En Sıcak Konular

Ergenekon iddianamesindeki 'darbeler'

30 Ekim 2010 12:07 tsi
Ergenekon iddianamesinde Sarıkız ve Ayışığı'na geniş yer veriliyor

İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliği’nin Özden Örnek, Aytaç Yalman ve İbrahim Fırtına hakkında ‘darbe günlükleri’ iddiasıyla yürütülen soruşturmayı Ergenekon soruşturmasıyla irtibatlı olmadığı iddiasıyla Ankara’ya göndermesinin ardından dikkatler Ergenekon iddianamelerine çevrildi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Ergenekon davasına ilişkin hazırlanan ikinci iddianamede, Ayışığı ve Sarıkız isimli darbe planlarına geniş yer veriliyor. İddianamede, “Ergenekon terör örgütünün 2003-2004 yıllarında gerçekleştirmeye çalıştığı darbe teşebbüsünü 3 aşamada uygulamaya çalıştığı, Sarıkız, Ayışığı ve Yakamoz isimli planları darbenin önündeki engelleri kaldırmak için uygulamaya koyduğu…” ifadesi dikkat çekiyor. İddianamede ‘Sarıkız’ kod adlı darbe planına ilişkin, “Sarıkız isimli darbe planı, emekli Deniz Kuvvetleri Komutan Özden Örnek tarafından kaleme alındığı anlaşılan günlük notlarında ele geçirilmiştir. Plan çerçevesinde; basının ele geçirilmesi, üniversite öğrencilerinin sokağa dökülmesi, sendikalarla birlikte hareket edilmesi, sokaklara afiş asılması, derneklerin hükümet aleyhine teşvik edilmesi ve tüm bu olayların yurt çapında gerçekleştirilmesinin hedeflendiği görülmüştür.

Sarıkız darbe planının; Şener Eruygur, Özden Örnek, İbrahim Fırtına ve Aytaç Yalman tarafından hazırlanmış olabileceği değerlendirilmektedir.” görüşü dile getiriliyor. ‘Ayışığı’ darbe planıyla ilgili de iddianamede, “Mehmet Şener Eruygur ve Ahmet Hurşit Tolon’dan darbe planları ve darbe teşebbüsüyle ilgili delil mahiyetinde dokümanlar ele geçirilmiştir. Tüm belgeler incelendiğinde Mehmet Şener Eruygur ve Hurşit Tolon’un Ergenekon’un amaç ve stratejisi doğrultusunda gerçekleştirmeyi planladıkları darbeyi TSK bünyesinde ve emir komuta zinciri altında yapabilmek için, öncelikle dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı İbrahim Fırtına, Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman ve Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek ile temasa geçtikleri, bu kişileri laikliğin yok edilmesinin önüne geçilmesi konusunda ikna ettikleri, kendilerine engel olacağını bildikleri Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök’ü istifaya zorlamaya çalıştıkları ve bu amaçla bir araya gelerek stratejiler geliştirdikleri,hatta kendilerinin belirledikleri yöntemleri uygulamaya karşı çıkması halinde kuvvet komutanları olarak istifa edeceklerini ve ülkeyi kaosa sürükleyeceklerini belirterek Hilmi Özkök’e istifa etmesi yönünde baskı yaptıkları belirlenmiştir.” ifadelerine yer veriliyor. İddianamede ayrıca, İkinci davanın sanıklarından emekli Albay Hasan Atilla Uğur’un adresinde ele geçirilen ‘ayışığı 2.ppt’ isimli klasörde ‘yetim’, ‘gemi aslanı’ ve ‘yörük’ gibi kod isimlerin kullanıldığı ve darbe sürecinde yapılacakların şematize edildiği kaydediliyor.

Cihan



Bu haber 599 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,814 µs