulayarak, “Beledeye hesap vermek her CHP’linin namus borcudur. İstanbul ana kentin 24 şirketi var. Var da halka hesap veriyor mu, bilançolarını açıklıyor mu, gelir gider tablolarını açıklıyor mu açıklamıyor. Neden korkuyor, neden açıklamıyor bilançolarını. Nedir bu kentin alacağı, borcu. Bilen yok. Milyarlarca dolar harcanıyor. Bu para nereye gidiyor. İstanbul’un çeperleri düzelmedi, deprem sorunu çözülmedi. Nereye gidiyor bu paralar. Kim rantı nasıl payaşıyor? İstanbul adam gibi hesap verse, topladığı paraları nerelere harcadığını kamuoyuna açıklasa, çok şeyi öğrenmiş olacağız. Türkiye Cumhuriyeti bütçesi gibi bütçesi var buranın. Türkiye Cumhuriyeti bütçesini pek çok kuruluş denetler, ona rağmen eleştiririz. Ama İstanbul anakentin ve AKP’li belediyelerin bütçesi denetlenmiyor. Buradan söylüyorum Sayıştay’a söylüyorum, Ankara’daki Anayasal bir kuruluşa söylüyorum, siz AKP’li belediyelerin kirli çamaşırlarını yıkama merkezi misiniz? Dosyalarını açıklayacağız, Sayıştay bunun altında kalacak. Siz TBMM adına harcamaları denetleyen bir kuruluşsunuz. Siz TBMM’de Sayıştay Yasası görüşülürken performans denetimini kaldırmak istiyorsunuz. Kim? AKP’liler. Bir insan denetimden neden kaçar? Denetim, hesap vermek siyasetin onurlu görevidir. Bu onurlu görevi onursuzluğa dönüştürmek TBMM’nin görevi değildir. Bunu yapanlar tarihsel sorumluluk altında kalacaklardır" şeklinde konuştu.

BİLGİSİZ BİR İNSAN ÜLKEYİ YÖNETİYOR

Kentsel dönüşüm konusuna da değinen Kılıçdaroğlu, “Yerinde dönüşüme evet, sürgüne hayır. Eğer siz İstanbul’da gerçekten kentsel dönüşüm yapacaksanız, ana parsel bazında dönüşüm yapacaksınızö dedi. Kadın erkek eşitliği konusuna da değinen Kılıçdaroğlu, “Kadın erkek eşitliğinde nereye geldiğimizi biliyorsunuz. 134 ülke arasında 126. sıradayız. 87 yılda daha öndeki sıralardan AKP hükümetiyle birlikte gerilere itilmişiz. Başbakan çıkıp ‘Kadın erkek eşit değildir’ diyor. Dili varmıyor kadın erkek eşitliğinden bahsetmeye. Sonra da, ‘Ben fiziken eşit değil diyorum’ diyor. Nasıl Başbakanlık yapıyor bu insan. İnsanların genleri farklı zaten, her insan farklı. Bu kadar bilgisiz bir insan ülkeyi yönetiyor" dedi.

İstanbul İl Başkanı Berhan Şimşek de, “Hepimizin bildiği gibi belediye çalışmalarında İmar Komisyonları’na bakarız. Ama arka tarafta 24 tane kontrol edilmeyen şirket var. Genel Başkanımızın talimatlarıyla büyük bir organizasyon içinde olacağız. İstanbul’un nereye gittiğini ne Belediye Başkanı biliyor, ne de Başbakanı biliyor. CHP bir anlayış ortaya koymak durumunda" diye konuştu

Toplantı, açılış konuşmalarının ardından basına kapalı devam ediyor.

Milliyet



Bu haber 646 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,137 µs