En Sıcak Konular

Yahudi lobisi, Türkevi'ni neden istedi?

30 Ekim 2010 09:05 tsi
Yahudi lobisi, Türkevi'ni neden istedi? Ermeni iddialarını destekleyerek Türkiye’yi kızdıran ABD’nin en etkin Yahudi kuruluşlarından ADL, New York’taki BM binasının tam karşısında bulunan 11 katlı Türkevi’ni takas etmek istiyor. Fakat esas soru şu: İşin içinde Mossad var

Ermeni iddialarını destekleyerek Türkiye’yi kızdıran ABD’nin en etkin Yahudi kuruluşlarından ADL, New York’taki BM binasının tam karşısında bulunan 11 katlı Türkevi’ni alıp, komşusu olan 30 katlı yeni bir binayı 100 milyon dolara Türkiye’ye vermeyi önerdi.

ABD’nin en etkin Yahudi kuruluşlarından İnkar ve İftirayla Mücadele Birliği (ADL - Anti-Defamation Leauge), Türkiye’ye, New York’taki Birleşmiş Milletler Karargahı’nın karşısında komşu iki araziyi, üzerindeki binalarla birlikte takas etmeyi önerdi.

BM’nin tam karşısında, kentin en prestijli ve değerli noktalarından birinde bulunan binalardan ilki, Türkiye’nin New York Başkonsolosluğu ve BM Daimi Temsilciliği’ni de barındıran 11 katlı Türkevi. ADL Başkanı Abraham Foxman, Türk konsolosluğuna gönderdiği mektubunda, Türkevi’ne karşılık Türkiye’den 100 milyon dolar daha alarak, bu eski binanın hemen yanında bulunan ve geçen yıl inşaatına başladıkları 30 katlı binalarını verebileceklerini belirtti. ADL binasının temeli bir süredir âtıl halde duruyor.

Ya Mossad telekulak yerleştirirse
Edinilen bilgiye göre New York’taki Türk diplomatlar ADL’nin teklifine sıcak bakmıyor. Yeni binanın kullanım alanı Türkevi’nin 1.5 katı olsa da, Türkevi’nin konumunun çok daha iyi olduğu belirtiliyor. Bir başka endişe Mossad. Bazı diplomatlar, inşaat sırasında İsrail istihbaratının binayı dinleme cihazlarıyla donatabileceğini belirtiyor. Buna karşın Türkiye, hassas siyasi durum nedeniyle ADL’ye hemen olumsuz bir yanıt vermedi. Takas teklifinin Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun masasında olduğu belirtildi.

ADL olmazsa TOBB yapacak

2005 yılında Başbakan Tayyip Erdoğan’a “Üstün Cesaret Ödülü” veren ADL’nin teklifi reddedilirse, Türkevi’ni Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği yıkıp yeniden yapacak. TOBB’un 25 katlı planının Türkiye’ye 70 milyon dolara malolması planlanıyor.



Bu haber 1,194 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,423 µs